Home > News 24 > Διεθνή

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία, 25.04.2004


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Η Τουρκία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό της πολιτικής και οικονομικής απομόνωσης της ''ΤΔΒΚ'', είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αμντουλάχ Γκιουλ , αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο. «Τώρα πια έχει δημιουργηθεί μία νέα κατάσταση στην Κύπρο›, είπε ο κ. Γκιούλ, και σημείωσε ως «παράδοξο› «να παραμένει εκτός της Ένωσης η τουρκοκυπριακή πλευρά η οποία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση (για λύση του κυπριακού) , ενώ εντάσσεται η ελληνοκυπριακή πλευρά. "Επιβάλλεται ο τερματισμός της απομόνωσης της ''ΤΔΒΚ''", είπε ο Τούρκος υπουργός .
«Η Ε.Ε. λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτά, θα επιδιώξει τον τερματισμό των αδικιών που έχουν γίνει εις βάρος της τουρκικής πλευράς›. «Η Τουρκία έπραξε ό,τι της ήταν δυνατό για την επίλυση του Κυπριακού›, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών . «Επιδιώξαμε -με πρωτοβουλίες που αναλάβαμε- να λύσουμε ένα πρόβλημα , που διαρκεί επί 30 χρόνια›, είπε ο κ. Γκιούλ και τόνισε ότι «Κατεβάλλαμε προσπάθειες υπέρ του ‘ναι’ στο Σχέδιο Αναν σε βαθμό απροσδόκητο για τη διεθνή κοινότητα›.
Τα αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων δείχνουν ότι η εντύπωση, που επί 30 χρόνια θεωρούσε αδιάλλακτη την τουρκική πλευρά ήταν εσφαλμένη.
«Φάνηκε ποιος όρθωνε εμπόδια στη λύση›, είπε ο Κ. Γκιούλ. Απαντώντας σε ερώτηση αν επιβάλλεται τώρα η παραίτηση του Ραούφ Ντενκτάς από την ''Προεδρία της Δημοκρατίας'', ο κ. Γκιουλ σημείωσε: «Πρόκειται περί εσωτερικής υπόθεσης της ΤΔΒΚ και δεν επιθυμώ να αναμιχθώ σ’ αυτή›. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν ισχύει πλέον το Σχέδιο Αναν, ο Τούρκος υπουργός τόνισε: «Ο Γ.Γ. των Ην. Εθνών έχει δώσει την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα: Αν στα δημοψηφίσματα η μία πλευρά ψηφίσει αρνητικά, τότε το Σχέδιο παύει να υφίσταται›. Τέλος, απαντώντας για το αν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων μονιμοποιούν τη διχοτόμηση του νησιού, σημείωσε: «Θα μπορούσαμε να πούμε ναι›.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αμντουλάχ Γκιουλ, επανέλαβε την θέληση της κυβερνήσεως του να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα , αλλά σημείωσε ότι και οι δυο χώρες έχουν υποχρεώσεις στην Κύπρο.
«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι καλές, τόνισε ο Τούρκος υπουργός και τόνισε ότι «επιθυμούμε την συνέχιση της βελτίωσης των σχέσεων›. Η Τουρκία δεν εγκατέλειψε μέχρι σήμερα τον τουρκοκυπριακό ''λαό'', και δεν θα τον εγκαταλείψει και στο μέλλον›, είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα αξιολογήσει την νέα κατάσταση στην Κύπρο. Τέλος ο Αμντουλάχ Γκιουλ σημείωσε στην τουρκική τηλεόραση ότι η απόσυρση τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο προβλέπονταν από το σχέδιο Αναν. Αλλά «εφόσον το σχέδιο απορρίφθηκε τώρα πλέον δεν ισχύει και αυτό›, είπε ο Τούρκος υπουργός.

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved