Home > News 24 > Διεθνή

ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία, 26.03.2004


ΝΤΕ ΣΟΤΟ: ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Ασαφές άφησε το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τις διαπραγματευόμενες πλευρές να υπογράψουν κάποιο κείμενο, όσο ακόμη βρίσκονται στην Ελβετία, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Αλβάρο Ντε Σότο απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Φίριγκεν, λίγα χιλιόμετρα από τον αποκλεισμένο για τον Τύπο τόπο των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα πάντως με τον Ντε Σότο το τελικό σχέδιο το οποίο θα παρουσιαστεί στις δύο πλευρές στις 31 Μαρτίου, αν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία και το οποίο θα τεθεί στα δημοψηφίσματα, «θα είναι ένα καινούργιο σχέδιο, με αρκετές διαφορές από το υφιστάμενο›.
Ο Ντε Σότο υπήρξε απόλυτα σαφής αναφερόμενος στην διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί στις συνομιλίες του Μπούργκενστοκ, κυρίως δε σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο τετραμερούς απευθείας συνάντησης των πλευρών που συμμετέχουν. «Η συμφωνία της Νέας Υόρκης προέβλεπε ότι εάν η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν κατάφερναν να συμφωνήσουν ως τις 22 Μαρτίου, τότε η Ελλάδα και η Τουρκία θα προσέφεραν την βοήθειά τους. Δεν αναφέρεται πουθενά ότι πρέπει να γίνει συνάντηση και των τεσσάρων μερών''. ''Μπορεί να γίνει, αλλά δεν είναι απαραίτητο'', διευκρίνισε ο Ντε Σότο και τόνισε ότι «η επιτυχία αυτής της διαπραγμάτευσης θα κριθεί μόνο από το αποτέλεσμα›, καθώς «ένα κείμενο της ελάχιστης συμφωνίας δεν αρκεί πλέον. Χρειαζόμαστε ένα πλήρες και αναλυτικό κείμενο και είμαστε σε αυτό πιο κοντά από ό,τι βρισκόμαστε ποτέ τα τελευταία τριάντα χρόνια. Επιτυχία πάντως θα θεωρήσουμε ένα κείμενο στο οποίο θα συμφωνήσουν όλα τα μέρη, όχι αυτό που θα οριστικοποιηθεί από τον γενικό γραμματέα›.
Ο κ. Αναν αναμένεται στο Μπούργκενστοκ τις επόμενες ημέρες, και, σύμφωνα με τον Ντε Σότο, θα παραμείνει, «εάν χρειαστεί› ως την 31η Μαρτίου.
Ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε πολλές φορές «ικανοποιημένος› από την εξέλιξη των συνομιλιών, οι οποίες γίνονται
«με το δικό τους ρυθμό και τη δική τους δυναμική›, κυρίως σε διμερές επίπεδο, με την διαμεσολάβηση του ιδίου.
Αναφερόμενος στο χθεσινοβραδινό δείπνο, στο οποίο συμμετείχαν όλες οι πλευρές, έκανε λόγο για «πρωταρχικώς κοινωνικό γεγονός'', αλλά δεν αρνήθηκε ότι το Κυπριακό συζητήθηκε, «όχι όμως με τον χαρακτήρα διαπραγμάτευσης›. «Το δείπνο ήταν πολύ χρήσιμο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλα στο μέλλον. Βοηθούν πολύ στην επαφή κάποιων πλευρών οι οποίες κανονικά δεν συζητούν μεταξύ τους›, δήλωσε ο Ντε Σότο.
Σε ό,τι αφορά στις αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο που επιδιώκει η τουρκική πλευρά, ο Ντε Σότο παραδέχθηκε ότι το σχέδιο Αναν προβλέπει κάποιες, αλλά διευκρίνισε ότι «αυτή η συζήτηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη›.
Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ απέκλεισε το ενδεχόμενο ακύρωσης των δημοψηφισμάτων στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία και επανέλαβε ότι η δέσμευση όλων των πλευρών είναι «οποιοδήποτε κείμενο, είτε αυτό προκύψει από συμφωνία είτε χρειαστεί η επιδιαιτησία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, θα τεθεί σε δημοψηφίσματα›. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετακινηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής τους, «αν και οι εργασίες που πρέπει να γίνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εγγυήτριες δυνάμεις δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια› για κάτι τέτοιο.
Ερωτηθείς πώς θα αντιδράσουν τα Ηνωμένα Έθνη εάν οι ηγέτες κάλεσουν τους Κυπρίους να καταψηφίσουν το σχέδιο στα δημοψηφίσματα, ο περουβιανός διπλωμάτης απάντησε: «Τα Ηνωμένα Έθνη ούτε έχουν ούτε θέλουν να έχουν οποιαδήποτε επιρροή σε αυτό το θέμα. Μπορείς να φέρεις ένα άλογο στο ποτάμι, αλλά δεν μπορείς να το αναγκάσεις να πιεί νερό›.-


 

Περισσότερα θέματα
Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved