Home > News 24 > Διεθνή

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ, 20.04.2004


ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ SARS

Ενα εμβόλιο σε πειραματικό στάδιο κατά του σοβαρού και οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) έδρασε αποτελεσματικά σε ποντίκια, επιτρέποντας την καταπολέμηση του ιού, ανακοίνωσαν σήμερα αμερικανοί επιστήμονες.
Πρόκειται για το δεύτερο δραστικό εμβόλιο που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο που δοκιμάζει το Εθνικό Ινστιτιούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών (NIAID) των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους ερευνητές που δημοσιεύουν τις εργασίες τους στα Χρονικά της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS).
''Εχουμε στο εξής δύο υποψήφια εμβόλια που βασίστηκαν σε δύο διαφορετικές τεχνολογίες και αποδεικνύονται αποτελεσματικά κατά της λοίμωξης από SARS στα ποντίκια. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στη τελειοποίηση ενός εμβολίου επιτρέπουν σημαντικές προόδους κατά μιας άγνωστης ασθένειας εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο'', είπε ο διευθυντής του ινστιούτου δρ. Αντονι Φαούτσι.
Το πιο πρόσφατο εμβόλιο χρησιμοποιεί την πρωτεϊνη S, ένα πρωτεϊνικό άκρο που περιβάλλει τη μεμβράνη του καψιδίου του ιού που προκαλεί το SARS, η οποία επιτρέπει στον ιό να εισχωρήσει στα ανθρώπινα κύτταρα. Ενα εμβόλιο με στόχο αυτή την πρωτεϊνη ''υποδύεται'' τη λοίμωξη από το SARS, εξηγεί ο κύριος συντάκτης της έρευνας, δρ. Μπέρναρντ Μος. Οι ερευνητές διοχέτευσαν ένα γονίδιο κωδικοποιώντας την πρωτεϊνη S σ'έναν ιό που φέρει την ονομασία MVA (από τ΄αρχικά των λέξεων: εμβολιασμένη τροποποιημένη Aγκυρα) και που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο κατά της ευλογιάς. Ούτε το MVA ούτε το γονίδιο που διοχετεύτηκε δεν μπορούν να προκαλέσουν το SARS. Ωστόσο, το MVA μεταφέρει το γονίδιο της πρωτεϊνης S στον οργανισμό, προετοιμάζοντάς τον να καταπολεμήσει μια επίθεση του SARS. Δύο ομάδες οκτώ ποντικών έλαβαν μια δόση του εμβολίου MVA/S από τη ρινική οδό ή με ενδομυική ένεση, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Ενα μήνα μετά τον δεύτερο εμβολιασμό, τα ποντίκια εκτέθηκαν στο SARS από τη ρινική οδό. Δύο ημέρες μετά οι ερευνητές εξέτασαν τους πνεύμονες των τρωκτικών και δεν βρήκαν σχεδόν κανένα ίχνος αναδιπλασιασμού του ιού. Αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν την παρουσία ειδικών αντισωμάτων στην πρωτεϊνη S στα ποντίκια που χορηγήθηκε το πειραματικό εμβόλιο. Ακόμη, οι ερευνητές βρήκαν ότι ο ορός αίματος των ανοσοποιημένων (που έχουν τα δραστικά αντισώματα κατά του SARS) ποντικών, όταν διοχετεύτηκε ενέσιμα σε μη ανοσοποιημένα ποντίκια, τους επέτρεψε να καταπολεμήσουν σχεδόν εξίσου καλά μια λοίμωξη από SARS από το ίδιο το εμβόλιο.
Το οξύ και βαρύ αναπνευτικό σύνδρομο (SARS) ή άτυπη πνευμονία ήταν θανατηφόρο το 2003, για 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι 349 στην ηπειρωτική Κίνα.

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved