Home > News 24 > Διεθνή

ΚΟΣΜΟΣ

23.06.2022

ΚΟΣΜΟΣ
ΕΕ: Οι ηγέτες των «27» και των Δυτικών Βαλκανίων συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες


Οι ηγέτες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια Σύνοδο Κορυφής που θα επαναλάβει τη σημασία της περιοχής για την ΕΕ, καθώς η ενταξιακή τους διαδικασία καθυστερεί.

«Πρέπει να αναζωογονήσουμε τη διαδικασία διεύρυνσης και να προωθήσουμε την ενσωμάτωση των εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Όπως ανέφερε πηγή της ΕΕ, είναι πιθανό η συζήτηση να είναι έντονη. Αρκεί να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας απείλησαν να μποϊκοτάρουν τη συνάντηση για να διαμαρτυρηθούν για τους αργούς ρυθμούς της διαδικασίας ένταξης, επιβεβαιώνοντας τελικά τη συμμετοχή τους σχεδόν την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν την «πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευση της ΕΕ στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων» και να ζητήσουν την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει την Επιτροπή, τον Ύπατο Εκπρόσωπο και το Συμβούλιο να προωθήσουν περαιτέρω τη σταδιακή ολοκλήρωση μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής, ήδη κατά τη διάρκεια της ίδιας της διαδικασίας διεύρυνσης, με αναστρέψιμο και αξιοκρατικό τρόπο.

Την ίδια στιγμή η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία αναμένουν το "πράσινο φως" από την ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τη διαδικασία συνεχίζει να μπλοκάρει η Βουλγαρία, η οποία έχει βυθιστεί σε νέα πολιτική κρίση, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έχασε η κυβέρνηση στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Ως εκ τούτου θεωρείται σχεδόν απίθανο ότι το ζήτημα θα λυθεί σήμερα, εκτιμούν διπλωματικές πηγές, αλλά γίνονται προσπάθειες να βρεθεί λύση ως τη λήξη της Γαλλικής Προεδρίας (τέλη Ιουνίου).

Η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων ξεκινά στις 10.30 π.μ. (ώρα Ελλάδας).

Θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 4μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με βασικά θέματα την έγκριση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, την επισιτιστική ασφάλεια, την κατάσταση στην Ουκρανία, την Τουρκία. Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, 24 Ιουνίου, θα συζητηθεί η μακροοικονομική κατάσταση στην ΕΕ και οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved