Home > News 24 > Πανόραμα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

02.02.2023

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κλειστά και σήμερα τα θέατρα - Απεργούν οι καλλιτέχνες


Σε 48ωρη απεργία χτες και σήμερα προχώρησαν οι καλλιτέχνες καθώς “η νομοθετική ρύθμιση που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός και κατατέθηκε στην Βουλή όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών”, λένε στις ανακοινώσεις τους.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην Πλατεία Συντάγματος σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα και στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά 50 θέατρα θα παραμείνουν κλειστά ενώ 15 τηλεοπτικές παραγωγές σίριαλ θα απέχουν από τα γυρίσματα.

Τι ζητούν οι καλλιτέχνες

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος “πλέον, οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση”, ενώ η ρύθμιση “δεν καταργεί το Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε. με τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών να εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά” προσθέτει το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού. Η τροπολογία “καταργεί την κατάταξη του Ενιαίου Μισθολογίου στις γνωστές κατηγορίες ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ. Οι όποιες προσαυξήσεις είχαν προβλεφθεί για Κορυφαίους και Αρχιμουσικούς όπως και το μουσικό επίδομα παραμένουν, αλλά θα υπολογίζονται πλέον με βάση το νέο βασικό μισθό που θα καθορίσει η Υπουργική απόφαση. Με ανακοινωμένη την υποβάθμιση των Πτυχίων μας στο επίπεδο 5 (ΙΕΚ) θεωρούμε σίγουρο ότι μιλάμε για μειώσεις σε ένα μισθολογικό επίπεδο λίγο κάτω από το ΤΕ” επισημαίνει στην ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Το Εθνικό έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση

Ακυρώνονται οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου την Τετάρτη 1 και Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου λόγω της απεργίας που προκήρυξε το ΣΕΗ.
Πιο συγκεκριμένα ακυρώνονται:
Η σπασμένη στάμνα του Χάινριχ φον Κλάιστ, Κεντρική Σκηνή
Βρυκόλακες του Χένρικ Ίψεν, Κεντρική Σκηνή
Ο Άλλος της Πένυς Φυλακτάκη, Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος”
Τα φώτα της πόλης του Τσάρλι Τσάπλιν, Σκηνή “Μαρίκα Κοτοπούλη”
Δε φάιναλ θολούθιον βασισμένο σε κείμενα των Κωστάκη Ανάν και Suyako, Σκηνή “Κατίνα Παξινού”
Η Χάιντι και τα βουνά του Ανδρέα Φλουράκη, Σκηνή “Ελένη Παπαδάκη”
Το ξύπνημα της άνοιξης του Φρανκ Βέντεκιντ σε διασκευή της Άνια Ράις, Σκηνή “Ελένη Παπαδάκη”

Οι θεατές που έχουν προμηθευτεί εισιτήρια έχουν τη δυνατότητα αλλαγής ημερομηνίας ή ακύρωσης και επιστροφής του αντιτίμου. Όσοι εκ των θεατών έχουν αγοράσει τα εισιτήριά τους ηλεκτρονικά, θα ειδοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη διαδικασία ακύρωσης ή αλλαγής των εισιτηρίων τους. Εισιτήρια που αγοράστηκαν από φυσικό σημείο προπώλησης, μπορούν να αλλαχθούν ή να ακυρωθούν στο σημείο όπου αγοράστηκαν.


----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα
Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved