Home > News 24 > Πανόραμα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αθήνα, 02.01.2008

ΣΙΝΕΜΑ
Ι am Legend-Ζωντανός θρύλος


Η μετάλλαξη ενός ιού, που δημιουργήθηκε από επιστήμονες για να θεραπεύσει ασθένειες, προκαλεί μια καταστροφή, που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει ο πλανήτης. Το 80% των ανθρώπων πάνω στη γη έχουν εξαφανισθεί, ένα μικρό ποσοστό έχει μεταβληθεί σε λυσσασμένα όντα και ένα ακόμη μικρότερο έχει επιδείξει ανοσία προσπαθώντας να επιβιώσει.

Στο σημείο-μηδέν, στο κέντρο της εγκαταλελειμμένης Νέας Υόρκης, ζει ο μοναδικός επιζών της τραγωδίας στην πόλη αυτή, ο συνταγματάρχης του Αμερικανικού στρατού και ερευνητής, Ρόμπερτ Νέβιλ.

Με μοναδική παρέα τον πανέξυπνο σκύλο του, ο Ρόμπερτ αφιερώνει τα πρωινά του στην αναζήτηση κι άλλων επιζώντων, ενώ όταν πέφτει το φως και τα λυσσασμένα όντα βγαίνουν για να αναζητήσουν τροφή, αποσύρεται στο μικρό φρούριο που έχει εγκαταστήσει στο διαμέρισμά του, προκειμένου να συνεχίσει τα πειράματα για να βρει το αντίδοτο στον καταστροφικό ιό.

Απρόσμενα εφιαλτικό το σκηνικό μιας πόλης "πράσινης" από βλάστηση που φυτρώνει στα απάτητα πεζοδρόμια και τους αδειανούς δρόμους.

Ο δε συμβολισμός της μικρής ζούγκλας που αναρριχάται στην καρδιά της μισοπεθαμένης πόλης, εξαιρετικός.

Ο σκηνοθέτης Richard Matheson στρέφεται σε ένα αρκετά "παιγμένο" το τελευταίο χρονικό διάστημα θέμα, που δεν είναι άλλο, από την παράνοια που μπορεί να φέρει στον κόσμο ένας κατασκευασμένος από ανθρώπους ιός, τονίζοντας μας, πως η φύση ξέρει να μεγιστοποιεί τις δυνατότητες τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών δημιουργημάτων της ανθρώπινης σκέψης.
Σκοπός του είναι να μας μιλήσει, διαμέσου ενός περιπετειώδους εφιάλτη, για το ένστικτο της αυτοσυντήρησης του πλανήτη που κυοφορείται στις μοναχικές ψυχές συνειδητοποιημένων ανθρώπων.

Ωστόσο, τίποτα δεν μας αιφνιδιάζει, σ αυτήν την καταστροφολογική μυθολογία, όσο η απουσία οποιασδήποτε ανατροπής, σε μια ιστορία, που κινείται γραμμικά και χωρίς καμιά διάθεση λοξοδρόμησης στην αγριευτική πορεία που από την αρχή χαράζει προς ένα τέλος που όλοι υποψιαζόμαστε αν και πάντα ελπίζουμε να διαψευστούμε.

Η αλήθεια είναι ότι στο σενάριο βρίσκουμε πολύ ενδιαφέροντα υλικά, αλλά όχι τόσα που να μπορούσαν να φέρουν την ταινία σε ένα άλλο επίπεδο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: 6/8 ΚΑΛΗ

Χάρης Καραγκουνίδης

 

Περισσότερα θέματα


 • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  Συντρίμμια κινεζικού πυραύλου θα εισέλθουν στη γήινη ατμόσφαιρα το πρωί της Κυριακής

  Τα απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας, ο οποίος εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να πέσουν στη Γη αργά σήμερα το βράδυ ή νωρίς αύριο, Κυριακή, ανακοίνωσε ένα χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση αμερικανικό κέντρο διαστημικής έρευνας και ανάπτυξης. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, πως τα περισσότερα από τα συντρίμμια... συνέχεια
 • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  Αυξάνεται στο 85% η πληρότητα των τουριστικών λεωφορείων

  Αυξάνεται στο 85% η πληρότητα των τουριστικών λεωφορείων, σύμφωνα με ενημέρωση της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, κατόπιν παρέμβασης του υπουργείου Τουρισμού στην αρμόδια επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Η Ομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της, ευχαριστεί την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού για τη στενή συνεργασία και ευελπιστεί σύντομα να είναι σε θέση να... συνέχεια
 • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  Εργαστήρια "πράσινης" επιχειρηματικότητας στην Κρήτη

  Τη δράση των πρώτων εργαστηρίων πράσινης επιχειρηματικότητας, στην Κρήτη, που θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο του έργου GreenTecLab «Ενδυνάμωση νεοσύστατων επιχειρήσεων για την προστασία του κλίματος», ανακοίνωσαν σήμερα το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και οι Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Κρήτης. Τα εργαστήρια πράσινης επιχειρηματικότητάς θα διεξαχθούν στις 25, 26 και... συνέχεια
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  Με 5 απευθείας πτήσεις στην Αθήνα American Airlines και United Airlines

  Εκτενείς και αναλυτικές συζητήσεις με ανώτατα στελέχη των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών «American Airlines» και «United Airlines» είχε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στις ΗΠΑ. Κύριο αντικείμενο των συζητήσεων ήταν το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού το 2021, η υγειονομική ασφάλεια των ταξιδιωτών και η απλοποίηση των διατυπώσεων ώστε να ενθαρρυνθεί το... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved