Home > News 24 > Διεθνή

ΚΟΣΜΟΣ

20.05.2023

ΚΟΣΜΟΣ
Ο Μπάιντεν θα δώσει το πράσινο φως για την παράδοση F-16 στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχους


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε απόψε την «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε, απόφαση των ΗΠΑ να εγκρίνουν την παράδοση σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών στη χώρα του, όπως τα F-16 που ζητά το Κίεβο.

«Χαιρετίζω την ιστορική απόφαση των ΗΠΑ και (του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν) να στηρίξουν τον διεθνή συνασπισμό που διάκειται ευνοϊκά στην παράδοση μαχητικών αεροσκαφών. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά την πολεμική αεροπορία μας», έγραψε στο Twitter ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, νωρίτερα σήμερα ο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα, ότι θα δώσει το «πράσινο φως» για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων και των αμερικανικών F-16, στην Ουκρανία, από τις χώρες της Δύσης. Διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι στηρίζει την κοινή πρωτοβουλία τους για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά τέταρτης γενιάς, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Για την παράδοση των αμερικανικών αεροσκαφών στην Ουκρανία από μια τρίτη χώρα απαιτείται προηγουμένως να δώσει την έγκρισή της η Ουάσινγκτον.

«Στο διάστημα που θα γίνεται η εκπαίδευση, τους επόμενους μήνες, ο συνασπισμός των χωρών που μετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια θα αποφασίσει πότε θα παραδοθούν τα αεροσκάφη, πόσα θα είναι και ποιος θα τα δώσει», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. Η διατύπωση αυτή -το γεγονός ότι είπε «πότε» και όχι «εάν»- είναι μέχρι στιγμής η ισχυρότερη ένδειξη εκ μέρους των ΗΠΑ ότι βλέπουν θετικά τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με τα αεροσκάφη αυτά.

«Η εκπαίδευση θα γίνει εκτός της Ουκρανίας, σε εγκαταστάσεις στην Ευρώπη και θα κρατήσει μήνες», συνέχισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, λέγοντας ότι «ελπίζει να ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαιρέτισε τη στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην πρωτοβουλία πολλών χωρών -μεταξύ των οποίων είναι και η Βρετανία- για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία, ώστε να εφοδιάσουν την Ουκρανία με τις δυνατότητες που χρειάζεται», είπε ο Σούνακ.

Παρόμοιες ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και το υπουργείο Άμυνας της Δανίας.

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved