Home > News 24 > Διεθνή

ΚΟΣΜΟΣ

16.11.2022

ΚΟΣΜΟΣ
ΗΠΑ και Πολωνία «δείχνουν» ότι προήλθε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα ο πύραυλος


Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους εταίρους της χώρας του στην G7 και στο ΝΑΤΟ ότι η πυραυλική έκρηξη χθες Τρίτη στην Πολωνία προκλήθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, δήλωσε στο Reuters πηγή από τη Συμμαχία σήμερα.

Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στην Ινδονησία, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο της G20, ότι είναι "απίθανο" η Ρωσία να εξαπέλυσε τον πύραυλο αυτό.Πιθανόν να είναι ουκρανικός ο πύραυλος, δήλωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας

Ο πύραυλος που κατέπεσε χθες σε χωριό της Πολωνίας στα σύνορα με την Ουκρανία ήταν πιθανόν ένας S-300, δήλωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Νούντα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βαρσοβία.

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας, επρόκειτο για έναν πύραυλο S-300 κατασκευασμένο στην Σοβιετική Ενωση, έναν παλιό πύραυλο, και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εβλήθη από την ρωσική πλευρά», είπε.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για εσκεμμένη επίθεση κατά της Πολωνίας, είπε ο Αντρέι Ντούντα. «Είναι πολύ πιθανόν ότι εβλήθη από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα», πρόσθεσε.

Η Πολωνία συνεχίζει να αναλύει το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, αλλά φαίνεται ότι ενδεχομένως να μην είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση της πρόβλεψης αυτής, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.Τα περισσότερα μέλη της G20 καταδικάζουν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία στο τελικό ανακοινωθέν τους

Η πλειονότητα των χωρών μελών της G20 "καταδίκασε έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία" και αξίωσε την άνευ όρων απόσυρση της Ρωσίας και όλες συμφώνησαν στο γεγονός ότι η σύγκρουση αυτή "υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία", σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής που διεξήχθη στο Μπαλί της Ινδονησίας.

"Τα περισσότερα μέλη καταδικάζουν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία", αναφέρεται στην τελική δήλωση των ηγετών, όπου επισημαίνεται ότι η Ρωσία, η οποία είναι επίσης μέλος της G20, αντιτάχθηκε στην διατύπωση αυτή. Οι θέσεις που έλαβαν η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες απείχαν από παρόμοια απόφαση του ΟΗΕ τον Μάρτιο, δεν έχουν μέχρι στιγμής διευκρινιστεί.

Ωστόσο τουλάχιστον τρεις διπλωμάτες σημείωσαν ότι η δήλωση, η οποία αναγνωρίζει ότι "υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις της κατάστασης και των κυρώσεων", υιοθετήθηκε ομόφωνα.

Τα μέλη της ομάδας, στα οποία περιλαμβάνεται η Ρωσία, υπογραμμίζουν επίσης στο κοινό τους κείμενο, ότι "η χρήση ή η απειλή της χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη".

"Είναι ζωτικής σημασίας να τηρείται το διεθνές δίκαιο και το πολυμερές σύστημα που διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα. Αυτό περιλαμβάνει την υπεράσπιση όλων των σκοπών και αρχών που κατοχυρώνονται στον Χάρτη του ΟΗΕ και την τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου", υπογραμμίζεται επίσης στην τελική ανακοίνωση.

Οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο συμφώνησαν ακόμη να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να περιοριστεί παγκοσμίως η αύξηση των θερμοκρασιών στον 1,5 βαθμό Κελσίου και να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την σταδιακή κατάργηση της χρήσης άνθρακα.

Ακόμη συμφώνησαν για την προσεκτική διαβάθμιση του ρυθμού της αύξησης των επιτοκίων για να αποφεύγονται δευτερογενείς επιπτώσεις και προειδοποίησαν για "αυξημένη αστάθεια" στις νομισματικές κινήσεις, αν και η Ουκρανία ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην σύνοδο κορυφής στο Μπαλί.

Η Ινδονησία, η χώρα που φιλοξένησε την σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20, ήλπιζε στις αρχές του 2022 να μπορεί να επικεντρώσει την προεδρία της στις προσπάθειες συνεργασίας για την αποκατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία της COVID-19.

Ωστόσο ο πόλεμος, που ξεκίνησε η Ρωσία τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία, ανέτρεψε το πρόγραμμα αυτό, προκαλώντας πολλαπλές κρίσεις, κυρίως επισιτιστική και ενεργειακή, και βάθυνε τις διαιρέσεις μεταξύ των χωρών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν το τμήμα του τελικού ανακοινωθέντος των ηγετών της G20 που συζητήθηκε περισσότερο κατά την σύνοδο κορυφής που διεξήχθη στο Μπαλί, δήλωσε σήμερα ο Ινδονήσιος πρόεδρος και κάλεσε όλες τις πλευρές να μην κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις.

Ο Τζόκο Ουιντόντο, ο πρόεδρος της χώρας που φιλοξένησε την φετινή σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20, χαρακτήρισε επίσης λυπηρή την χθεσινή έκρηξη πυραύλου στην Πολωνία. Ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι απίθανο να προήλθε από τη Ρωσία.

Ο Ουιντόντο πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε καταστροφή και τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιβάρυνε την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

 

Περισσότερα θέματα
Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved