Home > News 24 > Πανόραμα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

29.10.2017

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ματίας ο Πρώτος», ένα αντιπολεμικό παραμύθι στο Θέατρο «Άλφα Ιδέα»


Πώς θα ήταν ο κόσμος αν τον κυβερνούσαν παιδιά; Ένα σπουδαίο έργο που ανεβαίνει κάθε Κυριακή στην παιδική σκηνή του Θέατρου «Άλφα Ιδέα» (Πατησίων 37 και Στουρνάρη 51) δίνει την απάντηση. Πρόκειται για τον «Ματίας ο Πρώτος», το αντιπολεμικό παραμύθι του πρωτοποριακού Πολωνού παιδαγωγού και παιδιάτρου Γιάνους Κόρτσακ, σε διασκευή της Άλκης Ζέη, αγαπημένης συγγραφέα μικρών και μεγάλων.

«Είναι η ιστορία ενός 5χρονου που γίνεται βασιλιάς και έρχεται αντιμέτωπος με όλο το παράλογο της κοινωνίας και της εξουσίας. Όταν μετά τον θάνατο του πατέρα του ανεβαίνει στον θρόνο, αποφασίζει να τελειώσει τον πόλεμο και να εγκαθιδρύσει παιδοκρατία, όμως το έργο δεν παρουσιάζει μια αγιοποιημένη εκδοχή. Τα παιδιά κάνουν λάθη, πέφτουν στις ίδιες παγίδες που είχαν πέσει και οι μεγάλοι όταν ήταν στην εξουσία. Η διαφορά είναι ότι αντιμετωπίζουν τον κόσμο με περισσότερη αγνότητα και αισιοδοξία. Λένε δεν «πειράζει που κάναμε λάθη, τώρα που ξέρουμε, θα ξαναφτιάξουμε τον κόσμο από την αρχή, χωρίς όμως να ξεχνάμε μεγαλώνοντας πώς νιώθεις όταν είσαι παιδί». Έτσι κλείνει η εμπειρία των παιδιών στην εξουσία», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σκηνοθέτις του «Ματίας του Πρώτου», Άρτεμις Γρύμπλα.

Η παράσταση του έργου, που αποτελεί ύμνο στη φιλία, στην αγάπη και στην παιδική αθωότητα, είναι γεμάτη μουσική, γρήγορη σκηνική δράση, συγκίνηση αλλά και χιούμορ. «Η κ. Ζέη έβαλε και μια προσθήκη, που δεν υπάρχει στο αρχικό μυθιστόρημα: Τα παιδιά αποφασίζουν να στείλουν τους γονείς πίσω στα θρανία για να θυμηθούν όσα έχουν ξεχάσει και κυρίως πόσο βασανιστικό είναι το σχολείο. Μια συνθήκη στην οποία οι γονείς αντιμετωπίζουν τρομερή δυσκολία προσαρμογής. Πρόκειται για μια πολύ εύθυμη νότα της κ. Ζέη», συμπληρώνει η κ. Γρύμπλα.

Υπάρχει λοιπόν... ηθικό δίδαγμα για όλους; «Ακριβώς», απαντά η συνομιλήτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι στο έργο «βλέπουμε μια κοινωνία στην οποία οι μεγάλοι έχουν αποτύχει, άρα οι μεγαλύτεροι θεατές παίρνουν ένα μήνυμα μέσα από αυτό. Αλλά και τα παιδιά όταν αναλαμβάνουν την εξουσία, ανακαλύπτουν ότι δεν είναι όλα ρόδινα και άκοπα. Καταλαβαίνουν ότι μεγαλώνοντας θα πρέπει να παραμείνουν παιδιά μέσα τους, να κρατήσουν αυτόν τον θησαυρό. Είναι ένα μήνυμα το οποίο φυσικά συγκινεί εμάς τους μεγάλους, που έχουμε ξεχάσει πώς βλέπαμε τον κόσμο όταν ήμασταν μικροί, είναι όμως και ιδιαίτερα πολύτιμο να το μεταφέρεις στα παιδιά. Ότι δηλαδή αυτό που έχεις, αυτό που θέλεις είναι όμορφο και πρέπει να το διατηρήσεις και να το διεκδικείς πάντα».

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved