Home > News 24 > Πανόραμα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αθήνα, 16.04.2008

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων


Όχι ότι εκείνη η σύναξη ξεκίνησε διαφορετικά απ΄όλες τις προηγούμενες. Οι ?συνήθεις ύποπτοι της πιάτσας ήταν και, όπως πάντα, βρέθηκαν μετά τη δουλειά στο γνωστό στέκι για να σχολιάσουν τα δρώμενα της μέρας. Ένα τσούρμο σκιτσογράφων, νέων και λιγότερο νέων, που ανέλυαν την επικαιρότητα μεταξύ κεμπάπ και τηγανιτής μελιτζάνας.

Κι εκεί που κάθονταν στου Μπαϊρακτάρη, ο Κώστας πέταξε: "Πού πάμε χωρίς πυξίδα, χωρίς στόχο; Μαζευόμαστε, μπεκροπίνουμε, σχολιάζουμε, τσακωνόμαστε? Πρέπει να φτιάξουμε τη λέσχη μας, να βγάλουμε τους προβληματισμούς μας στον κόσμο, να δείξουμε τη δουλειά μας".

Και εγένετο η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων. Σε δύο χρόνια απέκτησε, ως μέλη, 37 από τους 40 επαγγελματίες σκιτσογράφους της χώρας, "έστησε" ένα θαυμάσιο site -σε ελληνική και αγγλική διάλεκτο- το cartoonists.gr, δικτυώθηκε με συναδέρφους του εξωτερικού, είδε μέλη της να βραβεύονται, οργάνωσε επιτυχημένες εκθέσεις ανά τον κόσμο και τώρα, προσπαθεί να φτιάξει το δικό της Μουσείο.

Το εγχείρημα δεν ήταν καινούργιο. Πριν κάμποσες δεκαετίες, το είχε "ενορχηστρώσει" με μεγάλη επιτυχία, ο Αρχέλαος. Σαράντα χρόνια κοντά επιβίωσε εκείνη η προσπάθεια, αλλά όταν ο ?μαέστρος έφυγε από τη ζωή, η Λέσχη έπεσε στην αδράνεια. Τα τότε μέλη της χάθηκαν στις υποχρεώσεις τους, ο δεσμός χαλάρωσε, το δημιουργικό πνεύμα προς όφελος της δουλειάς και η διάθεση για παρέμβαση στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, ναρκώθηκαν.

Ώσπου, πριν μόλις δυο χρόνια, έγινε εκείνο το τσιμπούσι?

"Ήμασταν καμιά 15αριά συνάδερφοι και συζητούσαμε, γκρινιάζαμε, διαφωνούσαμε. Έπεσε, λοιπόν, η ιδέα να ?επισημοποιήσουμε κάπως τη σχέση μας. Οι σκιτσογράφοι είναι άνθρωποι της ενημέρωσης. Το έργο τους είναι αμεσότερο και ίσως παρεμβατικότερο από εκείνο των δημοσιογράφων. Μια γελοιογραφία τραβάει εύκολα το μάτι και το μήνυμα, που συμπυκνώνει, είναι άμεσο", λέει ο πρόεδρος της Λέσχης, Κώστας Βλάχος.

Στρώθηκαν αμέσως στη δουλειά. Εξασφάλισαν στέγη στον 3ο όροφο του κτηρίου της ΕΣΗΕΑ, στην Ακαδημίας, έφτιαξαν και καταστατικό. "Συντάξαμε το καταστατικό, όπου αναφέρονται οι προϋποθέσεις, που πρέπει να πληροί το υποψήφιο μέλος μας, για να αποφύγουμε τις οχλήσεις των ερασιτεχνών σκιτσογράφων κυρίως, από την επαρχία, οι οποίοι ήθελαν να ενταχθούν στη Λέσχη. Το 90% των μελών μας είναι και μέλη της ΕΣΗΕΑ", εξηγεί ο πρόεδρος.

Η πρώτη αντίστοιχη "οργανωμένη παρέα" γελοιογράφων και ευθυμογράφων είχε δημιουργηθεί τη δεκαετία του ΄60, με πρωτοβουλία του Αρχέλαου. Κάμποσοι επαγγελματίες είχαν συγκεντρωθεί τότε για να εκδώσουν ένα έντυπο, ανθολόγιο σκίτσων και ευθυμογραφημάτων, με τον τίτλο "το trast του γέλιου". Ψαθάς, Τσιφόρος, Παπαδούκας, Σακελλάριος και τόσοι άλλοι, ένωσαν τα κοινά τους ταλέντα, το χιούμορ, την κριτική ματιά, το δεικτικό πνεύμα, για να περάσουν το μήνυμα. Το 1963, επί υπουργίας Προεδρίας Παύλου Βαρδινογιάννη, οργάνωσαν, με εντυπωσιακή επιτυχία, την πρώτη τους έκθεση στην αίθουσα του "Παρνασσού".

Ο Κώστας Βλάχος ήταν τότε από τα νεαρότερα μέλη της συντροφιάς. Θυμάται: "Είδαμε ότι τόσο η έκθεση, όσο βεβαίως, νωρίτερα, και το περιοδικό, είχαν μεγάλη απήχηση. Η λέξη "trast" ήταν τότε της μόδας. Περίοδος των κοινοπραξιών, βλέπετε. Ε, φτιάξαμε κι εμείς μια κοινοπραξία με αντικείμενο το γέλιο. Μετά την έκθεση, λοιπόν, είπαμε να στήσουμε το δικό μας Σύλλογο. Κάπως άτυπο, βέβαια, αλλά τουλάχιστον, θα έφερνε κοντά τους επαγγελματίες του είδους. Το πράγμα πήγαινε καλά για πολλά χρόνια. Μάλιστα, κάποια στιγμή, η Αβραμόπουλος, ως δήμαρχος, μας παραχώρησε έναν χώρο, προκειμένου να φτιάξουμε το Μουσείο Γελοιογραφίας. Ώσπου κάποτε έφυγε από κοντά μας ο Αρχέλαος και χάσαμε την ψυχή της προσπάθειας. Ο Σύλλογος έπεσε σε αδράνεια".

Στον κενό χρόνο, που μεσολάβησε, οι γελοιογράφοι ανά τον κόσμο και, ασφαλώς, ανά την Ελλάδα κέρδισαν την αποδοχή και τη φήμη, που ταίριαζε στο ταλέντο και την προσφορά τους. Το σκίτσο μπήκε βαθιά στην καθημερινότητα του πολίτη, ως το μήνυμα, που συμπυκνώνει είδηση, επικαιρότητα, ενημέρωση, παρέμβαση. Οι σύγχρονοι επαγγελματίες λειτούργησαν μεμονωμένα, εξέδωσαν τα δικά τους άλμπουμ, εισέπραξαν από μόνοι τ΄ αποτελέσματα των κόπων τους. Ο ιστός, που τους ένωνε κάποτε, χαλάρωσε. Και πριν δυο χρόνια, "ξεπήδησε" ό,τι κρύβεται στην ψυχή όλων εκείνων, που σκέφτονται, δρουν, παράγουν σε κοινό πεδίο ενδιαφέροντος: "Να έρθουμε πάλι κοντά, να γίνουμε οικογένεια?".

Τριάντα επτά επαγγελματίες, ανάμεσά τους δύο μόνο γυναίκες, με γηραιότερο τον 80χρονο, αλλά?αειφόρο, Βασίλη Χριστοδούλου και νεότερο τον Τάσο Αναστασίου, 30 χρόνων, ενώθηκαν σε μια αξιοθαύμαστη οικογένεια, ακριβώς την περίοδο, που στην Ελλάδα η οικογενειακή συνοχή περνάει τις δικές της συμπληγάδες? Και δεν ήταν το χρήμα, ούτε η δόξα, ούτε ο συνδικαλισμός, ούτε καν η προβολή, που τούς έφεραν κοντά. Ήταν η ανάγκη να παρεμβαίνουν δημιουργικά, σαν ομάδα. Να μοιράζονται τη γνώση της δουλειάς, να στέλνουν μηνύματα μέσα κι έξω απ΄ την Ελλάδα.

Μόλις τον προηγούμενο Μάρτιο, οι γελοιογράφοι μας ένωσαν τα πενάκια τους κάτω από το μέγα διαπλανητικό ζήτημα, την αλλαγή του κλίματος, και παρήγαγαν το λεύκωμα με τίτλο "Περιβάλλον SOS".

Με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, τα 37 εμπνευσμένα σκίτσα της έκδοσης, σε ελληνική και αγγλική γλώσσα, "ταξίδεψαν" ανά την Ευρώπη για να "χτυπήσουν" καμπανάκι σε κάθε πρόθυμο, και μη, αποδέκτη του μηνύματος: "Το περιβάλλον εκπέμπει σήμα κινδύνου".

Νωρίτερα, η Λέσχη είχε οργανώσει, στη Λευκάδα, έκθεση σκίτσου με θέμα "Περιβάλλον-Τουρισμός" και στο ενδιάμεσο, ήρθαν οι διακρίσεις του Βαγγέλη Παυλίδη, της Μαρίας Τζαμπούρα, του Μιχάλη Κουντούρη, του Πάνου Μαραγκού να τονώσουν τον αγώνα για διάκριση.

Αυτή την περίοδο, τα μέλη της Λέσχης βρίσκονται επί ποδός. Έχοντας εξασφαλίσει την θετική απάντηση του Δημήτρη Σιούφα, να καλύψει η Βουλή το εγχείρημα, οργανώνουν για το φθινόπωρο την πανευρωπαϊκή συνάντηση σκιτσογράφων, με θέμα "το χιούμορ των 27 της Ευρώπης". Τρεις καταξιωμένοι επαγγελματίες από κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα φτάσουν στην Ελλάδα μαζί με τα έργα τους, τα οποία θα προβάλουν σε κοινή έκθεση, θα φιλοξενηθούν εδώ κι αν δεν το γνωρίζουν ήδη, θα μάθουν ότι η χώρα μας είναι αυτή, που εκτός όλων των άλλων, ανέδειξε και τη γελοιογραφία!

"Η αρχαία Ελλάδα ανέδειξε την αγγειο-γελοιογραφία. Σε συλλογές αρχαίων αντικειμένων, στα μεγάλα μουσεία της χώρας, συμπεριλαμβάνονται και αγγεία, πάνω στα οποία υπάρχουν παραστάσεις, που διακωμωδούν θεούς και ήρωες. Είναι μορφές, που αποτυπώνονται με cartoon-ίστικο τρόπο", εξηγεί ο Κώστας Βλάχος.

Εκθέσεις, διακρίσεις, λευκώματα. Δεν είναι και λίγα για Λέσχη που λειτουργεί μόλις δύο χρόνια. Το μεγάλο όραμα, όμως, δεν έγινε ακόμα πραγματικότητα. Οι Έλληνες σκιτσογράφοι έβαλαν στο μάτι το κτήριο, ιδιοκτησίας ΕΣΗΕΑ, στην οδό Ζαΐμη 11, στα Εξάρχεια. Εκεί, σε κάποιον από τους τρεις ορόφους, ευελπιστούν ότι θα στήσουν κάποτε, το Μουσείο των έργων τους. Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών "ψήνεται"... Αρκεί να μη καρβουνιάσει.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Περισσότερα θέματα
Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved