Home > News 24 > Διεθνή

ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία, 23.03.2004


Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΝΤΟΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

Ο σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα εξέθεσε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτάσεις για την «καντονοποίηση› του Κοσόβου, λέγοντας πως πρόκειται για μια «μορφή αποκέντρωσης› ώστε να εξασφαλισθούν η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επαρχία.

«Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το τελικό καθεστώς› του Κοσόβου, δήλωσε ο Κοστούνιτσα μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Θα επιτρέψει όμως «την εξομάλυνση της ζωής στο Κόσοβο και θα εμποδίσει περαιτέρω βιαιότητες›, επέμεινε.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δεν σχολίασαν το σχέδιο. Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε μόνον ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας›.

Ο σέρβος πρωθυπουργός παρομοίασε τα βίαια επεισόδια της περασμένης εβδομάδας στο Κόσοβο με τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στην Ισπανία. Τα βίαια επεισόδια στο Κόσοβο ήταν προσχεδιασμένα, επέμεινε Ο Κοστούνιτσα προσθέτοντας ότι περιλάμβαναν «στοιχεία εθνικής εκκαθάρισης›. «Η κατάσταση στο Κόσοβο βελτιώνεται, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τις περαιτέρω εξελίξεις›, προειδοποίησε.

Ρουγκόβα: Ανεξαρτησία «χωρίς συμβιβασμούς›

Ο πρόεδρος της επαρχίας του Κοσόβου (νότια Σερβία), ο Αλβανός Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ζήτησε την ανεξαρτησία του Κοσόβου «χωρίς συμβιβασμούς›, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα `Κοριέρε ντέλα Σέρα΄. «Είναι πλέον σαφές για όλους πως η ανεξαρτησία έναντι της Σερβίας είναι ζωτικής σημασίας για το Κόσοβο και για τους Κοσοβάρους. Και όχι μόνο γι' αυτούς, επειδή έτσι θα ηρεμούσε ολόκληρη η περιοχή των Βαλκανίων›, δήλωσε ο Ρουγκόβα στην ιταλική εφημερίδα.

«Τα γεγονότα αυτών των τελευταίων ημερών σίγουρα έρριξαν σκιά στους Κοσοβάρους, αυτό είναι αναμφίβολο›, δήλωσε ο Ρουγκόβα. Αλλά «δεν πιστεύω πως οι βιαιότητες των ημερών αυτών θέτουν σε κίνδυνο τη διαδικασία που οδηγεί στην ανεξαρτησία›, δήλωσε.

«Κανένας συμβιβασμός δεν είναι δυνατός όσον αφορά την ανεξαρτησία. Τα σύνορα είναι απαραβίαστα, αυτή είναι μια θεμελιώδης αρχή›, πρόσθεσε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η ζώνη της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας, να παραχωρηθεί στη Σερβία ώστε να επιταχυνθεί η ανεξαρτησία. «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα›, δήλωσε ο Ρουγκόβα. Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως είναι «απαραίτητο› να μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητες της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο, η οποία διοικεί την επαρχία, στο κοινοβούλιο του Κοσόβου. «Οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο θεσμούς πρέπει να αναθεωρηθούν, αυτό είναι ένα ζωτικής σημασίας πρόβλημα›, δήλωσε.

 

Περισσότερα θέματα


 • ΚΟΣΜΟΣ
  Οι Χούθι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του αμερικανικού δεξαμενόπλοιου, αλλά αστόχησαν

  Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων επιφανείας (ASBΜ), πιθανόν εναντίον του Torm Thor, αμερικανικής ιδιοκτησίας και υπό αμερικανική σημαία δεξαμενόπλοιου, καθώς κινείτο στον Κόλπο του Άντεν, προχθές Σάββατο το βράδυ. Η εκτόξευση έγινε στις 23:45 (σ.σ. ώρα Σανάα· 22:45... συνέχεια
 • ΚΟΣΜΟΣ
  Οι ελληνικές συμμετοχές στην Mobile World Congress 2024

  Με περισσότερους από 100 εκπροσώπους από 37 ελληνικές καινοτόμες, τεχνολογικές εταιρείες αποτελείται η φετινή συμμετοχή της χώρας μας, με το εθνικό περίπτερο στην μεγαλύτερη διεθνή έκθεση ψηφιακών τεχνολογικών και καινοτόμων εφαρμογών Mobile World Congress στην Βαρκελώνη. Ειδικότερα στην ελληνική αποστολή σύμφωνα με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και το... συνέχεια
 • ΚΟΣΜΟΣ
  ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ενωμένη στη στήριξή της προς την Ουκρανία

  "Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει την ισχυρή και ακλόνητη πολιτική, στρατιωτική, οικονομική, διπλωματική και ανθρωπιστική υποστήριξή της για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί", τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημέρα... συνέχεια
 • ΚΟΣΜΟΣ
  Ιαπωνία: Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei σπάει το ρεκόρ του 1989

  Το χρηματιστήριο στο Τόκιο έφθασε σήμερα σε επίπεδο που είχε να δει από το σκάσιμο της ιαπωνικής κερδοσκοπικής φούσκας τα χρόνια του 1990: ο βασικός δείκτης Nikkei ξεπέρασε ιστορικά υψηλά τα οποία ανάγονταν στα τέλη του 1989. Τονωμένος χάρη στα καλύτερα των προσδοκώμενων αποτελέσματα του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού NVIDIA, ο Nikkei... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved