Home > News 24

ΕΛΛΑΔΑ

05.02.2023

ΕΛΛΑΔΑ
Κακοκαιρία: Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός - Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων


Σε αυξημένη ετοιμότητα και επαγρύπνηση έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» που αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα από σήμερα αργά το βράδυ.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός, οι περιοχές που «αναμένεται να επηρεαστούν σε πρώτη φάση από την κακοκαιρία» είναι η Εύβοια, οι βόρειες Σποράδες, η Μαγνησία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία και η Αττική. Για το λόγο αυτό, πρόκειται να σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα για έκδοση προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους και άλλων περιοχών, ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, η ΕΛΑΣ πρόκειται να ανακοινώσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, ενώ επισήμανε ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων που κινούνται στο οδικό δίκτυο με αντιολισθητικά μέσα. «Οι οδηγοί οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας τους» σημείωσε ο κ. Αρτοποιός και προσέθεσε ότι από σήμερα το πρωί και τις επόμενες ημέρες ειδικά συνεργεία της τροχαίας βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία του οδικού δικτύου και πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους. Παράλληλα, επανέλαβε την ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες καθώς και την λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Ταυτόχρονα επί ποδός είναι οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, καθώς έπειτα από ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών συναποφασίστηκε η διασπορά οχημάτων και πεζοπόρων τμημάτων κυρίως του Πυροσβεστικού Σώματος, της ελληνικής αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων αλλά και δυνάμεων του Εθνικού Κέντρου 'Αμεσης Βοήθειας σε σταθμούς βάσης, ιδιαιτέρως σε περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν. Ειδικότερα στην Αττική έχουν δημιουργηθεί 10 σταθμοί βάσης σε κομβικά σημεία κυρίως βόρεια της περιφέρειας Αττικής. Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων συντονίζουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των περιφερειών και παραχωρησιούχων αυτοκινητόδρομων, της φυσικής ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος , όλων των εμπλεκόμενων φορέων της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας καθώς και επιστημονικής ομάδας μετεωρολόγων, και, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, δόθηκαν σαφείς οδηγίες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. «Είναι συνεχής η επαφή με όλες τις κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες, τους δήμους της χώρας καθώς και τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία», σημείωσε, ενώ γνωστοποίησε ότι νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο, ώστε να αξιολογηθούν τα μετεωρολογικά δεδομένα για την λήψη νέων αποφάσεων.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε σε καμία περίπτωση ακόμη και αν τα φαινόμενα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση . Η κακοκαιρία θα είναι έντονη, θα έχει διάρκεια, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ» υπογράμμισε. «Είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας στις απολύτως απαραίτητες. Είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για την εξέλιξη της κακοκαιρίας, την βατότητα του οδικού δικτύου. Σχετικές ανακοινώσεις επικαιροποιούνται διαρκώς και αναρτώνται στις ιστοσελίδες της ΕΜΥ, και της ΕΛΑΣ. Όλος ο μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Στόχος είναι η άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 04 Φεβρουαρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα "ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ" (BARBARA) στη χώρα μας από την Κυριακή (05/02/2023). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved