Home > News 24 > Διεθνή

ΚΟΣΜΟΣ

27.10.2022

ΚΟΣΜΟΣ
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει κορύφωση των εκπομπών CO2 το 2025


Παράδοξη, θετική για το κλίμα, όσο και απρόβλεπτη συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία: οι παγκόσμιες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου προβλέπεται να φθάσουν στην «κορύφωσή τους» το 2025, με άλλα λόγια να υπάρξει επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, χάρη στην αύξηση των επενδύσεων σε πιο βιώσιμες πηγές, εκτιμά στην ετήσια έκθεσή του που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ).

Οκτώ ημέρες προτού αρχίσει η COP27, η παγκόσμια σύνοδος για το κλίμα, στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, ο Οργανισμός προειδοποιεί εξάλλου στην έκθεσή του για το 2022 εναντίον των «ρηγμάτων» μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών χωρών όσον αφορά τις επενδύσεις σε μορφές ενέργειας που εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και ζητεί «μείζονα διεθνή προσπάθεια» για να «μειωθεί» αυτό το «ανησυχητικό χάσμα».

«Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί σε βαθιές και μακροπρόθεσμες αλλαγές που υπάρχουν πιθανότητες να επιταχύνουν τη μετάβαση προς πιο βιώσιμο και ασφαλές ενεργειακό σύστημα», τονίζει ο ΔΟΕ στο δελτίο Τύπου με το οποίο παρουσιάζει την έκθεσή του.

Για πρώτη φορά, τα τρία σενάρια που μελετώνται κάθε χρόνο από τον Οργανισμό -έχει έδρα το Παρίσι, αποτελεί μέρος του πλαισίου του ΟΟΣΑ-, κάνουν λόγο για κορύφωση, ή επιπεδοποίηση της καμπύλης, της κατανάλωσης καθεμιάς από τις τρεις μορφές ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, αέριο, πετρέλαιο) τα καυσαέρια των οποίων προκαλούν ασφυξία στον πλανήτη, προκαλούν την υπερθέρμανσή του.

Κατά το κεντρικό του σενάριο, που βασίζεται στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις για τις κλιματικές επενδύσεις (Inflation Reduction Act, ή «νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού», στις ΗΠΑ, «Fit for 55» και «RePowerEU» στην Ευρώπη, «Πράσινη μεταμόρφωση» στην Ιαπωνία...), οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 θα φθάσουν στην κορύφωσή τους, στα 37 δισεκατομμύρια τόνους, το 2025, κατόπιν θα μειωθούν στα 32 δισεκ. τόνους το 2050.

Όμως, παρ’ όλες τις προσπάθειες, οι μέσες θερμοκρασίες υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν κατά περίπου 2,5 ° Κελσίου ως το 2100, επίπεδο που «απέχει πολύ από το να αρκεί για να αποφευχθούν ακραίες συνέπειες όσον αφορά το κλίμα».

Ο ΔΟΕ υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά την ανάγκη να γίνουν μαζικές επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας, πράσινες ή απαλλαγμένες από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως η πυρηνική ενέργεια, καθώς και να επιταχυνθούν σε κάποιους τομείς όπως αυτός των μπαταριών (ειδικά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα), των φωτοβολταϊκών και των ηλεκτρολυτών που παράγουν υδρογόνο ώστε να μειωθούν οι εκπομπές CO2 κυρίως της βιομηχανίας.

Πάντα σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο, οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ως το 2030, όμως θα απαιτείτο να ξεπεράσουν τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να εκπληρωθούν οι συνθήκες για να πραγματωθεί το σενάριο που προβλέπει «μηδενικές καθαρές εκπομπές» το 2050.

«Απαιτούνται επειγόντως μείζονες διεθνείς προσπάθειες για να στενέψει το ανησυχητικό χάσμα στα επίπεδα επενδύσεων στις καθαρές μορφές ενέργειας ανάμεσα στις προηγμένες οικονομίες και τις αναδυόμενες ή αναπτυσσόμενες χώρες», συμπληρώνει ο ΔΟΕ.

 

Περισσότερα θέματα


 • ΚΟΣΜΟΣ
  Οι Χούθι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του αμερικανικού δεξαμενόπλοιου, αλλά αστόχησαν

  Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων επιφανείας (ASBΜ), πιθανόν εναντίον του Torm Thor, αμερικανικής ιδιοκτησίας και υπό αμερικανική σημαία δεξαμενόπλοιου, καθώς κινείτο στον Κόλπο του Άντεν, προχθές Σάββατο το βράδυ. Η εκτόξευση έγινε στις 23:45 (σ.σ. ώρα Σανάα· 22:45... συνέχεια
 • ΚΟΣΜΟΣ
  Οι ελληνικές συμμετοχές στην Mobile World Congress 2024

  Με περισσότερους από 100 εκπροσώπους από 37 ελληνικές καινοτόμες, τεχνολογικές εταιρείες αποτελείται η φετινή συμμετοχή της χώρας μας, με το εθνικό περίπτερο στην μεγαλύτερη διεθνή έκθεση ψηφιακών τεχνολογικών και καινοτόμων εφαρμογών Mobile World Congress στην Βαρκελώνη. Ειδικότερα στην ελληνική αποστολή σύμφωνα με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και το... συνέχεια
 • ΚΟΣΜΟΣ
  ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ενωμένη στη στήριξή της προς την Ουκρανία

  "Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει την ισχυρή και ακλόνητη πολιτική, στρατιωτική, οικονομική, διπλωματική και ανθρωπιστική υποστήριξή της για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί", τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημέρα... συνέχεια
 • ΚΟΣΜΟΣ
  Ιαπωνία: Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei σπάει το ρεκόρ του 1989

  Το χρηματιστήριο στο Τόκιο έφθασε σήμερα σε επίπεδο που είχε να δει από το σκάσιμο της ιαπωνικής κερδοσκοπικής φούσκας τα χρόνια του 1990: ο βασικός δείκτης Nikkei ξεπέρασε ιστορικά υψηλά τα οποία ανάγονταν στα τέλη του 1989. Τονωμένος χάρη στα καλύτερα των προσδοκώμενων αποτελέσματα του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού NVIDIA, ο Nikkei... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved