Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

17.05.2023

ΕΛΛΑΔΑ
Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω – Πότε και πως θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις Εθνικές Εκλογές και συγκεκριμένα μόλις τέσσερις ημέρες απομένουν για τις εκλογές 2023 που θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου.

Και καθώς οι ημέρες πλησιάζουν αρκετοί συμπολίτες μας αναζητούν “πού ψηφίζω;” με την απάντηση να δίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών ή μέσω του νέου τηλεφωνικού κέντρου.

Στον ειδικό ιστότοπο, gov.gr, ο ψηφοφόρος μπορεί να εισάγει τα στοιχεία του (Επίθετο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης) και να δει άμεσα το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσει. Μόλις συμπληρώσετε τα συγκεκριμένα πεδία, εμφανίζονται τα πλήρη στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές 2023: Ο ειδικός εκλογικός αριθμός, το πλήρες ονοματεπώνυμό, το όνομα πατρός και όνομα μητρός πλήρες, ο αριθμός δημοτολογίου, ο κωδικός του εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό διαμέρισμα, η δημοτική ενότητα, ο δήμος που είστε εγγεγραμμένοι, η περιφερειακή ενότητα, η περιφέρεια και ο νομός. Μάλιστα υπάρχει και χάρτης με την ακριβή θέση του εκλογικού τμήματος.

Για τον ίδιο σκοπό το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο με δύο γραμμές εξυπηρέτησης (2131361500 και 2131313800), το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το βράδυ έως τις 10 το βράδυ.

Επισημαίνεται ότι το Σάββατο 20 Μαϊου 2023 και την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση. Για την αποφυγή καθυστερήσεων και την αμεσότερη εξυπηρέτησή τους, οι εκλογείς παρακαλούνται να ενημερωθούν εγκαίρως για τον τόπο που ψηφίζουν.


Τι ισχύει με τους 17χρονους

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 4, 6 παρ. 1, 10 και 15 του π.δ. 26/2012, δικαίωμα ψήφου στις γενικές βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων (μεταβολές που συντελέστηκαν έως και την 28η Φεβρουαρίου 2023) και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική (άρθρο 51 παρ. 5 του Συντάγματος και άρθρο 6 παρ. 2 του π.δ. 26/2012).


Πότε και πως θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Οι ομογενείς, θα ψηφίσουν μια ημέρα νωρίτερα, δηλαδή στις 20 Μαΐου, στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα (συνολικά 99) που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες του κόσμου. Οι περισσότεροι πολίτες προέρχονται από χώρες της Ευρώπης, με το Ηνωμένο Βασίλειο να συγκεντρώνει τις περισσότερες εγγραφές. Ακολουθεί η Γερμανία αλλά και η Ολλανδία στις πρώτες τρεις χώρες που βρίσκονται οι περισσότεροι Έλληνες. Τα εκλογικά κέντρα, θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα, με την τοπική ώρα κάθε περιοχής. Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό είναι ότι δεν ψηφίζουν με σταυρό προτίμησης. Ψηφίζουν μόνο με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Προσερχόμενοι στα εκλογικά τμήματα, πρέπει να έχουν απαραιτήτως μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο τους.


----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved