Home > News 24 > Διεθνή

ΚΟΣΜΟΣ

20.09.2022

ΚΟΣΜΟΣ
Μεξικό: Αναμένεται τσουνάμι «μικρής έντασης», μετά τον σεισμό των 7,7 βαθμών


Ασυνήθιστα κύματα, ύψους 20 ως 30 εκατοστών, τα οποία αντιστοιχούν σε τσουνάμι «μικρής έντασης», αναμένονται στη Νέα Καληδονία σήμερα περί τις 18:00 (σ.σ.: τοπική ώρα· στις 10:00 ώρα Ελλάδας), μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε χθες Δευτέρα το Μεξικό, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Αναμένεται να παρατηρηθούν «αφύσικες κινήσεις της θάλασσας» στη Νέα Καληδονία μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 7,7 βαθμών.

Πάντως δεν θεωρείται πως υπάρχει «κίνδυνος καταστροφικού τσουνάμι», καθησύχασε η καληδονική κυβέρνηση σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, καλώντας μολαταύτα τους πολίτες να απομακρυνθούν από την ακτογραμμή μετά τις 18:00.

Λαμβανομένων υπόψη της έντασης, της τοποθεσίας του επικέντρου και του εστιακού βάθους του σεισμού, τα κύματα εκτιμάται πως θα είναι «της τάξης των 20 ως 30 εκατοστών», ύψους το οποίο αντιστοιχεί σε «τσουνάμι μικρής έντασης», σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, που έτσι δεν κήρυξε κατάσταση συναγερμού.

Στο μέτρο που δεν υφίσταται «κίνδυνος» να πλημμυρίσει μεγάλο μέρος της ακτογραμμής, ο πληθυσμός «δεν χρειάζεται να μεταβεί σε τοποθεσίες με μεγαλύτερο υψόμετρο ή σε καταφύγια», εξήγησαν οι αρχές.

Ο ισχυρός σεισμός ταρακούνησε το δυτικό τμήμα του Μεξικού και την πρωτεύουσα στις 13:05 (σ.σ.: τοπική ώρα· 21:05 ώρα Ελλάδας) χθες, στην «καταραμένη» επέτειο των εξαιρετικά φονικών σεισμών του 1985 και του 2017 στη χώρα.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο δυτικό τμήμα της επικράτειας, ανακοίνωσε ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Άλλος ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στην πολιτεία Μιτσοακάν (δυτικά), όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο, κοντά στις ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πάντως δεν καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές στην πρωτεύουσα των 9 εκατ. κατοίκων, που φθάνουν τα 25 εκατ. αν προστεθούν σ’ αυτούς όσοι ζουν σε προάστια της μητρόπολης.

Τα memes έδωσαν και πήραν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης

Δεν χρειάστηκε να περάσει πολλή ώρα μετά τον χθεσινό μεγάλο σεισμό για να αρχίσουν τα αστεία από μεξικανούς χρήστες κοινωνικής δικτύωσης, προσφέροντας μια μάλλον καλοδεχούμενη ένεση ιλαρότητας, καθώς πολλοί πολίτες, ανάστατοι, προσπαθούσαν να χωνέψουν την αλλόκοτη σύμπτωση - η δόνηση καταγράφηκε στην επέτειο δύο καταστροφικών και φονικών σεισμών.

Από το WhatsApp ως το Instagram και το Facebook, αγχωμένοι Μεξικανοί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν με χιούμορ το ανεξήγητο, καθώς η δόνηση δεν έγινε απλώς στην επέτειο δυο από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς στην ιστορία της χώρας, αλλά και μόλις μια ώρα προτού γίνει άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση σεισμών στην πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

«Αυτοί οι Μεξικάνοι είναι πολύ σκληροπυρηνικοί, κάνουν ασκήσεις ετοιμότητας για σεισμούς με αληθινούς σεισμούς», ανέφερε έτσι ένα meme, λεζάντα φωτογραφίας που εικονίζει πολύ εντυπωσιασμένο τον αμερικανό πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο σεισμός των 7,7 βαθμών, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο, έγινε την επέτειο των εξαιρετικά φονικών σεισμών του 1985 και του 2017 στη χώρα (με τους απολογισμούς των θυμάτων να είναι αντίστοιχα 10.000 και τουλάχιστον 350 νεκροί, κατά τους επίσημους αριθμούς).

Το Μεξικό, από τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου, έχει πληθυσμό συνηθισμένο σε εξαιρετικά γρήγορες απομακρύνσεις ανθρώπων από κτίρια όταν εκδηλώνονται σεισμοί, συχνά με εκπληκτική ηρεμία.

Η ημερομηνία του σεισμού έδωσε την αφορμή για αρκετά από τα μιμίδια. Κάποιος εμπνεύστηκε έτσι την εικόνα με πουλί που διαβάζει με αφοσίωση βιβλίο υπό τον τίτλο «Πώς να πετάξεις από τη 18η στην 20ή Σεπτεμβρίου».

Ένα από τα memes, που παρωδεί τη διαφημιστική εκστρατεία του υπουργείου Τουρισμού, καλεί εξάλλου τους ξένους να «Επισκεφθούν το Μεξικό» και «κάθε 19η Σεπτεμβρίου, να ζήσουν την εμπειρία ενός αληθινού σεισμού».

Άλλα αστεία είχαν πιο πολιτική χροιά, όπως ένα που θέλει τον πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ να σχολιάζει πως η γη ταρακουνήθηκε μεν, αλλά είχε ταρακουνηθεί πιο πολύ επί των ημερών του προκατόχου του.

Ο κεντροαριστερός βετεράνος της μεξικανικής πολιτικής καταφέρεται συχνά εναντίον προηγούμενων προέδρων του Μεξικού, προσάπτοντάς τους ιδίως ευθύνες για τη διαφθορά, την εγκληματικότητα, την κακοδιαχείριση της οικονομίας.

Αρκετά από τα μιμίδια ενστερνίζονται τον φόβο του να ζεις περιμένοντας πως το έδαφος κάτω από τα πόδια σου θ’ αρχίσει ξαφνικά να τρέμει.

Πρόσφατη μελέτη πανεπιστημιακών υπέδειξε πως 3 στους 10 ανθρώπους που έζησαν τον σεισμό της 19ης Σεπτεμβρίου 2017 αντιμετωπίζουν συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Ο γεωφυσικός Κάρλος Βαλδές θεωρεί πάντως δεισιδαιμονία την ιδέα πως η 19η Σεπτεμβρίου είναι «καταραμένη» στο μεξικανικό ημερολόγιο: χαρακτήρισε τη χρονική στιγμή της χθεσινής σεισμικής δόνησης απλή σύμπτωση. Έκρινε πως οι αστεϊσμοί στο διαδίκτυο ήταν απαραίτητο τονωτικό.

«Είναι, νομίζω, ένας τρόπος να αντιμετωπίσεις το στρες και τον φόβο», εξήγησε.

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved