Home > News 24 > Πανόραμα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

25.05.2022

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό - Μουσείο Φιλελληνισμού: Αφιέρωμα στον Ιταλικό Φιλελληνισμό


Εκδήλωση αφιερωμένη στον Ιταλικό Φιλελληνισμό διοργανώνει η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ).

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα και θα λάβει χώρα στο Μουσείο Φιλελληνισμού (Ζησιμοπούλου 12, 11524, Αθήνα), την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, στις 18.30.

«Σκοπός της εκδήλωσης είναι να τιμήσουμε το Ιταλικό Φιλελληνικό κίνημα, που στήριξε τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων το 1821, τους Ιταλούς Φιλέλληνες εθελοντές που πολέμησαν στην Ελλάδα και τους Ιταλούς Φιλέλληνες καλλιτέχνες και λογοτέχνες, που με το έργο τους προέβαλαν τα δίκαια των Ελλήνων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕΦ θα τιμήσει με το Μετάλλιο Lord Byron, τον Alberto Roccavila, απόγονο του Ιταλού αξιωματικού του Τακτικού Στρατού που πολέμησε στην Ελλάδα και πέθανε το 1827. Επίσης, η ΕΕΦ θα παρουσιάσει στο κοινό έναν εμβληματικό πίνακα του μεγάλου Ιταλού Φιλέλληνα ζωγράφου Ludovico Lipparini, με θέμα τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη. Στην παρουσίαση θα συμμετέχουν απόγονοι του Έλληνα ήρωα Μάρκου Μπότσαρη.

Παράλληλα, η εκδήλωση θα τιμήσει και τον σύγχρονο Φιλελληνισμό στην Ιταλία, στο πρόσωπο δύο προσωπικοτήτων. Ο πρώτος είναι ο σημαντικός Ιταλός καθηγητής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της τέχνης, Salvatore Settis, που έχει συμβάλει με το έργο του στην προώθηση της Ελληνορωμαϊκής κλασικής παιδείας διεθνώς. Η δεύτερη είναι η Ελληνο-Ιταλίδα Γερουσιαστής από την Κατάνια της Σικελίας, Ουρανία Παπαθέου, η οποία προωθεί με το έργο της την Ελληνο-Ιταλική φιλία και προβάλλει τους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Κάτω Ιταλία. Οι δύο αυτές προσωπικότητες θα λάβουν το Μετάλλιο Lord Byron της ΕΕΦ.

Στη συνέχεια ο Δρ. Θοδωρής Κουτσογιάννης, ιστορικός τέχνης, επιμελητής της Συλλογής Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, θα παρουσιάσει τον πίνακα και γενικότερα τη φιλελληνική καλλιτεχνική παραγωγή του μεγάλου Ιταλού ζωγράφου Ludovico Lipparini.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο email info@phmus.org ή στο τηλέφωνο +30.210.8094750.

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved