Η ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Η Αθήνα με μία ματιά

Καλωσήλθατε στην αρχαιότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης!... Τι να σημαίνει άραγε για τον επισκέπτη της Αθήνας αυτός ο χαρακτηρισμός; Μήπως φέρνει στο μυαλό ενός ξένου κάτι παλιό και σκονισμένο, που δεν έχει τίποτα νέο να προσφέρει; Προκαλεί ίσως συνειρμούς για ένα βαρετό μουσειακό έκθεμα που ξέχασε την σύνδεση με την σύγχρονη ζωή σε κάποια στιγμή του (μακρού) ιστορικού του παρελθόντος; Όσοι το σκεφτήκατε, μπορούμε άνετα να σας βεβαιώσουμε για το αντίθετο. Χαλαρώστε, δέστε τις ζώνες σας και ακολουθείστε μας σε μια βόλτα για να γνωρίσουμε την ζωή αυτής της πανέμορφης, γραφικής πόλης!!

Η Αθήνα είναι σήμερα μια σύγχρονη μεσογειακή πόλη με πολλά να προσφέρει τόσο στους κατοίκους της, όσο και στους επισκέπτες της. Τοποθετημένη περίπου στο κέντρο της χώρας, στο λεκανοπέδιο της Αττικής, είναι η πρωτεύουσα του νομού Αττικής και βέβαια ολόκληρης της Ελλάδας. Από τρεις διευθύνσεις περιστοιχίζεται από βουνά, τα κυριότερα από τα οποία είναι ο Υμηττός, η Πεντέλη και η Πάρνηθα, ενώ νοτιοδυτικά καταλήγει στην θάλασσα, στον Σαρωνικό κόλπο. Ο Πειραιάς, που είναι το επίνειό της και σημαντικό λιμάνι της Μεσογείου, συμπληρώνει την εικόνα της σαν ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή.

Η πόλη που πήρε το όνομά της από την προστάτιδα της, αρχαία θεά Αθηνά έχει μια ιστορία χιλιάδων χρόνων, με διάφορα πολιτεύματα να ισχύουν κατά την αρχαία εποχή, μέχρι την ανακάλυψη της δημοκρατίας και τον λεγόμενο "χρυσό" 5ο π.Χ. αιώνα. Αρχικά με την ηγεσία του Θεμιστοκλή, αλλά κυρίως του Περικλή, η Αθήνα γνώρισε την μεγάλη της ακμή. Η φιλοσοφία, το θέατρο και η αρχιτεκτονική είναι μόνο μερικά από εκείνα που προσέφερε η αρχαία Αθήνα στον σύγχρονο πολιτισμό και οι αναφορές στην κατασκευή της Ακρόπολης, τα κείμενα του Αριστοτέλη και τα έργα του Αισχύλου και του Ευρυπίδη είναι λίγες από τις αδιάψευστες αποδείξεις τους. Με την πάροδο των αιώνων, η Αθήνα γνώρισε πολλούς κατακτητές, μεταξύ των οποίων οι Ρωμαίοι, οι Γάλλοι, οι Καταλανοί και οι Οθωμανοί, για να γίνει οριστικά πρωτεύουσα της σύγχρονης Ελλάδας το 1830, μετά από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ενάντια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η Αθήνα έχει αποτελέσει πόλο έλξης για τους κατοίκους της επαρχίας και άλλων αστικών περιοχών από την δεκαετία του '60 μέχρι τις μέρες μας, κυρίως λόγω των ευκαιριών για εργασία και εκπαίδευση που προσφέρει. Ο πληθυσμός της αυξήθηκε απο 1.876.009 κατοίκους το 1961 σε 3.150.791 το 1991, ενώ σήμερα φιλοξενεί πάνω από το 1/3 του πληθυσμού (3.761.810 κάτοικοι) και αποτελεί κέντρο αποφάσεων σε ότι αφορά τους κυβερνητικούς και ευρύτερα διοικητικούς τομείς.

Η πρωτεύουσα της Ελλάδας δεν προσφέρει, ωστόσο, μόνο ευκαιρίες για μόρφωση και εργασία. Εδώ συμβαίνει ό,τι σημαντικότερο σε ό,τι αφορά την διασκέδαση, οπότε η ποικιλία στην ψυχαγωγία είναι τεράστια και σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας αρέσει.

Ο κόσμος στην Αθήνα συνηθίζει να βγαίνει συχνά και του αρέσει να γλεντάει σε κάθε είδους κέντρων νυχτερινής διασκέδασης όπως club, κέντρα λαϊκής μουσικής, bar ή να απολαμβάνει τις λαχταριστές ελληνικές γεύσεις σε εστιατόρια και ταβέρνες. Φυσικά, ο κινηματογράφος, που πάντοτε προσφέρεται σαν διέξοδος, είναι τελευταία πολύ δημοφιλής, υπάρχουν πάρα πολλά θέατρα, ενώ από μουσικής άποψης διοργανώνονται όλο και περισσότερες συναυλίες, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Εύκολα, λοιπόν, διαπιστώνει κανείς ότι, αν για τους μόνιμους κάτοικους υπάρχουν τόσες εναλλακτικές λύσεις, για τον επισκέπτη η Αθήνα θα πρέπει να είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πόλη. Και όντως έτσι είναι! Είναι πρώτα απ' όλα έτοιμη να σας υποδεχθεί και να σας φιλοξενήσει σε ένα από τα πολλά ξενοδοχεία της, ενώ πολλοί δρόμοι και πλατείες - κυρίως του κέντρου - προσφέρονται για βόλτες με τα πόδια, ενώ ενδιαφέρον έχουν και οι λόφοι της πόλης, όπου έχετε πρόσβαση με ταξί ή με τα αστικά μέσα μεταφοράς. Εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε αυτό που πρώτα απ' όλα έχει να επιδείξει η πόλη, δηλαδή τους αρχαιολογικούς της χώρους και τα μουσεία ή και τις εκκλησίες της, ενώ έχετε και την ευκαιρία να επιδοθείτε στο σπορ του shopping.

Για όσους μετά από κάποιες μέρες παραμονής ψάχνουν κάτι παραπάνω, υπάρχουν πολλά όμορφα μέρη κοντά στην Αθήνα που θα σας χαρίσουν την χαρά μιας όμορφης κοντινής εκδρομής και τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε με λεωφορείο, νοικιάζοντας αυτοκίνητο ή με πλοίο, αν πρόκειται για νησί.

Βέβαια, για να ρίξουμε μια πιο ρεαλιστική ματιά, τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα. Η συγκέντρωση του πληθυσμού έχει επιφέρει στην Αθήνα τα γνωστά προβλήματα μιας μεγαλούπολης, όπως το κυκλοφοριακό και την μόλυνση της ατμόσφαιρας. Με την αυθαίρετη πολεοδομική της ανάπτυξη και αν λάβουμε υπόψη μας τη ρυμοτομία της πόλης - το κέντρο ήταν ούτως ή άλλως πολύ στενά χτισμένο - θα λέγαμε ότι η κατάσταση είναι χειρότερη συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς λείπουν οι μεγάλες οδικές αρτηρίες, οι ζώνες πρασίνου και οι χώροι στάθμευσης.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, χάρη στην εντατική προσπάθεια αναδιαμόρφωσης της πόλης, κυρίως με αφορμή την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η Αθήνα έχει βελτιωθεί αισθητά. Την άλλοτε δυσπιστία των Αθηναίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς ήρθε να ανατρέψει η κατασκευή και λειτουργία του Αττικού Μετρό, που κέρδισε γρήγορα την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού και συνεχίζει να επεκτείνεται. Εξάλλου, αν επισκεφτείτε την Αθήνα τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, θα επαληθεύσετε τα παραπάνω μέσω... της εξαίρεσής τους: αυτούς τους μήνες η Αθήνα αδειάζει σημαντικά, παίρνοντας έτσι το ανθρώπινό της πρόσωπο και διευκολύνοντας κάθε είδους μετακίνηση ή περιήγηση.

Στην αυξανόμενη ποιότητα υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τις συγκοινωνίες συμβάλλει και το καινούριο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης "Ελευθέριος Βενιζέλος", που εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες επιβάτες από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Τέλος, η Αθήνα συνδέεται οδικά και με σιδηρόδρομο με ολόκληρη την χώρα, ενώ απο το λιμάνι του Πειραιά φεύγουν καθημερινά πλοία για πολλά ελληνικά νησιά.

Η Αθήνα είναι λοιπόν εδώ και σας περιμένει! Ταξιδέψτε νοητά μέσα από τις σελίδες μας και αν σε κάποια στιγμή ακούσετε μια φωνή να σας καλεί, πιθανόν να είναι το πνεύμα μιας πόλης που έχει αντέξει στον χρόνο και σας φωνάζει για να σας χαρίσει τις εμπειρίες της. Αν δεχτείτε την πρόσκληση και βρεθείτε εκεί και πραγματικά, θα χαρούμε πολύ που γίναμε η αφορμή!
Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved