Home > News 24 > Πανόραμα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

26.10.2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΙΤΗΣ: “Υπάρχουν και κάποιοι ηθοποιοί που έχουν 'άστρο', χωρίς να έχουν κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο ή διάθεση και γεμίζουν θέατρα λόγω της... τύχης τους”

Τί να πεις γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Καλός επαγγελματίας, καλός άνθρωπος και κυρίως σκεπτόμενος. Μάς μιλάει για τα «Ραδίκια Ανάποδα», για το «Γοργόνες και Μάγκες» και τον τρόπο που βλέπει τη ζωή. Απολαύστε τη χειμαρρώδη συνέντευξή του.


Athens24.gr: Έχεις επιμεληθεί το κείμενο, την ερμηνεία και τη σκηνογραφία της παράστασης ''Τα ραδίκια ανάποδα'', ενώ, κρατάς και όλους τους ρόλους. Οι αναφορές των κριτικών της εν λόγω παράστασης είναι εξαιρετικές. Μίλησέ μας για το, πώς εμπνεύστηκες αυτό το πρότζεκτ, αλλά και την απόκριση του κοινού, αυτά τα επτά χρόνια που παίζεται στην ''Αθηναΐδα''.

Γιώργος Γαλίτης:
Η ανταπόκριση του κόσμου όλα αυτά τα χρόνια, δηλώνει ότι η παράσταση έχει διανύσει έναν μεγάλο κύκλο και δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα του τέλους. Αυτό κατάλαβα και φέτος, κρίνοντας από τις αντιδράσεις του κοινού αλλά και τη δυναμική της παράστασης. Θεωρώ ότι θα πάμε καλά και στην έβδομη χρονιά μας.


Athens24.gr: Υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του θεατή και εσού;

Γιώργος Γαλίτης:
Βεβαίως. Μιλάμε γι’ ένα κείμενο που συνδυάζει πολλά είδη κωμωδίας, από το παράλογο μέχρι την επιθεώρηση και το stand-up κόμεντι. Περιέχει όλα τα είδη του θεάτρου, όπως και το μιούζικαλ, γιατί υπάρχουν και ρόλοι που κινούνται σε αυτόν τον τομέα, όπως της... μοιρολογίστρας που παρουσιάζει τα έργα της σε cd.


Athens24.gr: Πώς εμπνεύστηκες τον τίτλο;

Γιώργος Γαλίτης:
Σκεφτόμουν περίεργους τίτλους. Γενικά κατά τη διάρκεια της συγγραφής του κειμένου έκανα διάφορες δοκιμές, στους φίλους μου και τις παρέες μου και ανάλογα με την ανταπόκριση κατάφερα να το δουλέψω σιγά σιγά. Ήταν πολύ ωραία εμπειρία. Κάθε βήμα από το να γράφεται κάτι, να δοκιμάζεται στη συνέχεια και εν τέλει να μένει στο θυμικό του δικού σου κοινού, φέρνει μνήμες…
Μπορεί, όλοι εμείς που ασχολούμαστε με αυτόν τον τομέα, να συγγράφουμε κείμενα -κατά κύριο λόγο για εμάς- ωστόσο, επειδή έχουμε να κάνουμε με κοινό οφείλουμε να το αφουγκραζόμαστε, δίχως να χάνουμε την ουσία για χάρη της εμπορικότητας. Να βρίσκουμε δηλαδή τη ''χρυσή τομή'', ώστε να επιτευχθεί η παρουσίαση ενός έργου αρεστού στον κόσμο με στοιχεία της έκπληξης και ''αιφνιδιασμού'' του θεατή.
Η ''κωμωδία'' είναι δύσκολο είδος και μπορείς κάλλιστα να ξεφύγεις. Για παράδειγμα, μπορεί να συμμετέχεις σε μια παράσταση που προκαλεί το γέλιο σ’ όλο το θέατρο και εσύ να αρχίσεις να... παρατραβάς το θέμα, οδηγώντας στο να χαθεί ο δρόμος της παράστασης. Η ουσία είναι να φεύγει ο θεατής χαρούμενος, έχοντας κρατήσει στο μυαλό του πράγματα, εικόνες και σκέψεις και μετά από την παρακολούθηση ενός έργου.
Εγώ σαν ηθοποιός προσπαθώ να πηγαίνω αντίθετα, ακόμη κι αν κληθώ να διαχειριστώ ρόλους που μπορεί να έχουν συγκεκριμένη δομή. Ο Θύμιος Καρακατσάνης έλεγε χαρακτηριστικά ότι: ''όταν ο ρόλος πηγαίνει προς μια κατεύθυνση, εσύ πρέπει να πας από την αντίθετη μεριά, για να τον ανακαλύψεις ουσιαστικά''. Και στα ''ραδίκια ανάποδα'' ακολουθώ αυτήν την πορεία. Μπορεί οι ρόλοι να είναι 13εις, ωστόσο φέτος- για παράδειγμα- έβαλα ξανά στο πρόγραμμα έναν χαρακτήρα που ήταν παλαιότερα στο πρόγραμμα, κόβοντας κάποιον άλλον. Το γεγονός αυτό, διατηρεί και το δικό μου το ενδιαφέρον ζωντανό.
Η παράσταση, έχει μια αλληλουχία και χτίζεται ''ρόλο με το ρόλο''. Αρχίζουμε μ’ ένα καλωσόρισμα και το πρόγραμμα γίνεται ολοένα και πιο αστείο, μέχρι να πάμε στα επόμενα μέρη.


Athens24.gr: Τί ρόλο παίζει το χιούμορ στη ζωή σου και πώς λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας στις πιο ''σκοτεινές στιγμές'';

Γιώργος Γαλίτης:
Θα σου πω για το θέατρο, διότι αυτός ο τομέας λειτουργεί καταλυτικά στην καθημερινότητά μου. Υπήρχαν περίοδοι στη ζωή μου που οι πιο χαρούμενες μου στιγμές ήταν οι ώρες που βρισκόμουν στη σκηνή. Ήταν μια ''σκοτεινή περίοδος''. Αυτό το χρωστάω στο θέατρο και το αναγνωρίζω, παράλληλα. Όσο την αγάπησα εγώ, άλλο τόσο με αγάπησε κι’ εκείνο. Κι’ αυτό είναι το ''ηθικό δίδαγμα'', το να αγαπάς αυτό που κάνεις.
Ο εαυτός μας, αυτό που είμαστε και ''πουλάμε'', είναι η δουλειά μας. Κουβαλάμε τη ζωή μας, κουβαλάμε το σώμα μας, τη φωνή μας πάνω στη σκηνή και προσπαθούμε να μπούμε στο ''πετσί'' κάποιων χαρακτήρων οι οποίοι ίσως λειτουργούν και λυτρωτικά και μπορούν κάλλιστα να μας διευρύνουν τους ορίζοντές μας.
Η επίδραση της κωμωδίας είναι κάτι που απασχολεί και άλλους συναδέλφους (σ.σ Θανάσης Ευθυμιάδης), με τους οποίους συνομιλώ και μου λένε χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία χρόνια, επηρεασμένοι μ’ όσα ζούμε, θέλουν να συμμετέχουν και να παίζουν σε κωμωδίες, ώστε να προσφέρουν χαρά στον κόσμο, που το έχει ανάγκη.


Athens24.gr: Μπορεί ο κόσμος, σήμερα, να αντέξει το τίμημα ενός εισιτηρίου;

Γιώργος Γαλίτης:
Πρέπει να υπάρχουν παραστάσεις οι οποίες έχουν φθηνό εισιτήριο, αλλά δεν πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο. Μίλησα με θεατή που μου είπε ότι: ''Φέτος έχω παρακολουθήσει 78 παραστάσεις αλλά δεν έχω πληρώσει ούτε μια, λόγω των προσκλήσεων''. Καλό είναι να γίνονται διαγωνισμοί, διότι διαφημίζεται η παράσταση, αλλά θέλει μια ισορροπία. Εμείς το θεατή δεν τον βλέπουμε απλώς ως ''ένα ακόμη εισιτήριο που κόπηκε''. Πολλές φορές λέμε ''ας είναι γεμάτο το θέατρο κι ας είναι οι μισοί θεατές εδώ μέσω πρόσκλησης''. Πρέπει να σκεφτούμε και τα νέα παιδιά, εάν δεν πληρώνονται για τη δουλειά τους, τότε πώς θα προχωρήσουμε;
Η κατάσταση που ζούμε είναι εφιαλτική, αλλά όσο μπορεί ο καθένας, ας βοηθάει, δίνοντας ένα αντίτιμο για όσα λαμβάνει μέσω ημών. Μια παράσταση για να στηθεί θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για την κάθε λεπτομέρεια και χρειάζονται χρήματα για να καλυφθούν έστω και τα απολύτως βασικά.
Υπάρχουν παραστάσεις που δεν μπορούν να στηθούν σε μικρούς χώρους και αντίστοιχα άλλες που θα ''χάνονταν'' εάν τοποθετούνταν σε μεγάλους. Το θέατρο έχει ανάγκη από όλων των ειδών τις παραστάσεις. Υπάρχουν και οι ''υπερπαραγωγές'' που θέλουν μεγάλο χώρο για να αναπτυχθούν.


Athens24.gr: Είσαι ένας άνθρωπος πολυπράγμων ταλαντούχος και προσηνής. Πιστεύεις ότι ο συνδυασμός αυτός εκτιμάται στην εποχή μας ή χρειάζεται να γίνει ''φασαρία'' γύρω από το όνομά σου ώστε να είσαι στα ''φώτα'' της δημοσιότητας και της ζήτησης;

Γιώργος Γαλίτης:
Ανάλογα με το τί θες να κάνεις σ’ αυτή τη ζωή. Τα δικά μου ζητούμενα είναι να έχω δουλειά προκειμένου να εκφράζομαι μέσω αυτής. Από κει και πέρα μ’ ενδιαφέρουν τα ''πρακτικά'' ζητήματα, δηλαδή το εάν είμαι καλός στο ρόλο μου, αν καταφέρνω να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη που μου δείχνει ο σκηνοθέτης, ο συγγραφέας, ή ο συνάδελφος. Ευτυχώς, σ’ αυτήν τη δουλειά, πρέπει να αποδεικνύεις κάθε μέρα το ποιόν σου ώστε να μην ''αφήνεσαι''. Υπάρχουν και κάποιοι ηθοποιοί που έχουν ''άστρο'', χωρίς να έχουν κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο ή διάθεση και γεμίζουν θέατρα λόγω της... τύχης τους.
Το παρήγορο είναι ότι έχει ήδη αρχίσει να επέρχεται μια ισορροπία, καθώς αποκαθηλώνονται τα ψεύτικα ''είδωλα''. Πλέον, το ίδιο το θέατρο τους παραμερίζει. Υπάρχουν ηθοποιοί που είναι ''περίεργοι'' και όχι μόνο στη δουλειά τους, αλλά και στη ζωή τους που δημιουργούν ίντριγκες, αλλά είναι λίγοι. Δεν μπορείς να είσαι μόνο κακός, αυτό το πράγμα μπορεί να σου ''μαραζώσει'' το ταλέντο που έχεις. Δε γίνεται να είσαι τόσο δύσκολος και να αντέξεις σ’ αυτή τη δουλειά.
Όπως έλεγε και ένας δάσκαλός μου στο Εθνικό Θέατρο: ''η σκηνή είναι σαν τις ακτίνες Χ. Ο θεατής σε ''σκανάρει'', φωτογραφίζει το ποιόν σου'' κι’ αυτή είναι μια ιδιότητα την οποία δεν μπορούμε να την αφήνουμε στην άκρη.
Ας μην ξεχνάμε ότι κάποιοι ηθοποιοί ήταν τυχεροί- ιδιαίτερα στις εποχές άνθισης του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και των πρώτων χρόνων της ιδιωτικής τηλεόρασης- συμμετέχοντας σε δουλειές σε περίοδο ακμής, χτίζοντας έτσι το όνομά τους.


Athens24.gr: Τί άποψη έχεις για την τηλεόραση και τις σειρές μυθοπλασίας;

Γιώργος Γαλίτης:
Εμένα με πήραν τηλέφωνο για να κάνω guest σ’ ένα σίριαλ και το γύρισμα θα γινόταν σε δύο μέρες. Εγώ μέσα σε αυτό το διάστημα καλούμαι να μάθω τα λόγια μου, να μπω στο κλίμα που απαιτεί ο ρόλος και να βρω τρόπο ώστε να τον αποδώσω σωστά. Δηλαδή να συμμετάσχω σε γυρίσματα... fast track τα οποία απαιτείται να βγουν σε λίγες ώρες, ενώ υπό κανονικές συνθήκες, θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένα τριήμερο, με αποτέλεσμα να... κουδουνιάσει το κεφάλι μου.
Μπορεί κάλλιστα να ''χτιστεί'' μια παραγωγή μικρού κόστους, η οποία ωστόσο να είναι ποιοτική. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα- κυρίως στο εξωτερικό- με σειρές και χαρακτήρες που έμειναν στον κόσμο, παρά το γεγονός πως έχουν περάσει δεκαετίες.


Athens24.gr: Ποιά είναι η σχέση σου με τα ΜΜΕ;

Γιώργος Γαλίτης:
Δίνω λίγες συνεντεύξεις. Δεν είναι θέμα επιλογής. Πλέον τα κανάλια συμπεριφέρονται διαφορετικά, υπάρχουν παρουσιαστές που ''ακυρώνουν'' το κάλεσμα ορισμένων ανθρώπων στις εκπομπές τους.
Τα κριτήριά τους είναι να είσαι γνωστός στην τηλεόραση. Πλέον η τηλεόραση ανακυκλώνει τα θεάματα της προηγούμενης ημέρας, δηλαδή το ποιός αποχώρησε από το ''τάδε'' reality, ή με τη σειρά στην οποία θα συμμετάσχει κάποιος γνωστός. Η τηλεόραση είναι και λίγο στον “κόσμο” της. Ασχολείται μόνο με το περιβάλλον γύρω απ’ αυτήν και πολλές φορές η ανακύκλωση δημιουργεί τα φαινόμενα παρακμής που βλέπουμε. Τα πράγματα, δηλαδή, αναμασώνται και επαναλαμβάνονται χωρίς τελειωμό.

Athens24.gr: Πώς προέκυψε η συνεργασία για τις ''Γοργόνες και Μάγκες''; Τί ρόλο θα ενσαρκώσεις και τί συναισθήματα απορρέουν από το έργο;

Γιώργος Γαλίτης:
Συζητώντας με τον σκηνοθέτη της παράστασης για τη διανομή των ρόλων, ο Θανάσης Ευθυμιάδης ανέφερε το όνομά μου. Με το Γιώργο ήμασταν μαζί στη σχολή. Υπήρχε πάντα μια εκτίμηση, δεν είχαμε συνεργαστεί ποτέ, αλλά χαιρόμουν πάντα για την πορεία του καθώς έχει μπει δυναμικά στο θέατρο. Βάσει αυτού βρεθήκαμε ξανά.
Εγώ , υποδύομαι το ρόλο του Χρόνη Εξαρχάκου. Πρόκειται για έναν πολύ αγαπημένο ρόλο, κυρίως λόγω του ηθοποιού. Χαίρομαι ιδιαιτέρως και αδημονώ…


Athens24.gr: Αν είχες ένα μαγικό ραβδί ποιά ευχή θα πραγματοποιούσες για σένα αλλά και για το καλό της κοινωνίας;

Γιώργος Γαλίτης:
Ένα ''κλικ'' να γινόταν και να μπορούσε να φύγει η ''σκοτεινιά'' από πάνω μας. Πιστεύω ότι όλο αυτό που ζούμε δε μας αξίζει. Δεν ήμασταν τόσο κλέφτες, τόσο απατεώνες, τόσο κακοί, για να αξίζουμε αυτό που βιώνουμε. Μακάρι να μπορούσαμε με μαγικούς τρόπους να αλλάξουμε όλο αυτό το σκηνικό, αλλά δυστυχώς η μαγεία δεν υπάρχει ούτε στα γραμμένα, ούτε στα πεπρωμένα.
Βέβαια, πιστεύω πως θα αλλάξει όλο αυτό, έτσι είναι η πορεία της ζωής. Κλείνουν κύκλοι, ανοίγουν άλλοι. Η πορεία της ιστορίας δείχνει ότι όλα έρχονται και παρέρχονται κάποια στιγμή.


----------
Έπη Τρίμη
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα
Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved