Home > News 24

ΕΛΛΑΔΑ

14.04.2021

COVID-19
Τι συμβαίνει με το εμβόλιο της Johnson & Johnson; Καθυστερούν οι παραδόσεις στην Ευρώπη λόγω των περιστατικών θρομβώσεων και μετά την “παύση” των ΗΠΑ


Η Johnson & Johnson έκανε γνωστό χτες το μεσημερι, λίγες ώρες μετά την “παύση” που ανακοίνωσαν οι αμερικανικές Αρχές Υγείας στους εμβολιασμούς με το εμβολιό της, πως θα καθυστερήσει τη διανομή των δόσεων εμβολίων στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει – μεταξύ άλλων – σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, “Η ασφάλεια και η ευημερία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Γνωρίζουμε μια εξαιρετικά σπάνια διαταραχή που περιλαμβάνει άτομα με θρόμβους αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια σε μικρό αριθμό ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο COVID-19. Τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξετάζουν δεδομένα που αφορούν έξι αναφερόμενες περιπτώσεις στις ΗΠΑ από περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν. Λόγω της μεγάλης προσοχής, το CDC και το FDA συνέστησαν μια παύση στη χρήση του εμβολίου μας.

Επιπλέον, εξετάσαμε αυτές τις περιπτώσεις με ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές. Λάβαμε την απόφαση να καθυστερήσουμε προληπτικά τη διάθεση του εμβολίου μας στην Ευρώπη.

Συνεργαζόμαστε στενά με ιατρικούς εμπειρογνώμονες και υγειονομικές αρχές και υποστηρίζουμε σθεναρά την ανοιχτή επικοινωνία αυτών των πληροφοριών σε επαγγελματίες υγείας και στο κοινό”.

Το συνέβη και σταμάτησαν οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ

Την διακοπή της χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ είχαν συστήσει λίγο νωρίτερα το Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μετά την αναφορά έξι περιστατικών θρομβώσεων.

Την είδηση μετέδωσαν οι New York Times και σύμφωνα με αυτήν οι Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες Υγείας θα ζητούσαν – όπως και τελικά έγινε – την άμεση παύση των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Από τα έξι περιστατικά θρομβώσεων που παρουσιάστηκαν σε διάστημα δυο εβδομάδων μία από τις εμβολιασμένες κατέληξε. Όλα αφορούσαν γυναίκες από 18 έως 48 ετών και τα συμπτώματα εμφανίστηκαν από 6 έως 13 ημέρες μετά τον εμβολιασμό σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν η Dr. Anne Schuchat και ο Dr. Peter Marks, αξιωματούχοι του CDC και του FDA, αντίστοιχα.

Την περασμένη εβδομάδα μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στο Κολοράντο έκλεισε για λίγο μετά την εμφάνιση παρενεργειών σε 11 πολίτες που είχαν εμβολιαστεί. Τα συμπτώματα που είχαν εμφανίσει ήταν ναυτία και ζαλάδα μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σημειώνεται ότι πάνω από 6,8 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ.

Πάντως ο επικεφαλής του FDA κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέφερε πως το “πάγωμα” του εμβολιασμού με το σκεύασμα της Johnson & Johnson θα διαρκέσει λίγες μέρες.

Προβληματισμός στη Γερμανία

Το γερμανικό Υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα του εμβολίου της Johnson & Johnson, δήλωσε εκπρόσωπός του.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συντακτών, παρέπεμψε στο Ινστιτούτο “Paul Ehrlich”, το οποίο, όπως είπε, είναι αρμόδιο για το θέμα. Ερωτώμενος σχετικά με την απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση της Βαυαρίας να συνεχίσει την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου διευκρίνισε ότι οι εισηγήσεις του Ινστιτούτου έχουν ομοσπονδιακή ισχύ.


----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved