Home > News 24 > Πανόραμα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

11.05.2022

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
To Athens Photo World επιστρέφει από τις 20 Μαΐου


Eπιστρέφει, για τέταρτη χρονιά, το Athens Photo World από τις 20 έως τις 29 Μαΐου, ενώ το ευρύτερο εκθεσειακό πρόγραμμά του περιλαμβάνει και δράσεις εκτός του αθηναϊκού κέντρου και θα επεκταθεί χρονικά μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Στόχος του είναι πάντα η ανάδειξη της δουλειάς των φωτορεπόρτερ και της συνεισφοράς τους στη διαμόρφωση της εικόνας του κόσμου μας και της ιστορίας εν τη γενέσει της, σε καιρούς πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών και ανακατατάξεων.

Έχοντας, πλέον, διανύσει την πρώτη τριετία του, ξεκινώντας το 2019 με την πολύτιμη βοήθεια του αείμνηστου Γιάννη Μπεχράκη και τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το Athens Photo World 2022 ξεκινά και πάλι με τη σημαντικότερη διεθνή έκθεση φωτορεπορτάζ, το World Press Photo 2022, που θα φιλοξενηθεί από τις 20/5 έως 11/6 στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Με ανανεωμένο σχεδιασμό, μεγαλύτερη ποικιλία θεμάτων και μία νέα υπηρεσία για τους θεατές, τη φωνητική ξενάγηση, μέσω εφαρμογής που θα μπορεί ο επισκέπτης να κατεβάσει επιτόπου στο κινητό τηλέφωνό του και να έχει ηχητική περιγραφή και εξιστόρηση των γεγονότων ή της εμπειρίας του κάθε φωτορεπόρτερ στα αγγλικά και στα ελληνικά.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ανάμεσα στους βραβευμένους φωτογράφους βρίσκεται και ένας Έλληνας φωτορεπόρτερ. Ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης με τη φωτογραφία του από τις πυρκαγιές στην Εύβοια τον Αύγουστο του 2021 διακρίθηκε σε νικητή Ευρώπης.

Απονομή Βραβείων Yannis Behrakis και Athens Photo World 2022

Το Διεθνές Βραβείο Φωτοδημοσιογραφίας Yannis Behrakis (#YBIPA) και το Βραβείο Athens Photo World (#APWA) συνεχίζουν να αναδεικνύουν τη δουλειά των Ελλήνων και ξένων φωτορεπόρτερ, ενθαρρύνοντας έμπρακτα τη διάδοση και τη συνέχιση του έργου τους. Τα φετινά βραβεία των δύο διαγωνισμών θα απονεμηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 29/5 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ. Στην εκδήλωση θα ανακοινωθεί ο νικητής του βραβείου Yannis Behrakis για τη φετινή χρονιά από την Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη και θα απονεμηθεί το βραβείο στον νικητή του Athens Photo World 2022 από τον Θανάση Σταυράκη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Athens Photo World και τον Δημήτρη Τοσίδη, νικητή του APWA 2021.

Αυτά τα δύο βραβεία τιμούν την παρακαταθήκη του Γιάννη Μπεχράκη και υπηρετούν εμπράκτως τον σκοπό της διοργάνωσης για την καλύτερη δυνατή διάδοση του έργου των φωτορεπόρτερ και την ουσιαστική ενίσχυσή τους για την απρόσκοπτη συνέχειά του.

Έκθεση «Φύση και Περιβάλλον» στην περίφραξη του Εθνικού Κήπου 20/5-20/6

Κάθε χρόνο, αρχής γενομένης το 2019, η έκθεση που παρουσιάζει το Athens Photo World στην περίφραξη του Εθνικού Κήπου, στο κέντρο της Αθήνας, έχει μεγάλη απήχηση και ανταπόκριση από το κοινό. Θέματα όπως η παγκόσμια καθημερινότητα και ο αθλητισμός, μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες σπουδαίων Ελλήνων και ξένων φωτογράφων, κοσμούν κάθε καλοκαίρι ένα από τα πιο πολυσύχναστα και κεντρικά σημεία της πόλης. Φέτος, με την πολύτιμη υποστήριξη της εταιρίας ΑΟΝ, η έκθεση επανέρχεται με θέμα τη «Φύση και το Περιβάλλον» μέσα από τη ματιά του αείμνηστου Γιάννη Μπεχράκη και ακόμη τριάντα τριών φωτογράφων του πρακτορείου Reuters: Άλκη Κωνσταντινίδη, Στέλιου Μισίνα, Umit Bektas, Antonio Bronic, Rodolfo Buhrer, Amir Cohen, Amit Dave, Nacho Doce, Anushree Fadnavis, Jose Luis Gonzalez, David Gray, Hannibal Hanschke, Yves Herman, Danish Ismail, Lucas Jackson, Sigtryggur Johannsson, Chris Keane, Clodagh Kilcoyne, Dan Koeck, Alexey Malgavko, Rafael Marchante, Hannah McKay, David Mercado, Monicah Mwangi, Ilya Naymushin, Lisi Niesner, Mohamed Nureldin, Baz Ratner, Pascal Rossignol, Maxim Shemetov, Borja Suarez, Ann Wang και Arnd Wiegmann.

Έκθεση «Πετώντας πάνω από τη χώρα» στην περίφραξη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών 20/5-31/8

Στο πλαίσιο του προγράμματος των υπαίθριων εκθέσεων του Athens Photo World, διοργανώνεται φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, υπαίθρια έκθεση με τίτλο «Πετώντας πάνω από τη Χώρα» με ελληνική θεματολογία, αυτήν τη φορά με λήψεις από αέρος, με drone, που αναδεικνύουν τις ομορφιές της Ελλάδας από μία νέα οπτική, ασυνήθιστη και εντυπωσιακή. Έμπειροι φωτογράφοι με μεράκι και αγάπη για τον τόπο αλλά και το μέσο, συνδυάζουν και πάλι τη ματιά του μάχιμου φωτορεπορτάζ με μία νέα προσέγγιση στη φωτογραφία τοπίου.

Οι φωτογραφίες που θα φιλοξενήσει η έκθεση αναδεικνύουν, όπως και πέρυσι, τόπους της Ελλάδας από γωνίες λήψης διαφορετικές από τη συνηθισμένη θέασή τους μέσα από το έργο των: Βασίλη Βερβερίδη, Μαριλένας Καρατζά, Δημήτρη Μελενικιώτη, Βαγγέλη Μπουγιώτη, Αντώνη Νικολόπουλου, Γιάννη Σπυρούνη, Νίκου Χαλκιόπουλου και Θωμά Χρυσοχοΐδη.

Έκθεση Βραβευμένων Φωτογράφων Athens Photo World 2021

Όπως και το 2021 έτσι και φέτος παρουσιάζεται στο κοινό το έργο των φωτογράφων που βραβεύθηκαν την προηγούμενη χρονιά με τα Βραβεία Yannis Behrakis και Athens Photo World. Η έκθεση των βραβευμένων φωτογράφων συμβάλει στη βαθύτερη γνωριμία του κοινού με το σύγχρονο φωτορεπορτάζ. Η φετινή έκθεση περιλαμβάνει το έργο του βραβευμένου με το βραβείο Athens Photo World 2021 Δημήτρη Τοσίδη Διάβα: Νομαδικός ποιμαντισμός στη Βόρεια Ελλάδα και το έργο του βραβευμένου με το βραβείο Yannnis Behrakis 2021 Darrin Zammit Lupi: Η πρώτη φωτογραφία που τράβηξα την κόρη μου ...και η τελευταία.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων από τις 9 έως τις 19 Ιουνίου 2022.

Έκθεση Εφήβων Φωτογράφων «Ο Άνθρωπος και το Περιβάλλον»

Και το 2022 συνεχίζει το επιτυχημένο εγχείρημα της διοργάνωσης και διεξαγωγής ενός εργαστηρίου (workshop) εφήβων με αγάπη για τη φωτογραφία που θα δημιουργηθεί με μαθητές από όλα τα σχολεία της Ελλάδας, οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην πρόσκληση. Κεντρική ιδέα και τίτλος της έκθεσης που θα προκύψει είναι «Ο Άνθρωπος και το Περιβάλλον». Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, που φέτος υποστηρίζεται έμπρακτα από τη Samsung Electronics Hellas, είναι η ενθάρρυνση των εφήβων να αποκτήσουν στενότερη σχέση με το περιβάλλον γύρω τους, τοποθετώντας το στο επίκεντρο μίας προσωπικής έκφρασης και υγειούς εξωτερίκευσης σκέψεων και συναισθημάτων. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων τους ως μέσο φωτογραφίας ώστε η δράση να είναι ακόμη πιο συμβατή με ό,τι έχουν ήδη συνηθίσει να χρησιμοποιούν σαν μέσο επικοινωνίας και ψυχαγωγίας.

Οι 200 καλύτερες συμμετοχές θα επιλεγούν από την επιμελήτρια του εγχειρήματος, Δώρα Λαβαζού και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Athens Photo World, Θανάση Σταυράκη. Η υπαίθρια έκθεση που θα προκύψει θα έχει ταυτόχρονη παρουσία σε τέσσερα σημεία της πόλης, αντίστοιχα με τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ειδικότερα, οι φωτογραφίες των εφήβων που θα συμμετάσχουν θα αναρτηθούν στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου, στο Άλσος Περιστερίου, στην Πλατεία Σουρμένων στο Ελληνικό, ενώ στη νότια πλευρά της πόλης τα έργα των εφήβων θα αναρτηθούν στην περίφραξη του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Σε όλα τα σημεία η έκθεση θα διαρκέσει από τις 17 Ιουνίου έως τις 17 Ιουλίου και στο ΚΠΙΣΝ από την 1η έωα τις 31 Ιουλίου.

Έκθεση «Ελληνικοί Προορισμοί» από το APW στο«Ελευθέριος Βενιζέλος» έως 24/7 (Έχει ξεκινήσει από τις 24/1)

Μία έκθεση που σχεδιάστηκε ειδικά για τον χώρο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, για ένα πρώτο καλωσόρισμα στην πόλη και τη χώρα. Μία σειρά φωτογραφιών από σημαντικούς Έλληνες φωτογράφους που προσεγγίζουν με τη μηχανή τους σημεία ορόσημα και μας τα «συστήνουν» ξανά με έναν τρόπο προσωπικό και διαφορετικό. Μέσα από τον φακό των Πέτρου Γιαννακούρη, Σταύρου Κεσεδάκη, Κώστας Κουτσαυτίκη, Βασίλη Κωστερέ, Θανάση Λιάπη, Μενέλαου Συκοβέλη, Γιάννη Φαρμακίδη και Λουκά Χαψή.

Ταυτόχρονα, προβάλλεται 10λεπτο video με δουλειά των Αλέξανδρου Αβραμίδη, Πέτρου Γιαννακούρη, Γιάννη Λιάκου, Σωκράτη Μπαλταγιάννη, Συμέλας Παντζαρτζή, Μιχάλη Παππά και Δημήτρη Τοσίδη.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την επιμέλεια και τον συντονισμό της Χαράς-Ελένης Μητσοτάκη, τομεάρχη Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτισμού του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ.

Το Athens Photo World 2022 πραγματοποιείται με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με την πολύτιμη συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), την οικονομική επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων μέσω του ΟΠΑΝΔΑ, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του Εθνικού Κήπου, των Δήμων Αργυρούπολης-Ελληνικού, Περιστερίου και Χαλανδρίου, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και με την υποστήριξη των εταιρειών Samsung Electronics Ελλάς, AON και Galaios Photostore.

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved