Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

11.05.2023

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Nollywood Travel Film Festival ξεκινά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος


Την, άγνωστη εν πολλοίς, κινηματογραφική βιομηχανία της Νιγηρίας φιλοδοξεί να μας συστήσει το Nollywood Travel Film Festival, ένα τριήμερο φεστιβάλ που φέρνει στην Αθήνα (10-12 Μαΐου) η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το οποίο θα μας δώσει μια μικρή αλλά αντιπροσωπευτική γεύση της κινηματογραφικής παραγωγής του Νόλιγουντ μέσα από 5 μεγάλου μήκους ταινίες πρόσφατης παραγωγής, αλλά και ένα πρόγραμμα 10 μικρού μήκους ταινιών.

Το Νόλιγουντ είναι για τη Νιγηρία ό,τι είναι το Μπόλιγουντ για την Ινδία και, κατ' αναλογία, το Χόλιγουντ για την Αμερική: πρόκειται για μια ακμάζουσα και επικερδή κινηματογραφική βιομηχανία στην Αφρική, με πλούσια ετήσια παραγωγή. Το Φεστιβάλ θα έχει ελεύθερη είσοδο (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας), εκλεκτούς καλεσμένους από το Νόλιγουντ, ενώ στους θεατές θα προσφέρονται ποτά και finger food.

Το Nollywood Travel Film Festival είναι ένα περιοδεύον ανά τον κόσμο φεστιβάλ που διεξάγεται σε μητροπόλεις όπως λχ το Τορόντο, με στόχο την γνωριμία του κοινού με τον κινηματογράφο της Νιγηρίας, την εκτός συνόρων εξωστρέφεια του, την διεθνή προώθηση των ταινιών που γυρίζουν Νιγηριανοί κινηματογραφιστές που ζουν σε όλον τον κόσμο, αλλά και την δικτύωσή τους με συναδέλφους τους, παραγωγούς, και επενδυτές του εξωτερικού ώστε να αναπτυχθούν διεθνείς συμπαραγωγές και νέες αγορές.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του φεστιβάλ, που διεξάγεται εδώ και έξι χρόνια, «το Νόλιγουντ ταξιδεύει ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας από ανεξάρτητες τοπικές παραγωγές της Νιγηρίας, μέχρι ταινίες που αποτελούν μεγάλες συμπαραγωγές με εταιρείες διεθνούς εμβέλειας, έχοντας αποσπάσει σημαντικές υποψηφιότητες για βραβεία. Ταινίες που βασίζονται σε πρωτότυπες ιστορίες Νιγηριανών δημιουργών, οι οποίοι αφηγούνται εκ νέου την ιστορία ενός έθνους που διαθέτει την δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική βιομηχανία στον κόσμο. Το Νόλιγουντ απασχολεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους, με έσοδα πάνω από 2 δισ. δολάρια ετησίως από τα εισιτήρια που κόβει στα σινεμά, τα DVD, τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα πνευματικά δικαιώματα και τα τέλη που εισπράττει, δίνοντας σημαντικά κίνητρα σε δημιουργικούς καλλιτέχνες να ασχοληθούν με το σινεμά. Το νιγηριανό σινεμά έχει πολλά ακόμα να δώσει, αλλά και πολύ δρόμο να διανύσει ώστε να φτάσει σε περισσότερες χώρες και να αποκτήσει την παγκόσμια αναγνώριση που του αξίζει».

Στον χαιρετισμό του, ο ιδρυτής του Nollywood Travel Film Festival, Μykel Parish Ajaere γράφει:«Το Φεστιβάλ επιστρέφει στην Αθήνα για τη δεύτερη του διοργάνωση στην Ελλάδα, με ένα προσεκτικά επιλεγμένο πρόγραμμα ταινιών εξαιρετικών Νιγηριανών δημιουργών. Επιστρέφουμε και φέτος στην Ελλάδα, στις 10-12 Μαΐου για να επανασυνδεθούμε με το -μοναδικό- ελληνικό κοινό, στον εμβληματικό χώρο της Ταινιοθήκης. Παράλληλα θα διεξαχθούν συζητήσεις και παρουσιάσεις για τους επαγγελματίες του χώρου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται την Παρασκευή με την απονομή των βραβείων και μια μουσική βραδιά με την εκπληκτική Veentage Band. Ελπίζουμε πως το Nollywood Travel Film Festival στην Αθήνα θα αποτελέσει το έναυσμα για μία νέα κινηματογραφική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Νιγηρίας. Εκ μέρους των συνεργατών, των χορηγών και της ομάδα μας, σας καλώ να συμμετάσχετε μαζί μας σε αυτήν την φανταστική διοργάνωση!».

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved