Home > News 24 > Διεθνή

ΚΟΣΜΟΣ

18.05.2022

ΚΟΣΜΟΣ
Ο ΟΗΕ εκφράζει έντονη ανησυχία για την «αδιανόητη» βία των συμμοριών στην Αϊτή


Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε χθες Τρίτη την ανησυχία του για τις συνέπειες που έχει για τον πληθυσμό η έξαρση της δράσης «βαριά οπλισμένων» συμμοριών στην πρωτεύουσα της Αϊτής, το Πορτ-ο-Πενς, όπου η βία έχει φθάσει σε «αδιανόητα» επίπεδα.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να αποτρέψει τον κίνδυνο η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο», τόνισε η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Μισέλ Μπατσελέτ, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 92 άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με τις συμμορίες και άλλοι 96 που φέρονται να ήταν μέλη συμμοριών σκοτώθηκαν στις συντονισμένες επιθέσεις ενόπλων στο Πορτ-ο-Πρενς μεταξύ της 24ης Απριλίου και της 16ης Μαΐου. Ωστόσο, ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι πολύ πιο βαρύς στην πραγματικότητα.

Κατά τους αριθμούς που έχουν μπορέσει να επιβεβαιώσουν αξιωματούχοι του οργανισμού, άλλοι 113 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 12 εξαφανίστηκαν και 49 απήχθησαν για λύτρα το διάστημα αυτό.

«Η βία των ένοπλων συμμοριών έχει φθάσει σε αδιανόητα και αφόρητα επίπεδα στην Αϊτή», συνόψισε η κυρία Μπατσελέτ.

Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ακραίας βίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ: αποκεφαλισμοί, ακρωτηριασμοί, πυρπολήσεις πτωμάτων, δολοφονίες ανηλίκων από κακοποιούς διότι φέρονταν να ήταν πληροφοριοδότες αντίπαλων συμμοριών... Η σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένων ομαδικών βιασμών κοριτσιών και αγοριών 10 ετών και κάτω, χρησιμοποιείται επίσης από τις συμμορίες ως όπλο.

Για την κυρία Μπατσελέτ, «είναι κρίσιμο να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου, να προστατευθεί ο πληθυσμός από τη βία των ενόπλων και να λογοδοτήσουν οι ηθικοί αυτουργοί», αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις συμμορίες από πολιτική και οικονομική σκοπιά.

Η ανάφλεξη της βίας ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Η πρώην πρόεδρος της Χιλής καταγγέλλει τις «πολύ σοβαρές συνέπειες» της βίας των συμμοριών «στα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα»: δεκάδες σχολεία, ιατρικά κέντρα, επιχειρήσεις και αγορές έχουν κλείσει· πολλοί κάτοικοι δυσκολεύονται, αν δεν αδυνατούν, να βρουν βασικά είδη.

Η κυκλοφορία στις δύο κυριότερες εθνικές οδούς, που συνδέουν την αϊτινή πρωτεύουσα με την υπόλοιπη χώρα, είναι από επικίνδυνη ως ανέφικτη, καθώς συμμορίες ελέγχουν τμήματά τους.

«Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των προσώπων και των αγαθών μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες καταστροφικές συνέπειες για την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Αϊτή», προειδοποιεί η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Συμμορίες λυμαίνονται τις φτωχότερες συνοικίες του Πορτ-ο-Πρενς εδώ και δεκαετίες, όμως τα τελευταία χρόνια αύξησαν δραματικά την ισχύ τους και τα εδάφη που ελέγχουν. Οι δολοφονίες και οι απαγωγές για λύτρα έχουν πολλαπλασιαστεί.

 

Περισσότερα θέματα


 • ΚΟΣΜΟΣ
  Οι Χούθι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του αμερικανικού δεξαμενόπλοιου, αλλά αστόχησαν

  Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων επιφανείας (ASBΜ), πιθανόν εναντίον του Torm Thor, αμερικανικής ιδιοκτησίας και υπό αμερικανική σημαία δεξαμενόπλοιου, καθώς κινείτο στον Κόλπο του Άντεν, προχθές Σάββατο το βράδυ. Η εκτόξευση έγινε στις 23:45 (σ.σ. ώρα Σανάα· 22:45... συνέχεια
 • ΚΟΣΜΟΣ
  Οι ελληνικές συμμετοχές στην Mobile World Congress 2024

  Με περισσότερους από 100 εκπροσώπους από 37 ελληνικές καινοτόμες, τεχνολογικές εταιρείες αποτελείται η φετινή συμμετοχή της χώρας μας, με το εθνικό περίπτερο στην μεγαλύτερη διεθνή έκθεση ψηφιακών τεχνολογικών και καινοτόμων εφαρμογών Mobile World Congress στην Βαρκελώνη. Ειδικότερα στην ελληνική αποστολή σύμφωνα με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και το... συνέχεια
 • ΚΟΣΜΟΣ
  ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ενωμένη στη στήριξή της προς την Ουκρανία

  "Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει την ισχυρή και ακλόνητη πολιτική, στρατιωτική, οικονομική, διπλωματική και ανθρωπιστική υποστήριξή της για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί", τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημέρα... συνέχεια
 • ΚΟΣΜΟΣ
  Ιαπωνία: Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei σπάει το ρεκόρ του 1989

  Το χρηματιστήριο στο Τόκιο έφθασε σήμερα σε επίπεδο που είχε να δει από το σκάσιμο της ιαπωνικής κερδοσκοπικής φούσκας τα χρόνια του 1990: ο βασικός δείκτης Nikkei ξεπέρασε ιστορικά υψηλά τα οποία ανάγονταν στα τέλη του 1989. Τονωμένος χάρη στα καλύτερα των προσδοκώμενων αποτελέσματα του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού NVIDIA, ο Nikkei... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved