Tuesday, 30 April 2024
29
04
2024
Η περιοδεία αυτή ανακοινώθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε σχέση με διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για να σταματήσει η ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμός από την 7η Οκτωβρίου. Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ καθώς και την Ιορδανία, διευκρίνισε το υπουργείο του, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες για τους δύο αυτούς σταθμούς της περιοδείας του, την ώρα που το αεροσκάφος του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανεφοδιαζόταν με καύσιμα στην Ιρλανδία καθοδόν προς τη Σαουδική Αραβία όπου θα μείνει τη Δευτέρα και την Τρίτη.
more
28
04
2024
Ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η αντιπροσωπεία θα συζητήσει μια πρόταση για εκεχειρία που παρέδωσε η Χαμάς στις μεσολαβήτριες χώρες Κατάρ και Αίγυπτο, καθώς και την απάντηση του Ισραήλ. Δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες από τις τελευταίες προτάσεις Χθες, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η προγραμματισμένη εισβολή στη Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, θα μπορούσε να ανασταλεί αν προκύψει συμφωνία για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. Ο σκληροπυρηνικός εθνικιστής υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς έκανε σήμερα έκκληση στον Νετανιάχου να μην αναβάλει την επίθεση στη Ράφα λέγοντας ότι μια συμφωνία με τις προτάσεις της Αιγύπτου θα συνιστούσε ταπεινωτική ήττα. Χωρίς την εξάλειψη της Χαμάς, είπε ο Σμότριτς σε βίντεο που έδωσε στον Τύπο το οποίο απευθύνεται στον Νετανιάχου, "Μια κυβέρνηση με εσάς επικεφαλής δεν θα έχει κανένα δικαίωμα ύπαρξης". Ερωτηθείς αν ο Σμότριτς, ο οποίος δεν είναι μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Νετανιάχου, έχει λεπτομέρειες της αιγυπτιακής πρότασης, ο εκπρόσωπός του δεν σχολίασε άμεσα. Δυτικές χώρες, ανάμεσά τους και ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ-οι ΗΠΑ- έχουν καλέσει το Ισραήλ να μην επιτεθεί στη Ράφα λόγω των πιθανών απωλειών αμάχων.
more
28
04
2024
"Η απελευθέρωση των ομήρων είναι η ύψιστη προτεραιότητα για εμάς", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12. Όταν ρωτήθηκε εάν αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αναβολή μιας προγραμματισμένης επιχείρησης για την εξόντωση των ταγμάτων της Χαμάς στην πόλη Ράφα, ο Κατζ απάντησε: "Ναι" και συνέχισε δηλώνοντας: "εάν υπάρξει συμφωνία, θα αναστείλουμε την επιχείρηση".
more
27
04
2024
Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία έχει ανάγκη από επαρκή αριθμό συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και από άλλα όπλα για να προστατεύσει τις πόλεις της και να επικρατήσει στην πρώτη γραμμή. "Η τρομοκρατία πρέπει πάντα να ηττάται και όποιος μας βοηθάει να σταθούμε απέναντι στη ρωσική τρομοκρατία είναι ένας αληθινός υποστηρικτής της ζωής", είπε. Η Ρωσία εξαπέλυσε τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο «μαζική επίθεση» εναντίον ενεργειακών υποδομών σε τρεις επαρχίες της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός και οι τοπικές αρχές. «Στη διάρκεια της νύκτας οι Ρώσοι κατακτητές εξαπέλυσαν νέα μαζική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας πυραύλους κρουζ διάφορων τύπων», επεσήμανε ο στρατός. Συνολικά εκτοξεύθηκαν 34 πύραυλοι εκ των οποίων οι 21 καταρρίφθηκαν, διευκρίνισε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Μία γυναίκα 82 ετών και ένας άνδρας 39 ετών τραυματίστηκαν, η πρώτη σε βομβαρδισμό του πυροβολικού εναντίον της πόλης Νικοπόλ και ο δεύτερος από ρωσικό πλήγμα εναντίον ενεργειακής υποδομής στη γειτονική πόλη Κριοβορίζκα, επεσήμανε στο Telegram ο πρόεδρος του συμβουλίου Άμυνας της Κρίβι Ριχ Ολεξάντρ Βιλκούλ. Η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας DTEK επεσήμανε ότι τέσσερα από τα θερμοηλεκτρικά της εργοστάσια υπέστησαν «σοβαρές ζημιές» από τα «μαζικά» πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας. «Δυστυχώς δεν καταφέραμε να αποφύγουμε τις επιπτώσεις. Ενεργειακές υποδομές στις πόλεις Ντνιπροπετρόφσκ και Κρίβι Ριχ έχουν υποστεί ζημιές, έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές», επεσήμανε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντνιπροπετρόφσκ Σέρχιι Λισάκ.
more
27
04
2024
«Η Μεγαλειότητά του θα ξαναρχίσει σύντομα τις δημόσιες δραστηριότητές του μετά την περίοδο θεραπείας και ανάρρωσης» ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Το παλάτι δημοσιοποιεί ελάχιστες λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του Καρόλου. Άγνωστο παραμένει ακόμη από τι καρκίνο πάσχει. Ένας εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ είπε ότι ο βασιλιάς θα συνεχίσει τη θεραπεία του, όμως οι γιατροί είναι ικανοποιημένοι από την πρόοδό του και αυτό σημαίνει ότι ο Κάρολος θα είναι σε θέση να αναλάβει ξανά κάποια από τα καθήκοντά του. Οι δραστηριότητές του πάντως «θα προσαρμόζονται, εάν είναι αναγκαίο, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος» για την υγεία του. Την επόμενη Τρίτη ο βασιλιάς μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα θα επισκεφθούν ένα αντικαρκινικό κέντρο και θα συναντηθούν με γιατρούς και ασθενείς. Το παλάτι ανακοίνωσε επίσης ότι στα τέλη Ιουνίου ο 75χρονος Κάρολος και η 76χρονη Καμίλα θα υποδεχθούν τον αυτοκράτορα Ναρουχίτο της Ιαπωνίας και τη σύζυγό του Μασάκο, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το αυτοκρατορικό ζεύγος είχε παραστεί στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, τον Σεπτέμβριο του 2022 στο Λονδίνο. Ένας εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ είπε ότι οι γιατροί του βασιλιά είναι ικανοποιημένοι από την πρόοδό του και «αισιοδοξούν» όσον αφορά τη θεραπεία του. Οι δημόσιες εμφανίσεις του θα αποφασίζονται «κατά περίπτωση», ανάλογα με τις συστάσεις των γιατρών, συνέχισε. Από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο, ο Κάρολος είχε ακυρώσει όλες τις επίσημες, δημόσιες εμφανίσεις του, αλλά συνέχισε να εκτελεί κάποια από τα καθήκοντά του, όπως τις εβδομαδιαίες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Είχε εμφανιστεί δημοσίως για τελευταία φορά στις 31 Μαρτίου, όταν παρέστη στην επίσημη λειτουργία για το Πάσχα και στη συνέχεια χαιρέτισε το πλήθος που τον περίμενε υπομονετικά έξω από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Γουίνδσορ.
more
26
04
2024
Την αναβολή της επίσκεψης είχε μεταδώσει λίγο νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι θα οριστεί σύντομα νέα ημερομηνία συνάντησης. Ο Λευκός Οίκος δεν είχε ανακοινώσει επίσημα την επίσκεψη, αλλά ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters στα τέλη Μαρτίου ότι ο Λευκός Οίκος είχε προτείνει και η Άγκυρα είχε αποδεχθεί την 9η Μαΐου ως ημερομηνία συνάντησης. Ο Ερντογάν μιλά για «φασιστική» απάντηση των αμερικανικών αρχών σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις φοιτητών στις ΗΠΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε σήμερα την απάντηση των αμερικανικών αρχών στις συνεχιζόμενες φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ. «Εμείς, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, παρακολουθούμε τα γεγονότα στα αμερικανικά πανεπιστήμια την τελευταία εβδομάδα με μεγάλο ενδιαφέρον», είπε ο Ερντογάν σε ένα συνέδριο για την Παλαιστίνη στην Κωνσταντινούπολη. Διαδηλωτές φοιτητές δέχονται «απειλές» σε πανεπιστήμια της Δύσης, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. «Παρακολουθούμε πώς εκείνοι που μας έκαναν διάλεξη επί χρόνια για τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι ξαφνικά γίνονται φασίστες όταν πρόκειται για τα συμφέροντα του Ισραήλ», συνέχισε. Η ίδια η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει επικριθεί για την καταστολή φοιτητικών και ακαδημαϊκών διαδηλώσεων αφού ο πρόεδρος διόρισε έναν αντιδημοφιλή πρύτανη στο κορυφαίο πανεπιστήμιο της χώρας Μπογάζιτσι το 2021. Πολυάριθμα ελίτ πανεπιστήμια στις ΗΠΑ έχουν καταστείλει διαδηλώσεις υπέρ της Γάζας, με την αστυνομία να έχει προχωρήσει σε πολλές συλλήψεις φοιτητών - διαδηλωτών. Κατηγορούν ορισμένους συμμετέχοντες στις φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις για αντισημιτικά σχόλια. Στην ομιλία του, ο Ερντογάν επανέλαβε την υποστήριξή του στην Χαμάς.
more
25
04
2024
«Έχουμε υποχρέωση στους λαούς μας -και επίσης στον κόσμο- να χειριζόμαστε τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες μας με υπεύθυνο τρόπο», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν στη Σαγκάη, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφθασε στην Κίνα χθες Τετάρτη με αποστολή να αυξήσει την πίεση στην Κίνα για διάφορα ζητήματα, ειδικά την υποστήριξη της στη Ρωσία, και ταυτόχρονα να επιδιώξει περισσότερη σταθερότητα. Άρχισε την επίσκεψή του στη Σαγκάη, όπου αναμένεται να παρακολουθήσει αγώνα μπάσκετ ανάμεσα σε δυο κινεζικές ομάδες με αρκετούς αμερικανούς παίκτες στις συνθέσεις τους. Ο κ. Μπλίνκεν αναμένεται αύριο στο Πεκίνο, για σειρά συναντήσεων με κινέζους ηγέτες, τους οποίους σκοπεύει να καλέσει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα νέος πρόεδρος στην Ταϊβάν. Ακόμη, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να αναφερθεί στις εμπορικές πρακτικές της Κίνας, που η Ουάσιγκτον κρίνει πως βλάπτουν τον ανταγωνισμό, ζήτημα με ιδιαίτερη σημασία για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την τρέχουσα εκλογική χρονιά. Ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συνεχίσει την προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, που ξεκίνησε με την επίσκεψή του τον Ιούνιο του 2023. Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ, που ακολουθήθηκε από τη σύνοδο κορυφής του Τζο Μπάιντεν και του κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο, καθώς και από την αποκατάσταση της επαφής των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών, έφερε επίσης συνεργασία στον αγώνα κατά της φαιντανύλης, συνθετικού ναρκωτικού που ενοχοποιείται για δεκάδες χιλιάδες θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ.
more
Στρασβούργο
24
04
2024
«Μια νίκη του Πούτιν όχι μόνο θα άλλαζε τον χάρτη, όχι μόνο θα κάλυπτε το πρόσωπο του ουκρανικού έθνους, αλλά θα άλλαζε την πορεία της ευρωπαϊκής ιστορίας. Η Ένωσή μας δεν θα ήταν ποτέ η ίδια», επισήμανε. Όπως υπογράμμισε, «υπάρχει μόνο μία γλώσσα που καταλαβαίνει ο Πούτιν και αυτή είναι η παροχή στην Ουκρανία μέσων για να αμυνθούν». Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «μας ενθαρρύνει να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Και πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με αυτό. Διότι για να κερδίσει η Ευρώπη το μέλλον, όπως ακριβώς έκανε πριν από 20 χρόνια, πρέπει να κερδίσει η Ουκρανία».  
more
24
04
2024
Στη συνεδρίασή του στις 17-18 Απριλίου, στο πλαίσιο των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ένωσης και των κρατών μελών της να παρακολουθούν στενά και να περιορίζουν τυχόν κινδύνους που προέρχονται από παραπληροφόρηση, μεταξύ άλλων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και της χειραγώγησης ξένων πληροφοριών και της παρέμβασης στις εκλογικές διαδικασίες. Κάλεσε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις εθνικές αρχές να συνεργαστούν σε τέτοια θέματα. Η ενεργοποίηση του IPCR θα στηρίξει αυτή τη συνεργασία διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα που θα συγκεντρώνει όλες τις σχετικές πληροφορίες και όλες τις τρέχουσες δράσεις, με σκοπό την υποστήριξη της ετοιμότητας και μιας γρήγορης, συντονισμένης απόκρισης σε επίπεδο ΕΕ.
more
24
04
2024
«Θα υπογράψω την πρόταση νόμου και θα απευθυνθώ στον αμερικανικό λαό μόλις φθάσει στο γραφείο μου», εντός της ημέρας, πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.
more
23
04
2024
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταρτίζει κι αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις οι οποίες ενδέχεται ακόμη και να αποκλείσουν κάποιες κινεζικές τράπεζες από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάτι που σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους ελπίζεται πως θα βάλει τέλος στην εμπορική υποστήριξη της Κίνας στην παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία, αποκάλυψε χθες Δευτέρα η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές της ενημερωμένες σχετικά.
more
22
04
2024
Αναμένεται να γίνει επίσης συζήτηση σχετικά με τον πόλεμο στο Σουδάν, ωστόσο η προσοχή θα δοθεί στις συγκρούσεις στο ανατολικό και στο νότιο κατώφλι της ΕΕ, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Καθώς η Ρωσία έχει κλιμακώσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον ουκρανικών ενεργειακών υποδομών και άλλων στόχων, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζονται να προμηθεύσουν με συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας το Κίεβο, όπως ιδίως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot. Το Κίεβο εξασφάλισε ώθηση το σαββατοκύριακο, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πακέτο χρηματοδότησης 60 και πλέον δισεκ. δολαρίων των ΗΠΑ. Μολαταύτα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ παροτρύνουν ευρωπαϊκές χώρες να εντείνουν τις δικές τους προσπάθειες για να προμηθεύσουν με όπλα την Ουκρανία, ιδίως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Έπειτα από βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας του NATO με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Παρασκευή, ο ΓΓ του NATO δήλωσε πως αναμένει ανακοινώσεις σύντομα. «Το NATO χαρτογράφησε τις υπάρχουσες δυνατότητες σε όλη τη συμμαχία και υπάρχουν συστήματα που μπορούν να διατεθούν στην Ουκρανία», επέμεινε ο Νορβηγός. «Επιπλέον των Patriot, υπάρχουν και άλλα όπλα που μπορούν να προμηθεύσουν οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένου του (γαλλικού συστήματος) SAMP/T», πρόσθεσε. Ως αυτό το στάδιο, η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που υποσχέθηκε να στείλει επιπλέον σύστημα Patriot στην Ουκρανία μετά τις εκκλήσεις του Κιέβου. Στη σύνοδο των ΥΠΕΞ θα πάρουν επίσης μέρος οι ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας, καθώς και οι ουκρανοί ομόλογοί τους, προτού η προσοχή στραφεί στην κρίση στη Μέση Ανατολή, με έναυσμα την επίθεση της Χαμάς εναντίον του νότιου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Κυρώσεις Θα επιδιωχθεί να κλειστεί συμφωνία για το πόσο μακριά θα πρέπει να φθάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ το προπερασμένο σαββατοκύριακο. Η ΕΕ έχει εφαρμόσει ήδη διάφορες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, επικαλούμενη την εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προμήθεια UAVs στη Ρωσία. Το ευρωπαϊκό συμβούλιο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να επιβληθούν νέες κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία. Πολλές χώρες της ΕΕ καλούν πιο συγκεκριμένα να διευρυνθεί το υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων, που σχετίζεται με τα drones, για να συμπεριλάβει τους πυραύλους και τις μεταβιβάσεις όπλων σε δυνάμεις προσκείμενες στην Τεχεράνη στη Μέση Ανατολή. Τα κράτη μέλη συζητούν ειδικά το εάν και κατά πόσον πρέπει να επιβληθούν νέες κυρώσεις σχετιζόμενες με την παραγωγή πυραύλων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Επιπλέον, κάποιες χώρες ασκούν πίεση η ΕΕ να βρει τρόπο να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, τρομοκρατική οργάνωση. Αξιωματούχοι όμως σημειώνουν πως δεν έχει ακόμη εξευρεθεί η νομική βάση για το βήμα αυτό και δεν είναι βέβαιοι πως θα υποστηριζόταν από όλα τα κράτη μέλη.
more