Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

23.03.2023

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυριάκος Μητσοτάκης: “Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο”


Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την τραγωδία στα Τέμπη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοξενήθηκε στους “Πρωταγωνιστές” του Σταύρου Θεοδωράκη για μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης, δίνοντας απάντηση στο πότε θα γίνουν τελικά οι εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο χωρίς να προσδιορίζει την ακριβή ημερομηνία. “Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν – θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο – διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως “κόρη οφθαλμού”. Εκμαιεύσατε, είδατε, κάποιες ειδήσεις από την συνέντευξη”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες η 21η Μαΐου είναι η κυρίαρχη ημερομηνία και η 28η του ιδίου μήνα “παίζει” ως αμυδρή πιθανότητα. Εφόσον οι εκλογές γίνουν στις 21 Μαΐου, τυχόν επαναληπτικές θα γίνουν στις 2 Ιουλίου, ενώ η Βουλή θα συνεχίσει τις εργασίες της έως τη Μεγάλη Τρίτη ή τη Μεγάλη Τετάρτη και μετά θα κλείσει, όχι μόνο για το Πάσχα, καθώς μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση της Βουλής, με την προκήρυξη των εκλογών να αναμένεται να γίνει είτε στις 21 είτε στις 24 Απριλίου.

Το ενδεχόμενο Κυβέρνησης συνεργασίας, το “όχι” του Ανδρουλάκη και η αυτοδυναμία

“Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε αποφασιστικές Κυβερνήσεις με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έχω αποδείξει και αρκεί να δείτε τη σύνθεση της Κυβέρνησής μου σήμερα, ότι έχω ενσωματώσει στο κυβερνητικό σχήμα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Προσπάθησα πραγματικά να κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. Δυσαρεστώντας πολύ συχνά την παράταξή μου και στελέχη τα οποία περίμεναν να γίνουν υπουργοί.

Κι όταν στην επόμενη κυβέρνηση λέω ότι ‘θα ‘χω πολύ περισσότερες γυναίκες’ και εκεί μπορεί να δυσαρεστηθούν κάποιοι, γιατί δεν θα υπάρχουν τόσες θέσεις ενδεχομένως για άντρες υπουργούς. Διότι ο αριθμός των υπουργών είναι συγκεκριμένος. Άρα για ‘μένα το ζήτημα δεν είναι αν θέλω ή αν δεν θέλω τις συνεργασίες αυτές καθαυτές, είναι το ποιο σχήμα είναι εκείνο, το οποίο είναι το πιο αποτελεσματικό για το καλό της χώρας. Αυτή είναι η άποψή μου. Δεν την έκρυψα ποτέ. Από ‘κει και πέρα όμως, καθένας σέβεται το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά τονίζω κάτι για μένα, που θα μας υποδείξει πώς πρέπει να κυβερνηθεί. Όχι από ποιον.

Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει ‘ποιος’ πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, – που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί – θα μας υποδείξει και ‘πώς’ θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού.

Να σας πω όμως και κάτι ακόμα, δεν μπορώ να μην επισημάνω έτσι τώρα – χάριν της ιστορίας – ότι όταν παραδείγματος χάρη ζήτησα από τον κ. Ανδρουλάκη αφότου εκλέχτηκε να συναντηθούμε, να γνωριστούμε, καινούργιος αρχηγός κόμματος… Αρνήθηκε τη συνάντηση, αρνήθηκε να με συναντήσει δύο φορές. Του ζήτησα να συναντηθούμε και αρνήθηκε να με δει. Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί είναι η συνεννόηση με αυτούς τους όρους» είπε ο πρωθυπουργός εξηγώντας γιατί προτιμά αυτοδύναμη Κυβέρνηση”.

Δυστύχημα Τεμπών: Οι Ευθύνες της Hellenic Train, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι κομματικοί διορισμοί

“Όλοι θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια και θα φροντίσω να ρίξουμε άπλετο φως στο τι συνέβη εκείνο το βράδυ αλλά και πώς φτάσαμε ως εδώ. Προφανώς και έγιναν μια σειρά από ανθρώπινα λάθη αλλά αν τα πράγματα στα τρένα ήταν διαφορετικά, πολύ πιθανόν το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί.

Οι διοικήσεις των Hellenic Train και ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν απομακρυνθεί όπως και ο Υπουργός Μεταφορών. Οι άνθρωποι που διοικούσαν ήταν άνθρωποι ικανοί, δεν ήταν κομματικές επιλογές. Έχω αποδείξει ότι δεν μου αρέσουν οι κομματικοί διορισμοί.

Αν θέλουμε να διεκδικήσουμε καλά στελέχη θα είμαστε και αποφασισμένοι να πληρώσουμε περισσότερο στο Δημόσιο χωρίς να κατηγορούμαστε από την αντιπολίτευση για “Golden Boys”. Δεν μπορούμε να συζητάμε για αξιόλογα στελέχη με εξευτελιστικούς μισθούς.

Και τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκαν στη λογική του κομματικού κράτους. Βρέθηκα αντίπαλος σε αυτό. Πάλεψα για την αξιολόγηση στο Δημόσιο και ήμουν ο πρώτος που έλεγξε το πώς γίνονταν τα πειθαρχικά συμβούλια στο Δημόσιο και είχα το μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης απέναντί μου”, σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved