Home > News 24 > Διεθνή

ΚΟΣΜΟΣ

27.05.2022

ΚΟΣΜΟΣ
Βραζιλία - προεδρικές εκλογές: Ο Λούλα κερδίζει έδαφος στις προθέσεις ψήφου


Ο Λούλα κερδίζει ξανά έδαφος στις προθέσεις ψήφου ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο στη Βραζιλία, μπορεί ακόμη και να τις κερδίσει από τον πρώτο γύρο, υπέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Datafolha, το 48% των Βραζιλιάνων εξέφρασε την πρόθεση να ψηφίσει τον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ενώ το 27% τον ακροδεξιό νυν πρόεδρο Μπολσονάρου.

Ο Λούλα αυξάνει έτσι το προβάδισμά του στις 21 εκατοστιαίες μονάδες ενόψει του πρώτου γύρου. Προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου αναφοράς, που είχε δημοσιευθεί την 24η Μαρτίου, τον έφερε να έχει 17 μονάδες διαφορά έναντι του κ. Μπολσονάρου.

Ωστόσο οι δύο έρευνες έχουν διαφορά, αφού αυτή του Μαρτίου προέβλεπε το σενάριο της συμμετοχής και άλλων υποψηφίων, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν αποσυρθεί στο μεταξύ από την κούρσα.

Στα τέλη Απριλίου, δημοσκόπηση του ινστιτούτου PoderData έδειξε αντίθετα πως ο κ. Μπολσονάρου (36%) μείωνε δραστικά τη διαφορά από τον πρώην πρόεδρο (41%).

Αντίθετα, κατά τη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, ο πρώην πρόεδρος (2003-2010) οδεύει να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, με το 54% έναντι 30% του αντιπάλου του, εάν αφαιρεθούν τα άκυρα και τα λευκά, αν ληφθούν υπόψη μόνο τα έγκυρα ψηφοδέλτια.

Σε περίπτωση που διεξαχθεί δεύτερος γύρος, ο 76χρονος ιστορικός ηγέτης του Κόμματος Εργαζομένων (PT) θα κερδίσει τον κ. Μπολσονάρου, 67 ετών, με 25 μονάδες διαφορά (58% έναντι 33%), τρεις περισσότερες από ό,τι προβλεπόταν τον Μάρτιο.

Η δημοσκόπηση αυτή είναι η πρώτη που διενεργήθηκε αφού οι υποψηφιότητες που ετοιμάζονταν να θέσουν ο πρώην δικαστής ειδικευμένος σε υποθέσεις διαφθοράς Σέρζου Μούρου -πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του κ. Μπολσονάρου- και ο κεντροδεξιός πρώην κυβερνήτης στο Σαν Πάουλου, ο Ζουάου Ντόρια, αποσύρθηκαν.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο κεντροαριστερός υποψήφιος Σίρου Γκόμες (7%). Η γερουσιάστρια Σιμόνι Τέμπετ και ο κεντρώος Αντρέ Ζανόν μοιράζονται την τέταρτη και την πέμπτη θέση (2%).

Η δημοσκόπηση της Νταταφόλια δείχνει ότι το γεγονός πως δεν διαπιστώνεται καμία «βελτίωση» της κατάστασης της οικονομίας μπορεί να δημιουργήσει «θετική τάση για τον Λούλα», εκτίμησε ο πολιτικός αναλυτής Κρεομάρ ντε Σόουζα.

Εξάλλου, πρόσθεσε ο αναλυτής μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο κ. Μπολσονάρου δυσκολεύεται περισσότερο από τον αντίπαλό του να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους που δεν είναι οπαδοί του.

Η δημοσκόπηση της Νταταφόλια διενεργήθηκε προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη σε 181 πόλεις της Βραζιλίας· έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ∓ 2%.

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved