Home > News 24 > Διεθνή

ΚΟΣΜΟΣ

29.07.2022

ΚΟΣΜΟΣ
Λαβρόφ και Μπλίνκεν θα συζητήσουν «αν βρεθεί χρόνος» την ανταλλαγή κρατουμένων


Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σκοπεύει να συζητήσει με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, «αν βρεθεί χρόνος», την πρόταση της Ουάσινγκτον να υπάρξει ανταλλαγή κρατουμένων.

Οι ενδείξεις από τη Ρωσία όσον αφορά τη δυνητική απελευθέρωση της επαγγελματία μπασκετμπολίστριας Μπρίτνι Γκράινερ και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, που είναι και οι δύο φυλακισμένοι στη Ρωσία, δεν μοιάζουν πολλά υποσχόμενες ως αυτό το στάδιο.

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι ο κ. Λαβρόφ έχει γεμάτο πρόγραμμα και θα συζητήσει το θέμα με τον κ. Μπλίνκεν «αν βρεθεί χρόνος».

Νωρίτερα χθες, η κυρία Ζαχάροβα είπε ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη απτό αποτέλεσμα στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ταυτόσημη δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Προχθές Τετάρτη ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι πως σκοπεύει να συζητήσει κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον ομόλογό του κάποια από «τις επόμενες ημέρες» την πιθανή αποφυλάκιση των δύο αμερικανών πολιτών.

Εάν γίνει η συνδιάλεξη αυτή, θα είναι η πρώτη διμερής συζήτηση αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο κ. Γουίλαν καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή 16 ετών κάθειρξης για «κατασκοπεία» τον Ιούνιο του 2020 από τη ρωσική δικαιοσύνη. Παραμένει φυλακισμένος από τη σύλληψή του το 2018.

Η Μπρίτνι Γκράινερ, διάσημη επαγγελματίας μπασκετμπολίστρια, δικάζεται το τρέχον διάστημα για κατοχή ναρκωτικών που εντοπίστηκαν σε αεροδρόμιο της Μόσχας τον Φεβρουάριο, μερικές ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Προχθές Τετάρτη η κυρία Γκράινερ, δις ολυμπιονίκης, παραδέχθηκε ενώπιον δικαστηρίου της περιφέρειας Χίμκι ότι είχε στις αποσκευές της κάνναβη, αλλά εξήγησε πως το έκανε για ιατρικούς λόγους, καθώς χρησιμοποιεί την ουσία αυτή ως αναλγητικό με συνταγή του γιατρού της, κάτι που αποτελεί καθιερωμένη πρακτική στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Δεν είχα καμιά πρόθεση να παραβιάσω οποιονδήποτε νόμο της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε η παίκτρια της UMMC Ekaterinburg, 31 ετών.

Η κυρία Γκράινερ παραμένει προφυλακισμένη με δικαστική διαταγή που παρατάθηκε πρόσφατα ως την 20ή Δεκεμβρίου. Εάν κριθεί ένοχη για κατοχή ναρκωτικών, κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή 10 ετών κάθειρξης.

Ο κ. Μπλίνκεν ανακοίνωνε προ ημερών ότι η Ουάσινγκτον υπέβαλε «σοβαρή» πρόταση στη Μόσχα πριν από αρκετές εβδομάδες και τα μέρη τη συζητούν έκτοτε. Κατά πληροφορίες μέσων ενημέρωσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να αφήσει ελεύθερο τον ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση του κ. Γουίλαν και της κυρίας Γκράινερ.

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved