Home > News 24 > Πανόραμα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

20.01.2023

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναβιώνει η Αριστοτελική σκέψη στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου


Στην εγκατάσταση, στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου, περιπτέρου ψηφιακής πληροφόρησης για τον βίο και το έργο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου και στοχαστή Αριστοτέλη, προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Όπως αναφέρει σ ανακοίνωση του, το ΥΠΠΟΑ, με την εγκατάσταση διαδραστικών πληροφοριακών συστημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας επιτυγχάνεται, κατά τρόπο εύληπτο και ζωντανό, η παρουσίαση πληροφοριών για τον χώρο του Λυκείου, αλλά και για τον Αριστοτέλη, ενώ παράλληλα δημιουργείται μία καινοτόμος πολιτιστική εμπειρία για τους επισκέπτες, με απήχηση και στις νεότερες ηλικίες. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η παρέμβαση αφορά στην εγκατάσταση στο νότιο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου ενός περιπτέρου, το οποίο θα στεγάζει τέσσερις διαδραστικές οθόνες αφής, με πρόσβαση σε πολυμεσικές πληροφορίες (κείμενα, εικόνες, βίντεο, αναπαραστάσεις κ.α.). Η σύνθεση περιλαμβάνει τέσσερις ορθογώνιες μονάδες, καλυμμένες από κυματοειδές στέγαστρο. Η πρόσβαση στο περίπτερο γίνεται από τα άκρα με ράμπες. Προς την αυλή της παλαίστρας διαμορφώνονται τρεις αναβαθμοί-κερκίδες για στάση και θέαση. Σε επιλεγμένα σημεία κατά μήκος των διαδρομών επίσκεψης προβλέπεται ηχητική εγκατάσταση για την ενημέρωση των επισκεπτών.

«Με την συγκεκριμένη παρέμβαση, ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου του Αριστοτέλη ανασυστήνεται ως πολιτιστικός προορισμός, στο κέντρο της Αθήνας. Με σημείο αναφοράς την περιπατητική φιλοσοφική σχολή του Αριστοτέλη στο ιερό του Λυκείου Απόλλωνα, αναδεικνύονται το οικουμενικό έργο και η εμβληματική μορφή του Έλληνα φιλοσόφου, μιας από τις κορυφαίες προσωπικότητες όλων των εποχών, με παγκόσμια επιρροή. Μαζί με το αναβαθμισμένο ιστορικό Ωδείο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση, αλλά και το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, την Εθνική Πινακοθήκη, ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου συμμετέχει σε έναν μοναδικό πολιτιστικό και αναπτυξιακό πόλο που συμβάλει στην αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας. Η παρέμβαση έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας εκπαιδευτικής και φιλοσοφικής εμπειρίας για τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου, με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και της αρχιτεκτονικής, συμβάλλοντας στη σύνδεση του Λυκείου με το Ωδείο Αθηνών και τη "Στέγη Ελληνικών Ιδεών", έργο που υλοποιούν -στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερα γόνιμης συνεργασίας- το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για την έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού της πρότασης, που αφορά στη δημιουργία μιας καινοτόμου πολιτιστικής εμπειρίας για τον Αρχαιολογικό Χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας κόμβος γύρω από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, στην καρδιά της Αθήνας, που ενθαρρύνει τον στοχασμό και τις συζητήσεις πάνω στη φιλοσοφία, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας αναδεικνύοντας την οικουμενικότητα της. Αφορμή για την πρόταση αυτή αποτέλεσε το έργο της «Στέγης Ελληνικών Ιδεών», που υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στο Ωδείο Αθηνών. Η εγκριθείσα πρόταση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners και το World Human Forum, υπό την επίβλεψη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πρόκειται για μια συνεργασία που συνδυάζει γνώση, έρευνα και δημιουργικότητα στην τεχνολογία, την αρχιτεκτονική και τη φιλοσοφία. Όραμά μας είναι η πρόταση αυτή να αποτελέσει πρότυπο παρέμβασης σε αρχαιολογικούς χώρους, αναδεικνύοντας τη σχέση του χώρου με τις άυλες φιλοσοφικές ιδέες και εμπλουτίζοντας την εμπειρία επίσκεψης», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Γεώργιος Νούνεσης.

Την επιλογή του πληροφοριακού υλικού (σύνταξη κειμένων, οπτικοακουστικό υλικό) και τη σταδιακή δημιουργία ένας κόμβου (Hub) για τον Αριστοτέλη, τη ζωή και το έργο του, επιμελούνται διεθνούς κύρους ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και καλλιτέχνες. Η ψηφιακή εγκατάσταση επιτρέπει την εύκολη ανανέωση και τον εμπλουτισμό του ενημερωτικού υλικού ανάλογα με την πρόοδο της έρευνας. Η θεματολογία αφορά στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου (σημασία της θέσης, ρόλος γυμνασίων στην αρχαιότητα), στον Αριστοτέλη, στο έργο του και στη διάκριση των επιστημών κατά τον Αριστοτέλη: ποιητικές (ιατρική, ναυπηγική, ξυλουργική, γεωργία, μηχανική, οικοδομική, ζωγραφική), πρακτικές (ηθική, πολιτική), θεωρητικές (πρώτη φιλοσοφία, μαθηματικά, φυσική φιλοσοφία, φυσική ιστορία), στη ζωή και στα ταξίδια του (από την περίοδο της μαθητείας του στην Ακαδημία του Πλάτωνα και καθ' όλο το διάστημα που έζησε στην Αθήνα), στην επίδραση του έργου του Αριστοτέλη διαχρονικά (μεταφραστικά εγχειρήματα Αράβων διανοητών, σύμπλευση Χριστιανισμού και Αριστοτελισμού κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, σύγκρουση Αριστοτελισμού και νεότερης επιστήμης κατά τον 16ο και 17ο αιώνα, ηθική και πολιτική φιλοσοφία των νεότερων χρόνων).

Στη «Στέγη Ελληνικών Ιδεών» θα φιλοξενούνται διαδραστικές εκθέσεις από το ΥΠΠΟΑ και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών. Η θεματική των εκθέσεων θα αντλείται από τον χώρο της Φιλοσοφίας και των ανθρωπιστικών επιστημών, εκκινώντας από το θέμα της Δημοκρατίας.

 

Περισσότερα θέματα


 • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  Ανακαλύφθηκε νέο είδος άμορφου πάγου με πυκνότητα σχεδόν όση και του νερού

  Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν μια νέα μορφή «εξωτικού» πάγου, που μοιάζει σε πυκνότητα και μοριακή δομή με το υγρό νερό περισσότερο από κάθε άλλο γνωστό τύπο πάγου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση του νερού και των πολλών «ανωμαλιών» του. Επιπλέον, το νέο είδος πάγου είναι πιθανό ότι... συνέχεια
 • ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
  Χτύπος στην Καλύβα (Knock at the Cabin)

  Κατά τη διάρκεια των διακοπών, ένα κορίτσι και οι θετοί γονείς της πιάνονται όμηροι από ένοπλους αγνώστους που απαιτούν από την οικογένεια να κάνει μια επιλογή θυσιάσει οικειοθελώς ένα μέλος της για να αποτρέψει την αποκάλυψη. Κριτική: Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Paul Tremblay, “The cabin at the end... συνέχεια
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  «Πέρα από τη θάλασσα»: Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο στη Στέγη

  Ένας σύγχρονος τραγουδοποιός «συναντά» έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες και δημιουργεί μία μουσική παράσταση που μας ταξιδεύει «Πέρα από τη θάλασσα», στο μέλλον. Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, ο Παύλος Παυλίδης δίνει νέα πνοή σε 16 από τις σημαντικότερες συνθέσεις του... συνέχεια
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  Κλειστά και σήμερα τα θέατρα - Απεργούν οι καλλιτέχνες

  Σε 48ωρη απεργία χτες και σήμερα προχώρησαν οι καλλιτέχνες καθώς “η νομοθετική ρύθμιση που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός και κατατέθηκε στην Βουλή όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών”, λένε στις ανακοινώσεις τους. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, θα... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved