Βρυξέλλες
16
12
2022
ΚΟΣΜΟΣ

Αναβολή πήρε η Καϊλή – Δεν παρέστη στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο της

Αναβλήθηκε για τις 22 Δεκεμβρίου η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, για την εμπλοκή της στο Qatargate. Η Εύα Καϊλή δεν παρέστη στην ακροαματική διαδικασία, ενώ οι άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοί της η απόφαση βρέθηκα κανονικά ενώπιον του δικαστηρίου.
Αναβλήθηκε για τις 22 Δεκεμβρίου η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, για την εμπλοκή της στο Qatargate. Η Εύα Καϊλή δεν παρέστη στην ακροαματική διαδικασία, ενώ οι άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοί της η απόφαση βρέθηκα κανονικά ενώπιον του δικαστηρίου.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες είχε γίνει γνωστό ότι ίσως να μην ήταν δυνατή η μεταφορά της στο δικαστήριο, λόγω απεργίας που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες, με τους δικηγόρους της να ζητούν αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας για την επόμενη Τρίτη ώστε να ετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή.

Το δικαστικό συμβούλιο άκουσε όλες τις πλευρές και τελικά αποφάσισε να μην εκδώσει σήμερα την απόφασή του για την προφυλάκιση ή μη. Η Εύα Καϊλή θα μείνει προφυλακισμένη μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν από τους NYTimes η Εύα Καϊλή εκπροσωπήθηκε από διαφορετικό δικηγόρο στο δικαστήριο, από τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Η ευρωβουλευτής μάλιστα από την πρώτη στιγμή επέρριψε ευθύνες στον σύντροφό της για τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της. Από τις πρώτες της καταθέσεις δήλωσε πως είχε αντιληφθεί τις συνεργασίες του συντρόφου της, με τον πρώην προϊστάμενό του, ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και τους Καταριανούς και του είχε επιστήσει την προσοχή. Αλλά, αρνήθηκε οποιαδήποτε περαιτέρω ανάμειξη της, στις δουλειές του συντρόφου της, καθώς όπως υποστήριξε δεν ελέγχει τα έγγραφά ή τον προσωπικό του υπολογιστή. Μάλιστα δήλωσε ξαφνιασμένη από αυτές τις αποκαλύψεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντζέρι, και άλλο ένα τέταρτο άτομο το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει κατονομαστεί, κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.

Σχεδόν ομόφωνη η καθαίρεσή της από την αντιπροεδρία της Ευρωβουλής

Γεγονός αποτελεί και η καθαίρεση της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ολομέλεια αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παύση των αρμοδιοτήτων της, ενώ η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα ενημέρωσε ότι η διάσκεψη των προέδρων έβγαλε ομόφωνη απόφαση για την καθαίρεσή της.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με 625 ψήφους υπέρ, μία κατά και δύο αποχές, να τερματιστεί πρόωρα η θητεία της. Η πλειοψηφία των δύο τρίτων ήταν προαπαιτούμενο για την παύση της από τη θέση της αντιπροέδρου.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα, μετά το τέλος της ψηφοφορίας, έγραψε στο twitter: “Λόγω των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πλέον αντιπρόεδρός. Η απόφαση αυτή έχει άμεση ισχύ. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρμόδιες εθνικές αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές”.


----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr