Home > Συγκοινωνίες

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Συγκοινωνίες στην Αθήνα

Αν κάθε μεγάλη ιστορία αρχίζει από κάπου, θα πρέπει να εντοπίσουμε την αρχή των συγκοινωνιών της Αθήνας στο τέλος του Β΄ Παγοσμίου Πολέμου. Με το συγκοινωνιακό δίκτυο της πρωτεύουσας κατεστραμμένο και τα περισσότερα λεωφορεία ή ταξί εξαφανισμένα - κατόπιν επίταξης για στρατιωτική χρήση - ο πληθυσμός της Αθήνας επιδίδετο στο περπάτημα...

Με εξαιρέσεις την μοναδική γραμμή του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου που υπήρχε από την αρχή του 20ου αιώνα, το τραμ και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Αττικού Μετρό το 2000, οι συγκοινωνίες στην πόλη γεννήθηκαν και διαμορφώθηκαν κατά την περίοδο 1950 - 1980.

Με πρώτα τα ΚΤΕΛ, που ήταν υπεύθυνα και για τα αστικά λεωφορεία στα τέλη της δεκαετίας του '40, και τα τρόλλεϋ, που λειτουργούσαν από το 1950, τα μέσα μεταφοράς άρχισαν σταδιακά να παίρνουν τη μορφή που έχουν ακόμη και σήμερα: Το 1971 τα τρόλλεϋ περιήλθαν στον ΗΛΠΑΠ, το 1976 ιδρύθηκε ο ΗΣΑΠ αναλαμβάνοντας την λειτουργία του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και το 1978 τα αστικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ ανέλαβε να λειτουργήσει η ΕΑΣ, ενώ την ίδια χρονιά οι τρεις αυτές εταιρείες άρχισαν να λειτουργούν συντονισμένα με ευθύνη του νεοϊδρυθέντα ΟΑΣΑ.

Σε ότι αφορά την σύνδεση της Αθήνας με άλλες πόλεις, ο σιδηρόδρομος υπάρχει και λειτουργεί - με τα όποια... παρατράγουδα - από το 1890, τα ΚΤΕΛ, που είναι υπεύθυνα για τα υπεραστικά δρομολόγια εντός Ελλάδος, καλύπτουν ένα μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας, το λιμάνι του Πειραιά παρέχει πρόσβαση στην πλειοψηφία των νησιών του Αιγαίου, ενώ από το 2001 το παλιό (διχασμένο...) αεροδρόμιο του Ελληνικού έδωσε τη θέση του στο νέο, υπερσύγχρονο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η Αθήνα, έχοντας γνωρίσει αλματώδη αύξηση του πληθυσμού της από το 1920 μέχρι τις μέρες μας, καταφέρνει σήμερα να είναι ξακουστή για την συστηματική κυκλοφοριακή συμφόρηση των οχημάτων στους δρόμους της.

Ωστόσο, με επίγνωση της διαρκούς συγκέντρωσης του πληθυσμού στα αστικά κέντρα και με αφορμή την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, γίνονται προσπάθειες για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, με την πραγματοποίηση έργων και τη λήψη μέτρων από την πλευρά των αρμόδιων αρχών. Ας ελπίσουμε ότι και με την δική μας συνδρομή, με μια προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας για τις αστικές συγκοινωνίες εξ ημών, των Αθηναίων πολιτών, θα μπορούμε στο μέλλον να μιλάμε με περισσότερη άνεση για την κυκλοφορία των Ι.Χ. στην πρωτεύουσα.

Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved