Home > News 24 > Διεθνή

ΚΟΣΜΟΣ

14.07.2022

ΚΟΣΜΟΣ
ΗΠΑ: Στο 9,1% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο


Ο πληθωρισμός αυξήθηκε περαιτέρω τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, φτάνοντας το 9,1% σε ετήσια βάση και βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1981, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας.

Το ποσοστό αυτό, σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με 8,6% τον Μάιο, θεωρείται ένα νέο πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προσπαθεί εδώ και αρκετούς μήνες να ανακόψει την εκτίναξη των τιμών.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,3% τον Ιούνιο, έναντι 1% τον Μάιο. Η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης. Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα έφτανε το 8,8% σε ετήσια βάση και το 1,1% σε μηναία βάση τον Ιούνιο.

Η άνοδος των τιμών αφορά όλους τους κλάδους, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στα ενοίκια, στα καύσιμα και στα τρόφιμα. Οι τιμές της ενέργειες αυξήθηκαν κατά 41,6% σε έναν χρόνο, τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει παρατηρηθεί από τον Απρίλιο του 1980. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ), η μέση τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ ξεπέρασε τον περασμένο μήνα τα 5 δολάρια ανά γαλόνι (περίπου 3,8 λίτρα), γεγονός πρωτοφανές για τη χώρα. Όσο για τα τρόφιμα, καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 1981, με 10,4% σε ετήσια βάση.

Ο υψηλός πληθωρισμός ψαλιδίζει την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών και συνιστά απειλή για την ανάπτυξη αφού η κατανάλωση είναι ο κινητήριος μοχλός για την αμερικανική οικονομία.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ξεκίνησε από τον Μάρτιο να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την αύξηση των τιμών.

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved