Home > Πρωτεύουσα > Ιστορία και Μνημεία

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ

Σύντομη ιστορία Αθηνών

Αν κάποιος έθετε το ερώτημα ποια είναι η πιο σημαντική πόλη μέσα στο διάβα της ιστορίας τότε σίγουρα μία από τις πιο δημοφιλείς απαντήσεις θα ήταν η Αθήνα. Και ο λόγος είναι απλός. Λίγες πόλεις, όπως η Αθήνα, έχουν να επιδείξουν τόσο μεγάλη συμβολή στη διαμόρφωση της ανθρώπινης ιστορίας και του ανθρώπινου πνεύματος. Από τον χρυσό αιώνα του Περικλή μέχρι σήμερα η Αθήνα θεωρείται το λίκνο του ελληνικού πολιτισμού, ενός πολιτισμού που επηρέασε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η ιστορική πορεία της πόλης ξεκινάει από πολύ νωρίς. Ήδη από την νεολιθική εποχή εντοπίζονται ίχνη κατοίκησης τα οποία πολλαπλασιάζονται με το πέρασμα των αιώνων. Η λαμπρή περίοδος ξεκινάει με τις νομοθετικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις του Σόλωνα και του Κλεισθένη κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. με τις οποίες δημιουργείται ο τύπος πολιτεύματος που θεωρείται σήμερα ως ο καταλληλότερος για τη διακυβέρνηση μιας πολιτείας και ενός κράτους. Μιλάμε φυσικά για τη δημοκρατία.

Ακολουθούν οι Περσικοί πόλεμοι όπου η δίψα για ελευθερία των Αθηναίων πολιτών νικάει τα πολυάριθμα περσικά στρατεύματα δίνοντας τέλος στην εξάπλωση του περσικού δεσποτισμού. Με τη σπουδαία αυτή νίκη ξεκινάει η χρυσή εποχή της Αθήνας. Τίθεται επικεφαλής της Δηλιακής-Αθηναϊκής συμμαχίας και εξελίσσεται στη σημαντικότερη δύναμη της Μεσογείου. Συγχρόνως η δημοκρατία παίρνει την οριστική της μορφή και αναπτύσσονται οι τέχνες και τα γράμματα με εκπληκτικά αποτελέσματα. Η εμφύλια διαμάχη όμως με την άλλη μεγάλη ελληνική πόλη, την Σπάρτη, οδηγεί την πόλη στην πτώση και στην παρακμή. Συνεχίζει όμως να λειτουργεί σαν πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο, μια ιδιότητα που τη διατήρησε και στα ρωμαϊκά χρόνια.

Η νέα εποχή που ορίζεται από την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης και την επικράτηση του χριστιανισμού βρίσκει την Αθήνα σε πτωτική πορεία. Ο πληθυσμός της έχει συρρικνωθεί με αποτέλεσμα να έχει πάρει τη μορφή μιας κωμόπολης. Σοβαρό πλήγμα δέχεται όταν απαγορεύεται η λειτουργία της φημισμένης της φιλοσοφικής σχολής. Σημάδια ανάκαμψης φαίνονται κατά τον 11ο και 12ο αιώνα όταν και αναγείρονται πολλοί ναοί και μονές. Στη συνέχεια πέφτει θύμα της ληστρικής διάθεσης των σταυροφόρων που μετατρέπουν την Αθήνα σε δουκάτο.

Η κατάκτηση της Αθήνας από τους Τούρκους σηματοδοτεί μια νέα εποχή. Στην αρχή λόγω κάποιων προνομιών που δόθηκαν από τους Οθωμανούς έγινε αισθητή κάποια άνοδος αλλά η διεφθαρμένη Οθωμανική διοίκηση δεν επέτρεψε την ανάπτυξή της. Η συμμετοχή της πόλης στο βενετουρκικό πόλεμο κατά το 1684-1699 φέρνει την ερήμωση και την καταστροφή ενώ ο Παρθενώνας παθαίνει σοβαρές ζημιές. Στη λεγόμενη δεύτερη περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας που ακολούθησε παρόλο τα προνόμια που δόθηκαν εκ νέου η πόλη δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί εξαιτίας της διαφθοράς των Οθωμανών διοικητών.

Μετά την επανάσταση του 1821 η Αθήνα είναι ερειπωμένη με μόνο 10.000 κατοίκους. Το 1834 ανακηρύσσεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους παίρνοντας τη θέση που της αξίζει. Από εδώ και πέρα γίνεται το επίκεντρο όλων των πολιτικών, κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων της Ελλάδας. Ο πληθυσμός από 12.000 κατοίκους το 1934 αυξάνεται στους 100.000 το 1880 και στους 802.000 το 1928. Η πόλη έχει εξελιχθεί σε κύριο βιομηχανικό και παραγωγικό κέντρο. Σήμερα ο ευρύτερος νομός Αττικής αριθμεί σχεδόν 4.000.000 κατοίκους και η πόλη της Αθήνας υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να τους οργανώσει καλύτερα από κάθε φορά.

Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved