Η Τήνος το Πάσχα

Η Τήνος το Πάσχα

Για όσους αναζητούν μια μοναδική και πολιτιστικά πλούσια εμπειρία πασχαλινών διακοπών, η Τήνος προσφέρει ένα συναρπαστικό μείγμα θρησκευτικών παραδόσεων, τοπικών εθίμων και γραφικού περιβάλλοντος.

Η Τήνος είναι γνωστή για τους ζωντανούς ορθόδοξους πασχαλινούς εορτασμούς και προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να βυθιστούν στην επίσημη αλλά και εορταστική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας που οδηγεί στην Κυριακή του Πάσχα.
 


Η εβδομάδα που προηγείται της Κυριακής του Πάσχα στην Τήνο είναι γεμάτη με μια σειρά εκδηλώσεων και τελετουργιών που αναδεικνύουν τη βαθιά ριζωμένη θρησκευτική σημασία της περίστασης. Από τη λειτουργία της Μεγάλης Δευτέρας προς τιμήν του Πατριάρχη Ιωσήφ μέχρι τις παραδοσιακές προετοιμασίες της γλυκιάς πασχαλινής πίτας τη Μεγάλη Τρίτη, κάθε μέρα προσφέρει μια γεύση από τα ελληνορθόδοξα έθιμα και τις πρακτικές.

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της γυναίκας που άλειψε τα πόδια του Ιησού με μύρο, δίνοντας έμφαση σε πράξεις αφοσίωσης και προετοιμασίας για τη θεία κοινωνία. Τη Μεγάλη Πέμπτη γίνεται η βαφή των κόκκινων αυγών και το ψήσιμο του τσουρεκιού. Η ζοφερή αλλά και συγκινητική τελετή της Μεγάλης Παρασκευής κορυφώνεται με την νεκρώσιμη πομπή του Χριστού μέσα από την πόλη της Τήνου.
 


Καθώς φτάνει το Σάββατο, η προσμονή κορυφώνεται για την Ανάσταση με λειτουργίες και πυροτεχνήματα που σηματοδοτούν την περίσταση. Η Μεγάλη Φωτιά από το Ισραήλ φτάνει αργά το βράδυ, συμβολίζοντας το φως του Χριστού που διαχέεται στην Τήνο. Τέλος, η Κυριακή του Πάσχα συγκεντρώνει τις οικογένειες για γλέντι με ψητό αρνί και περαιτέρω εορτασμούς μέσα σε ένα σκηνικό θρησκευτικής ευλάβειας και κοινοτικού πνεύματος.

 

>> Πάσχα στην Χίο
<< Πίσω

Ξεκίνα από την αρχή