Home > News 24 > Διεθνή

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ, 21.04.2004


ΟΗΕ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ

Η στάση της Ρωσίας και της Γαλλίας αναμένεται να κρίνει την έκβαση της προσπάθειας των ΗΠΑ και της Βρετανίας για να υιοθετηθεί ψήφισμα όσο αφορά το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο.

Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Συμβουλίου Ασφαλείας επιδιώκεται η έγκριση ψηφίσματος «υπό προϋποθέσεις›, δηλαδή θα εφαρμοστεί ένα ψήφισμα «αν συμβεί κάτι άλλο› και στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπουν σε εφαρμογή τα προτεινόμενα μέτρα «αν οι δυο πλευρές στην Κύπρο εγκρίνουν την προτεινόμενη λύση›.


Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, ακόμη δεν έχει κατατεθεί επίσημα το προσχέδιο της βρετανικής αντιπροσωπείας και έτσι θα είναι δύσκολο να τεθεί σε ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας.
Πάντως, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων πριν τη συνεδρίαση του ΣΑ, που έχει ορισθεί για τις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας). Τα μέλη του Σώματος βρίσκονται σε επαφή με τους αντιπροσώπους της Τουρκίας, της Κύπρου και της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου› για να υπάρξουν τροποποιήσεις στο προσχέδιο ψηφίσματος, όπως είχε παρουσιαστεί σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, από την βρετανική αντιπροσωπεία.

Οσο αφορά την κυπριακή θέση που παρουσιάζεται στις διαβουλεύσεις στηρίζεται πάνω στην άποψη ότι «το θέμα της ασφάλειας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και χρειάζεται βαθιά συζήτηση και όχι βεβιασμένες ενέργειες για πολιτικές σκοπιμότητες›.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη παρουσίασε ολοκληρωμένες θέσεις στα μέλη του ΣΑ, επισημαίνοντας με σαφή τρόπο ότι η «νέα Ειρηνευτική Δύναμη (Αποστολή) θα πρέπει να λειτουργεί ελεύθερα και όχι να εξαρτάται από τη στάση των τουρκικών δυνάμεων, όπως στην περίπτωση των Στροβιλίων, που δεν εφαρμόστηκε κανένα ψήφισμα του ΣΑ›. Επίσης, να αποκλείεται η πιθανότητα μονομερούς επέμβασης των εγγυητριών δυνάμεων, αφού αυτό απαγορεύεται από το Χάρτη του ΟΗΕ.
Τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης υποστηρίζουν η Ρωσία και η Γαλλία, αλλά και άλλα μη μόνιμα μέλη του ΣΑ.

Στο μεταξύ, η τουρκική αντιπροσωπεία επέδωσε δικό της κείμενο με τις θέσεις της Αγκυρας, όσο αφορά τα θέματα της ασφάλειας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι με βάση το προσχέδιο των Βρετανών, μόνο το θέμα του εμπάργκο όπλων, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις που αφορούν ζητήματα εμπάργκο όπλων, τίθεται κάτω από το κεφάλαιο 7 του ΟΗΕ.


 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved