Home > News 24 > Διεθνή

ΚΟΣΜΟΣ

ΠΓΔΜ, 12.04.2004


ΠΓΔΜ: ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Την Τετάρτη 14 Απριλίου, πραγματοποιούνται οι πρόωρες προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ για την κάλυψη του κενού από τον αιφνίδιο θάνατο του Μπόρις Τράικοφσκι, ο οποίος έχασε την ζωή του στα τέλη Φεβρουαρίου σε αεροπορικό δυστύχημα στην ΝΔ Βοσνία.
Τέσσερις είναι οι υποψήφιοι στις εκλογές αυτές:

-Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, (42 ετών) νυν πρωθυπουργός, ηγέτης του κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση› (SDSM).
-Ο Σάσκο Κέντεβ, (42 ετών) εκ μέρους του κεντροδεξιού και μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE
- Ο Γκζιμ Οστρένι (62 ετών) από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη› (DUI), στρατιωτικός διοικητής των Αλβανών πρώην ανταρτών του UCK, οι οποίοι το 2001 ενεπλάκησαν σε πολύμηνες βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ, και
- Ο Ζούντι Τζελίλι (43 ετών), υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών› (DPA).

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, χρειάζεται να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι υπολογίζονται στο 1.700.000 ψηφοφόρους. Κάτι τέτοιο θεωρείται σχεδόν απίθανο και έτσι σε δύο εβδομάδες (στις 28 Απριλίου) θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων του πρώτου γύρου.

Στον δεύτερο γύρο, εκλέγεται πρόεδρος αυτός που θα συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από τον αντίπαλο του, με την προϋπόθεση το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκλογές ακυρώνονται και η όλη διαδικασία επαναλαμβάνεται από την αρχή.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στον δεύτερο γύρο θα προκριθούν οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων σλαβομακεδονικών κομμάτων, Τσερβένκοφσκι και Κέντεβ, με τον πρώτο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να διατηρεί συγκριτικό πλεονέκτημα Και τούτο, όχι λόγο της αποδοχής του κυβερνητικού έργου, όσο λόγο υψηλής αναγνωρισιμότητας και αδυναμίας του σχετικά άγνωστου Κέντεβ και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αρθρώσει στοιχειώδη, πόσο μάλλον ικανό αντιπολιτευτικό λόγο.

Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης της χώρας για τις εκλογές είναι σχετικά μικρό και αυτό οφείλεται κυρίως στην απογοήτευση του κόσμου από την διόγκωση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία, τα εκάστοτε κόμματα που εναλλάσονται στην κυβέρνηση της χώρας τα τελευταία 13 χρόνια που η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν.

Με βάση την διαπίστωση αυτή, αρκετοί τοπικοί αναλυτές κατηγορούν τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ότι «δραπετεύει› από το πρωθυπουργία για να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση, καλυπτόμενος πίσω από τον προεδρικό θώκο.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας (35% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία), η συνεχής πτώση του βιοτικού επιπέδου και η αύξηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας, δημιουργούν εντάσεις οι οποίες μπορούν να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους και προσθέτουν ότι αν ο Τσερβένκοφσκι παρέμενε ως πρωθυπουργός, τότε, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε δυόμιση χρόνια, θα κινδύνευε να υποστεί οδυνηρή ήττα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι αρμοδιότητες του προέδρου της χώρας είναι περιορισμένες, όμως αν στο αξίωμα αυτό εκλεγεί ο Τσερβένκοφσκι, θεωρείται ότι θα έχει τον τελικό λόγο για όλες τις σημαντικές αποφάσεις της κυβέρνησης, αφού ο ηγετικός του ρόλος στο κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Σε περίπτωση που εκλεγεί ο Κέντεβ, η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης θα ενταθεί και η δεύτερη θα πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Τις εκλογές της Τετάρτης, θα επιτηρήσουν περίπου 300 ξένοι παρατηρητές (κυρίως του ΟΑΣΕ) και ακόμη 2500 τοπικοί παρατηρητές.


 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved