Sunday, 12 May 2024
Αθήνα
07
05
2024
Το συμπέρασμα που προκύπτει, σύμφωνα με όσα αναλυτικά περιγράφονται στην 3η Έκθεση Εμπειρογνωμοσύνης, είναι πως μετά την αφαίρεση των πολυκαρβονικών φύλλων του Στεγάστρου Καλατράβα, ουδείς κίνδυνος θα υφίσταται.    Όπως προανήγγειλε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι εργασίες απομάκρυνσης των πολυκαρβονικών φύλλων αναμένεται, πλην καιρικού απροόπτου, να ολοκληρωθούν εντός της Άνοιξης, ώστε στα τέλη Απριλίου το Στέγαστρο να είναι απολύτως λειτουργικό. Παράλληλα, οι εμπειρογνώμονες του ΤΕΕ αναφέρουν πως θα εγκατασταθεί σύστημα ενόργανης παρακολούθησης του Στεγάστρου και θα δημιουργηθεί ψηφιακό δίδυμο, δηλαδή ό,τι πιο σύγχρονο τεχνολογικά υπάρχει, ώστε να παρακολουθείται σε ζωντανό χρόνο η συμπεριφορά του.    Γίνεται αντιληπτό ότι η Πολιτεία παραμένει συνεπής σε όσα δια στόματος του κ. Βρούτση είχε εξαγγείλει, προτεροποιώντας την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων, θεατών και εργαζομένων, καθώς αν κι εφόσον  παρουσιαστεί στο μέλλον οποιοδήποτε πρόβλημα, θα μπορεί να εντοπίζεται άμεσα και να αντιμετωπίζεται.    «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε την επαναλειτουργία του κεντρικού Σταδίου του ΟΑΚΑ, το οποίο είχε αναστείλει τη λειτουργία του εξαιτίας της έκθεσης που το καθιστούσε επισφαλές, λόγω της κατάστασης του στεγάστρου.  Η 3η Έκθεση Εμπειρογνωμοσύνης που λάβαμε από τα χέρια του κ. Στασινού, προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μας επιτρέπει να δώσουμε το εμβληματικό Στάδιο προς χρήση.  Ευχαριστώ θερμά τον κ. Στασινό και τους επιστήμονες του ΤΕΕ για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα της Κυβέρνησης. Επιλήφθηκαν, ως θεσμικοί εταίροι και πλέον ειδικοί, του πολύ δύσκολου εγχειρήματος της εξομάλυνσης της πραγματικά πολύ δυσάρεστης κατάστασης που προσωρινά -ευτυχώς- βιώσαμε με την αναστολή λειτουργίας του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου του ΟΑΚΑ. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε στην αναβάθμιση του Ολυμπιακού Συγκροτήματος, πάντα έχοντας ως πρόταγμά μας την ασφάλεια», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.    Υπενθυμίζεται ότι το ΟΑΚΑ έχει ήδη ενταχθεί στα Έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από το όποιο αντλεί 57 εκατ. για την επισκευή, συντήρηση και τη βελτίωση των υφιστάμενων δομών του.    Επιπλέον, και σύμφωνα με την αύξηση της ετήσιας χρηματόδοτησης στο σύνολο των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων της χώρας, που έφτασε ακόμα και στο +150%, εγκρίθηκαν 7,5 εκ ευρώ που θα κατευθυνθούν για την κατασκευή ενός ακόμα πολυδύναμου κλειστού γυμναστηρίου μέσα στον ευρύτερο χώρο του ΟΑΚΑ, ώστε να εξυπηρετηθούν πάγιες ανάγκες των Ομοσπονδιών, ενώ ήδη έχει ήδη αλλάξει μορφή το Κλειστό Προπονητήριο του Στίβου και διεξάγονται έργα αναμόρφωσης και στα ανοιχτά βοηθητικά γήπεδα (Κ1-Κ2).   Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει και 4η Έκθεση των ορισμένων από το ΤΕΕ εμπειρογνωμόνων, μετά την ολοκλήρωση της νέας αποτίμησης και την αλληλεπίδραση με το υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης - ενοργάνωσης.  
more
Μαρούσι
12
04
2024
Το Project Voria, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, αποτελεί την πρώτη μετά από πολλά χρόνια, στρατηγική επένδυση που υλοποιείται στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων (ΜΠΕ), η North Star Entertainment έχει σχεδιάσει το νέο συγκρότημα με τρόπο που ενσωματώνεται αρμονικά στο περιβάλλον, καθώς στόχος των επενδυτών είναι η δημιουργία ενός συγκροτήματος που θα αποτελεί τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή.
more
Αθήνα
12
01
2024
Μια ηλικιωμένη γυναίκα προσπαθεί να αφηγηθεί τη ζωή της. Οι αναμνήσεις την καταδιώκουν, ενώ τρεις λέξεις, ο «Γλάρος», ο «Αητός» και το «Αηδόνι» την καθορίζουν τραγικά, ώσπου στο φινάλε του έργου κάνει τη πιο υπέροχη έκρηξη στη ζωή της, ανατρέποντας τα πάντα. Η λιτή σκηνοθεσία μνήμης, η ευρηματική ενδυματολογία της Ανδρομάχης Μοντζολή μαζί με την εξαίσια και πρωτότυπη μουσική από την Πηγή Λυκούδη, σφραγίζουν την ολότητα της παράστασης. Η «Κούνια», με την πράγματι συγκλονιστική ερμηνεία στον «κόντρα» ρόλο, από την ηθοποιό Όλγα Πρωτονοταρίου, μας αποκαλύπτει με ανατριχιαστική ακρίβεια έναν αλλιώτικο κόσμο, που κανείς μας όμως δεν θα ήθελε να φτάσει ως εκεί. Ένας ύμνος στον χρόνο, στον άνθρωπο και στην αήττητη πραγματικότητα… Η παράσταση κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη στις 3 Ιανουαρίου στην Θεατρική σκηνή της Γκαλερί Δημιουργών. Τηλ. Επικοινωνίας: 6934143411 και 6975858576. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Κείμενο-σκηνοθεσία: Γιώργος Α. Χριστοδούλου Ερμηνεία: Όλγα Πρωτονοταρίου Μουσική: Πηγή Λυκούδη Φωτογραφία: Θάνος Γεωργίου Σκηνικά-επιμέλεια φωτισμού: Τάσος Ιωάννου Ενδυματολογική προσέγγιση: Ανδρομάχη Μοντζολή Ηχοληψία: Κωσταντίνος Ιωάννου Αφίσα -Βίντεο: Κατερίνα Γκόνου Τεχνικός ήχου: Κωσταντίνος Ιωάννου Δημόσιες Σχέσεις: Ελένη Καρρά. Μια παραγωγή της ΑΜΚΕ-Πολιτιστικής Δράσης ΗΧΟΔΙΑΣΤΑΣΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ Ώρα Προσέλευσης : 20:45 Ώρα έναρξης: 21:00 Πρεμιέρα : Τετάρτη 3 Ιανουαρίου Τιμή εισιτηρίου: 10€ , Ατέλειες 5€ Η παράσταση θα παρουσιάζεται από την Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 και κάθε Παρασκευή (έως 26/1) στις 21:00 στην Galerie Δημιουργών. Galerie Δημιουργών Χελιδονούς 28, Κηφισιά www.galeriedimiourgon.gr www.facebook.com/galeriedimiourgon Λεωφορεία: 504, 522, 523, 543, 721, Β9 Πληροφορίες - Κρατήσεις : 210 6251732
more
14
10
2023
Στο στάδιο της δημοπράτησης βρίσκεται, ήδη, το έργο των δικτύων υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, πυρόσβεσης, ηχητικών αναγγελιών, τηλεπικοινωνιών, διανομής ρεύματος και της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων. Ο συνολικός σχεδιασμός των δικτύων υποδομών στο Κτήμα ολοκληρώνεται με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, της περίφραξης, της σήμανσης, των χώρων στάθμευσης και του συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων με διαλογή στην πηγή, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Την ευθύνη υλοποίησης των έργων έχει η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων (ΔΠΑΝΣΜ), στο ευρύτερο πλαίσιο της προστασίας, αποκατάστασης, ανάδειξης και απόδοσης νέων χρήσεων στο πρώην βασιλικό Κτήμα. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής. Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «η κατασκευή στο Τατόι του συνόλου των δικτύων υποδομών λειτουργικότητας αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την προστασία, την ανάδειξη και τη σωστή λειτουργία του Κτήματος. Ο σχεδιασμός μας ακολουθεί τις αρχές του σεβασμού στην ιστορική μνήμη. Στόχος μας είναι αξιοποίηση των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων του τόπου, η αποκατάσταση του πολιτιστικού και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η στρατηγική μας ακολουθεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, εξυπηρετεί την ενεργειακή εξοικονόμηση, την ανακύκλωση των υλικών, την προσαρμογή στο περιβάλλον, τη λειτουργικότητα, την αισθητική και κατασκευαστική αρτιότητα του συνόλου των επεμβάσεων. Ειδική μέριμνα αναλαμβάνουμε για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ τόσο στα κτήρια, όσο και στις επιμέρους περιοχές του Κτήματος. Κυρία επιδίωξη του σχεδιασμού μας είναι οι πολίτες να μπορούν να κυκλοφορούν και να συμμετέχουν σε όλες δραστηριότητες εντός του χώρου, με δεδομένο ότι το Τατόι αποτελεί ένα πολιτιστικό και φυσικό πάρκο αναψυχής». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, αυτή η β' φάση ωρίμανσης των μελετών για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού κατασκευής των δικτύων υποδομών περιλαμβάνει: 1. Δίκτυο και σύστημα ελέγχου/φύλαξης και περίφραξης του κεντρικού ιστορικού πυρήνα. 2. Διαμορφώσεις του ευρύτερου περιβάλλοντος των κτηρίων και των διαδρομών με εξωτερικό φωτισμό και στοιχεία αστικού εξοπλισμού. 3. Πινακίδες σήμανσης για τον προσανατολισμό των επισκεπτών, την πληροφόρηση για τα μνημεία, το τοπίο και τις δραστηριότητες εντός του Κτήματος, αλλά και για την κυκλοφορία των οχημάτων. 4. Χώρους στάθμευσης στις εισόδους και συνοδά συγκοινωνιακά έργα και έργα οδοποιίας. 5. Ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής και διαχείρισης αστικών αποβλήτων με πέντε κλάσματα διαλογής στην πηγή.
more
03
10
2023
Αυτό υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, στον απόηχο της αναστολής λειτουργίας του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου του ΟΑΚΑ, λόγω προβλημάτων στατικότητας που εντοπίστηκαν μετά από σχετικές μελέτες στα στέγαστρα. Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ακόμη ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τα σωματεία και τις ομοσπονδίες που πλήττονται από την αναστολή λειτουργίας των δύο εγκαταστάσεων, προκειμένου να βρεθούν λύσεις για τη μεταστέγασή τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το 95% των ζητημάτων έχει επιλυθεί και η τελευταία εκκρεμότητα, η οποία αφορά το χάντμπολ της ΑΕΚ, βρίσκεται υπό διευθέτηση. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας των εγκαταστάσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού εξέφρασε την ελπίδα ότι το ποδηλατοδρόμιο θα ανοίξει ξανά εντός του 2024, αλλά για το κεντρικό στάδιο απέφυγε να αναφερθεί σε χρόνους, τονίζοντας ότι αναμένονται τα αποτελέσματα της δεύτερης μελέτης, την οποία θα συντάξει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Αναλυτικά τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού: «Βρισκόμαστε εδώ, στο ΟΑΚΑ, που χτυπούσε, που συνεχίζει να χτυπά παρά τα προβλήματα και που θα εξακολουθεί να χτυπά δυνατά η καρδιά του αθλητισμού μας. Στο ΟΑΚΑ, που όπως δεσμεύτηκε το καλοκαίρι του 2021 ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το Master Plan της αναβάθμισής του, θα ξαναγίνει τοπόσημο της Ελλάδας και του παγκόσμιου αθλητισμού, θα ξαναποκτήσει τη λάμψη και την αίγλη που του αξίζει, όπως το 2004 που φιλοξενήσαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ΟΑΚΑ των χιλίων στρεμμάτων, με το Ολυμπιακό του Στάδιο, με το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού στίβου και τις 12 πλέον πισίνες του, με το σπουδαίο κλειστό του γυμναστήριο, με το Ολυμπιακό συγκρότημα τένις, με τα προπονητήρια του στίβου και τόσα άλλα σε εγκαταστάσεις. Το ΟΑΚΑ, που η Κυβέρνηση πέτυχε να ενταχθεί στα εμβληματικά έργα όλης της χώρας, παρά το ότι αρχικά δεν συμπεριλαμβανόταν, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις ύψους 57 εκατ. ευρώ για να αλλάξει τελείως η εικόνα του, να αναβαθμιστεί. Το ΟΑΚΑ που τελευταίο εντάχθηκε σ’ αυτή τη λίστα και πρώτο ολοκλήρωσε τις απαραίτητες διαδικασίες για να τρέξουν τα Έργα. Ο προκάτοχός μου, υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, και η Διοίκηση του Σταδίου, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, ολοκλήρωσαν στη διετία από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι σήμερα, την πρώτη φάση με μεγάλη επιτυχία. Συνέταξαν τους απαραίτητους φακέλους και δρομολόγησαν την πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση, την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και τη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των πέντε μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα, που δεν είχαν ως σήμερα συντηρηθεί, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν και το 2014 επί Κυβέρνησης Σαμαρά, με υφυπουργό τότε τον Γιάννη Ανδριανό. Για πρώτη φορά μία ελληνική Κυβέρνηση έχει πια ολοκληρωμένες Μελέτες για την ολιστική αναβάθμιση του ΟΑΚΑ. Και εξασφαλισμένα χρήματα για να το κάνει! Όπως ήδη ξέρετε, η Μελέτη, που διήρκησε 10 μήνες -από τα τέλη Νοεμβρίου του 2022- μας παραδόθηκε προ μερικών ημερών και αναφέρει ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Αντίθετα, στην Αγορά, στο Τείχος των Εθνών και στις Πύλες δεν καταγράφηκε τέτοιο σοβαρό ζήτημα. Αμέσως, με αίσθημα ευθύνης, αναστείλαμε από την περασμένη Παρασκευή το βράδυ κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο, καθώς πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων, φιλάθλων και εργαζομένων. Προχθές Σάββατο αποστάλθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας η σχετική Μελέτη, προκειμένου να συγκροτηθεί τάχιστα ομάδα ειδικών, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ώστε να αξιολογηθούν οι παραδοχές και τα συμπεράσματά της και να προταθούν οι περαιτέρω αναγκαίες ενέργειες. Όπως καταλαβαίνετε, η αναστολή λειτουργίας δημιουργεί σωρεία ζητημάτων στην απρόσκοπτη συνέχεια της αγωνιστικής δραστηριότητας των δεκάδων Ομοσπονδιών και Σωματείων, των εκατοντάδων αθλητριών και αθλητών που χρησιμοποιούσαν τις δύο εγκαταστάσεις: - στο Ποδηλατοδρόμιο, που είναι και το μοναδικό κλειστό στη χώρα, για τις Εθνικές Ομάδες Πίστας και σωματεία ποδηλασίας, - στο Κεντρικό Στάδιο, για τον Παναθηναϊκό στο ποδόσφαιρο, - στην Αίθουσα Κασιμάτης για το Χάντμπολ (την ΑΕΚ -άνδρες και γυναίκες-, αρκετά άλλα σωματεία, αλλά και τα Κλιμάκια Εθνικών Ομάδων), το Βόλεϊ (ΑΕΚ στις γυναίκες), το Τσιρλίντινγκ, το Χόκεϊ επί χόρτου κλπ. Επιπλέον, στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο υπάρχουν γραφεία Ομοσπονδιών και φυσικά της Διοίκησης και των Υπηρεσιών του ΟΑΚΑ. Έπρεπε, λοιπόν, να αναζητηθούν και να δρομολογηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση οι βέλτιστες δυνατές λύσεις. Μαζί με τον γενικό γραμματέα, Γιώργο Μαυρωτά, είχαμε αλλεπάλληλες συναντήσεις με όλη την αθλητική κοινότητα, το Σάββατο και την Κυριακή. Συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, με τους επικεφαλής Ομοσπονδιών και Σωματείων, με τις διοικήσεις των αθλητικών μας κέντρων στην Αττική (ΟΑΚΑ, ΣΕΦ, Ολυμπιακό Χωριό, Άγιος Κοσμάς). Με αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία αντιμετωπίσαμε τα οργανωτικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Συγκεκριμένα, δώσαμε λύσεις για τη μεταφορά προγραμματισμένων διοργανώσεων όπως: - Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ξιφασκίας, που θα γινόταν στο Ποδηλατοδρόμιο (14-17 Δεκεμβρίου 2023), θα γίνει σε αίθουσα του κλειστού γυμναστηρίου του ΟΑΚΑ, έπειτα από συνεννόηση με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός, που την ευχαριστώ θερμά. - Τα δύο πρωταθλήματα Ταεκβοντό, τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2023, που θα διεξάγονταν στο Ποδηλατοδρόμιο, θα γίνουν στο Κλειστό γυμναστήριο του Ολυμπιακού Χωριού. Δώσαμε λύσεις για την μεταφορά της προπονητικής και αγωνιστικής δραστηριότητας σε άλλες εθνικές ή δημοτικές εγκαταστάσεις εντός Αττικής μετά από συνεννόηση και με δημάρχους: - Οι Εθνικές Ομάδες Τσιρλίντινγκ θα έχουν ώρες προπόνησης σε κλειστό στη Γλυφάδα, μετά από συνεννόηση με τον δήμαρχο Γλυφάδας, Γ. Παπανικολάου, τον οποίο ευχαριστώ θερμά. - Η Εθνική Ομάδα Χόκεϊ επί Χόρτου θα προπονείται στο «μπαλόνι» του ΣΕΦ. Επιπλέον, ενισχύεται οικονομικά η Ομοσπονδία Ποδηλασίας με 150.000 ευρώ για να στείλει την Προολυμπιακή ομάδα στα αγωνίσματα της πίστας στο εξωτερικό (στη Βουλγαρία) για προπονήσεις ως τον επόμενο Ιούνιο, καθώς όπως προείπα δεν έχει άλλο κλειστό Ποδηλατοδρόμιο η Ελλάδα. Εκκρεμεί ακόμα το ζήτημα της έδρας της ΑΕΚ στο χάντμπολ. Έχουν γίνει επικοινωνίες και νομίζω ότι είναι ζήτημα ημερών να δοθεί λύση και σ’ αυτό το ζήτημα, ενώ η γυναικεία ομάδα του βόλεϊ της ΑΕΚ θα μπορεί να αγωνιστεί στο ΕΑΚ Ολυμπιακού Χωριού. Και, βέβαια, όσον αφορά το ποδόσφαιρο του Παναθηναϊκού, έχω δεσμευθεί πως θα είμαι αρωγός της σε ό,τι χρειαστεί. Σε ό,τι αφορά στα γραφεία των Ομοσπονδιών, αλλά και των εργαζομένων, μεταφέρονται σε άλλους χώρους εντός του Ολυμπιακού Συγκροτήματος, κυρίως σε χώρους στο Κέντρο Υγρού Στίβου. Και σ’ αυτό το σημείο θέλω ξανά να ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία και το πνεύμα κατανόησης όλη την αθλητική κοινότητα, τους εργαζομένους στο ΟΑΚΑ και φυσικά τις διοικήσεις των αθλητικών μας κέντρων. Άπαντες από την πρώτη στιγμή συστρατεύτηκαν για να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους αρμοδίους συναδέλφους στην Κυβέρνηση και με την έγκριση του Πρωθυπουργού: - επιταχύνεται η κατασκευή του νέου Πολυδύναμου Κλειστού Γυμναστηρίου (Σπύρου Λούη και Κύμης), που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες στέγασης των Εθνικών Ομάδων Ξιφασκίας, Χάντμπολ και Τσιρλίντινγκ και άλλων αθλημάτων, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 7.500.000 ευρώ. - αυξάνεται κατά 30% ο ετήσιος προϋπολογισμός της κατηγορίας Μεταβιβάσεων του Υπουργείου Αθλητισμού. Δηλαδή αυξάνεται ετησίως κατά 13.500.000 ευρώ. Ήτοι: τα 10.000.000 ευρώ θα διατίθενται για την αναβάθμιση των εθνικών αθλητικών εγκαταστάσεων, τα 3.500.000 ευρώ θα ενισχύουν περαιτέρω τον ετήσιο προϋπολογισμό του ΟΑΚΑ - τα Ολυμπιακά Κλειστά του Τάεκβοντο και του Μπάντμιντον θα διατίθενται πλέον και για τις ανάγκες του αθλητισμού, - διατίθεται 1.000.000 ευρώ για την πυροπροστασία και άλλες αναγκαίες βελτιώσεις στο Καυτανζόγλειο Στάδιο, - στο κλειστό προπονητήριο στίβου του ΟΑΚΑ θα διατεθούν 150.000 ευρώ για μόνωση στέγης, επιδιόρθωση ταρτάν κλπ. - και επιπλέον, 350.000 ευρώ για τις Μελέτες, την αδειοδότηση και τους βοηθητικούς χώρους στη δημιουργία του Ολυμπιακού Κέντρου Αναρρίχησης (θυμίζω ότι οι αγωνιστικοί Τοίχοι Αναρρίχησης είναι χορηγία). Όπως είπα και νωρίτερα, προχτές Σάββατο έστειλα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας -τον θεσμικό Σύμβουλο του Κράτους σ’ αυτά τα θέματα- τη σχετική Μελέτη που παραλάβαμε, προκειμένου να συγκροτηθεί τάχιστα ομάδα ειδικών, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ώστε να αξιολογηθούν οι παραδοχές και τα συμπεράσματά της και να προταθούν οι περαιτέρω αναγκαίες ενέργειες. Έως ότου να έχουμε το πόρισμά τους, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, για να εκκινήσουν αμέσως οι όποιες ενέργειες απαιτηθούν. Ειδικά για το Ποδηλατοδρόμιο, ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο, η αποκατάστασή του, όπως μας ενημέρωσε το ΤΑΪΠΕΔ, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2024. Η ασφάλεια και το δημόσιο συμφέρον για την Κυβέρνησή μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Στο πλαίσιο αυτό, και πολύ πριν δημιουργηθεί το θέμα με τα Στέγαστρα Καλατράβα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψα στις 31 Αυγούστου 2023, για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, δεν επιτρέπεται πλέον η διεξαγωγή αγώνων σε κλειστά γυμναστήρια και ανοιχτά γήπεδα άνω των 2.000 θεατών, εάν δεν διαθέτουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας και άδεια στατικότητας. Επιπλέον, με επιστολή μου στις 11 Σεπτεμβρίου προς τα 17 Αθλητικά Κέντρα που εποπτεύει το Υπουργείο Αθλητισμού, ζήτησα να ενημερώσουν αναλυτικά σχετικά με τις εκκρεμότητες, τις προτεραιότητες και τις ανάγκες τεχνικών παρεμβάσεων στις αθλητικές τους εγκαταστάσεις, όπως: - για τις ισχύουσες άδειες λειτουργίας (αριθμό, ημερομηνία έκδοσης, διάρκεια ισχύος), - για τις παρατηρήσεις που αναφέρονται στα πρακτικά ελέγχου των εγκαταστάσεων, καθώς και τους όρους που τίθενται στις προσωρινές άδειες λειτουργίας, - για τα εν ισχύ πιστοποιητικά πυροπροστασίας ή τις σχετικές εκκρεμότητες (αν υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες πυροπροστασίας ή χρειάζεται να εκπονηθούν, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μελετών αυτών κλπ.), - για τις εν ισχύ περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των εγκαταστάσεων, καθώς και την ύπαρξη ή ανάγκη εκπόνησης μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, - για τις ελλείψεις των αθλητικών εγκαταστάσεων αρμοδιότητάς τους, οι οποίες σχετίζονται με την αδειοδότησή τους, καθώς και την πορεία των εργασιών αποκατάστασής τους (πολεοδομικές εκκρεμότητες υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών, ανάγκη εκπόνησης ή εφαρμογής μελετών στατικής επάρκειας, ύπαρξη ή όχι βεβαίωσης στατικής επάρκειας κλπ.), - για τα λοιπά τεχνικά έργα που τυχόν απαιτούνται για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των εθνικών αθλητικών εγκαταστάσεων. Η ανάπτυξη του αθλητισμού της χώρας μας είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνησή μας. Και συνδέεται αποφασιστικά με την προσήλωση μας στην τεχνικές προδιαγραφές των αθλητικών μας εγκαταστάσεων και στην ασφάλεια των αθλητριών και των αθλητών μας. Είναι μόνιμες πυξίδες στις πολιτικές μας αποφάσεις».
more
04
09
2023
Η COSMOTE αποτελεί, και θα συνεχίσει να αποτελεί, το ενιαίο brand για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του Ομίλου ΟΤΕ. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, μιλώντας στους μετόχους κατά την ετήσια γενική συνέλευση του ΟΤΕ, είχε αναφέρει σχετικά: «Αποτελούμε μέλος του Ομίλου Deutsche Telekom, ενός εκ των κορυφαίων Ομίλων τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, με το Νο1 brand στην Ευρώπη, το brand "T". Ήρθε η στιγμή να αξιοποιήσουμε αυτό το brand, ενσωματώνοντας σταδιακά το σήμα "T" στις επικοινωνίες μας. Αξιοποιώντας τη δύναμη της μάρκας CΟSMOTE στην εγχώρια αγορά και ένα εμπορικό σήμα που αναγνωρίζουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας». Η Deutsche Telekom είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως. Έχει παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, πάνω από 207.000 εργαζομένους (31 Δεκ. 2022) και έσοδα 114,4 δισ. ευρώ (το 2022). Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Όμιλος DT μετρά περίπου 245 εκατομμύρια πελάτες κινητής τηλεφωνίας, 25 εκατομμύρια συνδέσεις σταθερής και 21 εκατομμύρια ευρυζωνικές συνδέσεις. Παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες σταθερού ευρυζωνικού δικτύου, κινητών επικοινωνιών, Internet και τηλεόρασης για ιδιώτες, καθώς και λύσεις τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT) για επιχειρήσεις και εταιρικούς πελάτες. Σύμφωνα με τη μελέτη «Brand Finance Global 500», η Telekom αναδείχθηκε για πρώτη φορά ως το brand με τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη (62,9 δισ. δολάρια), και Νο11 στον κόσμο. Η μελέτη επιβεβαιώνει, επίσης, ότι η εταιρεία κατέχει τη δεύτερη θέση στον κόσμο στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ενώ παραμένει, με μεγάλη διαφορά, το κορυφαίο brand τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη. Τέλος, σημειώνεται πως η Brand Finance αποδίδει τη σημαντική αύξηση της αξίας του brand Telekom στην αύξηση του κύκλου εργασιών του Ομίλου και την έντονη ανάπτυξη της πελατειακής βάσης, ειδικά στις ΗΠΑ, αλλά και στις συνεχείς επενδύσεις στην ποιότητα δικτύου, τις ψηφιακές τεχνολογίες και την εξυπηρέτηση πελατών.
more
Αθήνα
25
08
2023
Πότε: 25 Αυγούστου 2023 - 20 Σεπτεμβρίου 2023. 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20:30 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023 ΚΥΡΙΑΚΗ 21:00 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023 ΔΕΥΤΕΡΑ 21:15 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023 ΤΕΤΑΡΤΗ 21:00 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023 ΠΕΜΠΤΗ 21:00 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΣΑΒΒΑΤΟ 21:00 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΚΥΡΙΑΚΗ 21:00 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΤΡΙΤΗ 21:00 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΤΕΤΑΡΤΗ 21:00 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21:00 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΣΑΒΒΑΤΟ 21:00 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΚΥΡΙΑΚΗ 21:00 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΤΡΙΤΗ 21:00 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21:00 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΔΕΥΤΕΡΑ 21:00 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΤΕΤΑΡΤΗ 21:00 Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ: www.vrilissia.gr/index.php/2367-34-2023 Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός Δ. Βριλησσίων Κλειστό Γυμναστήριο : Ολυμπιονικών & Σπ. Λούη (τέρμα Κισσάβου) Τηλ. Επικοινωνίας. : 210 8101510, 210 8101511 E.Mail : kleistob@otenet.gr
more
10
08
2023
Η κύρια ανάκριση για την υπόθεση για την οποία χθες Τετάρτη ασκήθηκε ποινική δίωξη στους συνολικά 105 κατηγορούμενους ανατέθηκε στην 25η Τακτική Ανακρίτρια. Μετά από αίτημα του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστοφόρου Λινού και με τη σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρίας Γκανέ την Ανακρίτρια λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της υπόθεσης την 25η Τακτική Ανακρίτρια θα επικουρούν ο 14ος Τακτικός Ανακριτής και η 20η Τακτική Ανακρίτρια που υπηρετούν στα θερινά τμήματα. Έτσι και προκειμένου οι απολογίες των κατηγορουμένων να ολοκληρωθούν εντός του χρόνου που ορίζεται από το νόμο οι δικαστικοί λειτουργοί που ορίστηκαν θα λάβουν τις επόμενες ημέρες τις εξηγήσεις των κατηγορουμένων ανά ομάδες. Ποινική δίωξη για 4 κακουργήματα και 7 πλημμελήματα σε βάρος των 104 συλληφθέντων Βαρύτατες κατηγορίες για πράξεις που συνδέονται με τη δράση εγκληματικής οργάνωσης απήγγειλε χθες Τετάρτη ο Εισαγγελέας σε βάρος των συλληφθέντων για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η δίωξη που ασκήθηκε στους συνολικά 104 κατηγορούμενους που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, αφορά τέσσερις κακουργηματικές κατηγορίες και επτά σε βαθμό πλημμελήματος. Στη δίωξη περιλαμβάνεται επίσης και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 29χρονου Μιχάλη, αδίκημα ωστόσο το οποίο προς το παρόν δεν προσωποποιήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές σε αυτήν τη φάση της έρευνας. Η δίωξη αφορά τα εξής αδικήματα: *εγκληματική οργάνωση (κακούργημα) *ανθρωποκτονία από πρόθεση (κακούργημα) *έκρηξη (κακούργημα) *κατοχή εκρηκτικών υλών (κακούργημα) και τα πλημμελήματα: *διατάραξη κοινής ειρήνης *επικίνδυνη σωματική βλάβη, τετελεσμένη και σε απόπειρα, από κοινού κατά συρροή *φθορά ξένης ιδιοκτησίας *βιαιοπραγία (αδίκημα του αθλητικού νόμου ) *παράνομη οπλοφορία *οπλοχρησία *κατοχή φωτοβολίδων Οι συλληφθέντες, πλην ενός που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο, μετήχθησαν χθες Τετάρτη με λεωφορεία και υπό ισχυρότατη αστυνομική συνοδεία στα δικαστήρια της Ευελπίδων και μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης παραπέμφθηκαν σε Τακτικούς Ανακριτές για τις απολογίες τους. Η έρευνα των αρχών συνεχίζεται με έμφαση τόσο στα κινητά των κατηγορουμένων που έχουν κατασχεθεί καθώς και στις εξετάσεις γενετικού υλικού και βίντεο που εκτιμάται ότι θα αποκαλύψουν και τον δράστη της άγριας δολοφονίας του φίλου της ΑΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα στοιχεία της υπόθεσης ,μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει εντοπιστεί το φονικό όπλο, πιθανότατα μαχαίρι, που έκοψε το νήμα της ζωής του Μιχάλη. Ωστόσο έχουν εντοπιστεί άλλα μαχαίρια που εξετάζονται εξονυχιστικά από τις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές.
more
09
08
2023
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η υπουργός έδωσε οδηγίες για τον συντονισμό των επόμενων ενεργειών ώστε απρόσκοπτα να συνεχιστεί η εκτέλεση του συνολικού έργου της αποκατάστασης, ανάδειξης και απόδοσης του κτήματος, εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, με στόχο την ολοκλήρωσή του, το 2027. «Στο πλαίσιο των αυτοψιών μας, στο π. βασιλικό κτήμα Τατοΐου, έγινε συνολική εκτίμηση της πορείας των έργων, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Δώσαμε οδηγίες για την ταχεία εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την αποκατάσταση μικρότερων κτηρίων, που θα χρησιμοποιηθούν από το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ωριμότητα για την χρηματοδότησή τους. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες και συντονίζουμε τις δράσεις των συναρμοδίων υπηρεσιών, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τα έργα που έχουμε αναλάβει, εντός των χρονοδιαγραμμάτων που επιβάλλουν τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία και ιδιαίτερα το Ταμείο Ανάκαμψης, που θέτει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού η αποκατάσταση των κτηρίων-μνημείων του ιστορικού πυρήνα του π. βασιλικού κτήματος. Υπηρετεί τον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός σημαντικού πόλου πολιτισμού, αναψυχής και ανάπτυξης για την περιοχή και ευρύτερα την Αττική», δήλωσε η Λ. Μενδώνη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, όσον αφορά στο Ανάκτορο, είναι σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης στο σύνολο του κτηρίου. Έχουν αποξηλωθεί εξωτερικά οι προσθήκες των νεότερων φάσεων, ώστε το κτήριο να επανέλθει στην αρχική του μορφή, επί Γεωργίου Α’. Προκειμένου το Ανάκτορο-Μουσείο να έχει το μικρότερο δυνατό ενεργειακό αποτύπωμα, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι γεωτρήσεις και η διαμόρφωση του χώρου για την υποδοχή του μηχανοστασίου και των λοιπών εγκαταστάσεων γεωθερμίας. Εντός του επόμενου διμήνου, ολοκληρώνεται το σύνολο των μελετών της κατασκευής των δικτύων υποδομής -υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, τηλεπικοινωνίες, ασφάλεια και πυροπροστασία- στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος, προκειμένου το έργο να δημοπρατηθεί εντός του τρέχοντος έτους. Στο τέλος Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται και η μελέτη ανάδειξης των κήπων του Ανακτόρου, όποτε δημοπρατείται το έργο. Το Μουσείο των βασιλικών αμαξών θα φιλοξενηθεί στο κτήριο του Παλαιού Βουστασίου (Στάβλος Γεωργίου Α'). Η αποκατάστασή του ολοκληρώνεται στο τέλος του 2023. Στο Νέο Βουστάσιο -η μία πτέρυγα του οποίου θα στεγάσει τα οχήματα της τ. βασιλικής οικογένειας, ενώ η άλλη το Μουσείο που είναι αφιερωμένο στην αγροκτηνοτροφική παραγωγή του κτήματος- η διαγωνιστική διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί και βρίσκεται στη φάση κατακύρωσης του αναδόχου. Επίσης, σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, τα έργα αποκατάστασης στα κτήρια του συγκροτήματος «Στάθμευσης Οχημάτων» προχωρούν με απολύτως ικανοποιητικούς ρυθμούς. Εδώ προβλέπεται να στεγαστούν επισκέψιμα εργαστήρια της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του ΥΠΠΟ. Στο ίδιο συγκρότημα θα μεταστεγαστεί το γραφείο των Προσκόπων από το Κατσιμίδι και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τα έργα αυτά, όπως και η αποκατάσταση της Οικίας Sturm, της Οικίας Φροντιστή και της Αποθήκη, της Οικίας Αρχικηπουρού, του Κτήριο Τηλεπικοινωνιών και της Οικία των Οδηγών 1 και 2, ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του 2023 και παραδίδονται σε χρήση. Τέλος, προχωρούν συστηματικά και με προσήλωση στην επιστημονική δεοντολογία, τα έργα καταγραφής, τεκμηρίωσης, ψηφιοποίησης και συντήρησης των κινητών αντικειμένων, που θα χρησιμοποιηθούν για τις μουσειακές εκθέσεις, καθώς και της ψηφιοποίησης του αρχείου και του χαρτώου υλικού. Η υπουργός Πολιτισμού έδωσε οδηγίες στις αρμόδιες Διευθύνσεις για συντονισμό των ενεργειών τους, με στόχο την επίσπευση των εργασιών, αλλά και την ολοκληρωμένη εισαγωγή των αντικειμένων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κινητών Μνημείων (ΟΠΣ) του υπουργείου Πολιτισμού. Την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συνόδευαν ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων Μαρία Ανδρουλιδάκη, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Ιωάννα Καράνη, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεοτέρων Μνημείων Μαρία Μερτζάνη, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων Μαρία Γαρέζου, καθώς και άλλα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟ.
more
04
07
2023
Ο Νότης Μαυρουδής στα πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής του, υπήρξε κάτοικος του Χαλανδρίου, όπου διοργανώνεται κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Ρεματιάς. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου, ενώ σταθερή ήταν η συμμετοχή του στην τοπική εφημερίδα «ΦΛΥΑρία» με αρθρογραφία. Με τη διαθήκη του άφησε δωρεά στην πόλη του Χαλανδρίου την σπουδαία συλλογή του από παρτιτούρες για κλασική κιθάρα. «Ο τίτλος που επιλέξαμε για το μουσικό αφιέρωμα, δηλαδή 'Ζωή από μετάξι' παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι του 'Ζωές από μετάξι', αντικατοπτρίζει την ποιότητα και το ήθος του. Σεμνός αλλά πολύτιμος - και είναι αυτά τα χαρακτηριστικά του που τον έκαναν αγαπητό στον κόσμο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γιος του, αντιδήμαρχος Χαλανδρίου, Χάρης Μαυρουδής. Λόγω της θέσης του ίδιου στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι δυο τους είχαν αποφασίσει ο Νότης Μαυρουδής «να μην ζητήσει το θέατρο για προσωπική συναυλία. Μια στάση αυτονόητη για τον ίδιο, αλλά ξένη προς τα φαινόμενα νεποτισμού και της ηθικής κατάπτωσης που βιώνουμε ως κοινωνία. Η συναυλία αυτή γίνεται γιατί η πόλη νοιώθει την ανάγκη να τιμήσει τον πατέρα μου για την πορεία και τη στάση ζωής του. Γιατί υπήρξε ένας μουσικός που ταξίδεψε και έδωσε συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο, γιατί ήταν ένας άνθρωπος που επί εξήντα χρόνια, αδιάλειπτα προσέφερε με τη μουσική και τον λόγο του, βάζοντας το δικό του λιθαράκι στον πολιτισμό της χώρας. Υπήρξε όμως και Χαλανδραίος και έζησε πάνω από τα μισά του χρόνια της ζωής του σε αυτόν τον τόπο, τον οποίο αγάπησε και αγαπήθηκε» εξηγεί ο ηθοποιός Χάρης Μαυρουδής. Οι μουσικοί που θα παίξουν στο αφιέρωμα είναι οι: Γιάννης Παπαζαχαριάκης (ακουστική κιθάρα), Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Μίμης Ντούτσουλης (κόντρα μπάσο), 'Αρης Κούκος (μπουζούκι - μαντολίνο), Γιώργος Τοσικιάν (κλασική κιθάρα), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν) Συμμετέχουν ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης (κλασική κιθάρα) και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Χαλανδρίου. Σκηνικά: Ντέιβιντ Νεγρίν, ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. «Νότης Μαυρουδής, ένας άνθρωπος από μετάξι» «Επί περίπου έξι δεκαετίες, ο Νότης Μαυρουδής, άφησε τη σφραγίδα του με δυναμική παρουσία στα κιθαριστικά και μουσικά δρώμενα της χώρας μας, παράλληλα με το διδακτικό του έργο. Σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα και το 1969 στην Ισπανία με τον Jose Tomas. Ως σολίστ και καθηγητής κιθάρας, αλλά και ως συνθέτης έντεχνων τραγουδιών, έδωσε πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η πλούσια δισκογραφία του περιλαμβάνει έργα για κλασική κιθάρα, συνθέσεις και τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει σημαντικοί τραγουδιστές. Η παρουσία του στον χώρο της μουσικής υπήρξε αδιάλειπτη μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του, με συνθέσεις για παιδιά και μεγάλους, το θέατρο και τον κινηματογράφο, με αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά, ομιλίες σε σεμινάρια και φεστιβάλ κιθάρας, συνεργασίες με ραδιοφωνικούς σταθμούς» αναφέρουν σε βιογραφικό σημείωμα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι οικείοι του σημαντικού καλλιτέχνη. Όπως εξηγούν, «ξεκίνησε το διδακτικό του έργο το 1969 στη Μουσική Ακαδημία του δήμου Μιλάνου 'Civica Scuola di Musica Claudio Abbado' και το συνέχισε αδιάλειπτα στην Ελλάδα (κυρίως στην Αθήνα) από το 1975 μέχρι και το τέλος τού 2022. Είχε αναλάβει κατά καιρούς θέσεις ευθύνης σε κρατικά ιδρύματα και οργανισμούς, ενώ διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής σε πληθώρα φεστιβάλ. Από το 1983 έως το 1987 υπήρξε εκδότης και διευθυντής του μοναδικού τότε περιοδικού κιθάρας ΄'TaR', και διοργάνωσε σημαντικές συναυλίες με κιθαρίστες διεθνούς φήμης. Το 1994 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του υπουργείου Πολιτισμού, επί υπουργίας Θάνου Μικρούτσικου. Το 2006 υπήρξε υπεύθυνος των μουσικών προγραμμάτων που ακούγονταν στους σταθμούς του μετρό Αττικής, ενώ από τον Οκτώβριο του 2006 επαναλειτούργησε υπό τη διεύθυνσή του το περιοδικό TaR σε διαδικτυακή μορφή, στην ιστοσελίδα http://www.tar.gr, καθώς και το διαδικτυακό TaR radio: http://www.tar-radio.com». Επιπλέον, σύμφωνα με τους ίδιους, «ο Νότης Μαυρουδής υπήρξε εραστής τού ραδιοφώνου, το οποίο και υπηρέτησε για πάνω από 35 χρόνια ως παραγωγός με άποψη και ιδιαίτερη αισθητική. Από το 1984 έως το 1988, όταν διευθυντής ραδιοφωνίας ήταν ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο Νότης Μαυρουδής μοιράστηκε με τη Σοφία Μιχαλίτση τη διεύθυνση του Δεύτερου Προγράμματος, ως υπεύθυνος των μουσικών παραγωγών, ενώ στην ίδια θέση βρέθηκε στην Ε.ΡΑ 4 από το 1988 έως το 1990». Τέλος, «συνεργάστηκε ως αρθρογράφος με εφημερίδες και άλλες εκδόσεις και δημοσίευσε πέντε βιβλία με κείμενα, μουσικές αναλύσεις και χρονογραφήματα, ενώ μεταξύ αυτών, το Παγκόσμιο Μουσικό Χρονολόγιο, όπου καταγράφονται δημιουργοί, οργανοπαίκτες και οργανοποιοί από όλα τα είδη μουσικής και από όλο τον κόσμο, ήταν αποτέλεσμα 35χρονης έρευνάς του». Έχουν κυκλοφορήσει 26 προσωπικοί δίσκοι του Νότη Μαυρουδή, 12 δίσκοι άλλων καλλιτεχνών με συμμετοχές των τραγουδιών του, 7 ψηφιακοί δίσκοι (cd) με διασκευές του για κλασική κιθάρα, 11 δίσκοι με συνθέσεις οργανικής μουσικής και 4 με μουσική του για θεατρικές παραστάσεις. Το Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς βρίσκεται στον πεζόδρομο Προφήτη Ηλία στο Πολύδροσο Χαλανδρίου. Αντί εισιτηρίου, στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο είναι προαιρετική η συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και τις κοινωνικές δομές της πόλης που στηρίζουν ευάλωτους πολίτες.
more
14
06
2023
Η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη, γράφει χαρακτηριστικά: «Η αναδρομική έκθεση της Γεωργίας Κοκκίνη στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού αναδεικνύει τον διεθνή της χαρακτήρα της ζωγραφικής της και το πολυειδές εικαστικό της λεξιλόγιο. Η καλλιτέχνης έζησε πάνω από τριάντα χρόνια στο εξωτερικό, στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική και πειραματίστηκε σε ποικίλες τεχνοτροπίες, από την ευρωπαϊκή αναγεννησιακή τέχνη, τη γιαπωνέζικη, τη λατινοαμερικάνικη μανιέρα, τη μοντέρνα ευρωπαϊκή τέχνη, αλλά οι αισθητικές αρχές των έργων της έχουν σαφείς επιρροές από τη διαχρονική ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, την αρχαία αγγειογραφία, τη βυζαντινή τέχνη και τις σύγχρονες διατυπώσεις των Ελλήνων εξπρεσιονιστών». Η ίδια η καλλιτέχνης επισημαίνει « έδωσα μορφή και υφή σε ιστορίες, συναισθήματα και αφηγήσεις αγαπημένων προσώπων, σε τοπία, πολιτισμούς, σε συλλογικές και πνευματικές αναζητήσεις...». Η έκθεση στο Ε.Ι.Π. » (οικία Μποδοσάκη), Στρατηγού Καλλάρη 50 Ψυχικό. θα διαρκέσεις ως τις 25 Ιουνίου 2023.
more
26
04
2023
Συγκεκριμένα, έξι έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2021, με προϋπολογισμό 9.230.540 ευρώ και οκτώ έργα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, προϋπολογισμού 48.700.000 ευρώ. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη επικεφαλής υπηρεσιακού κλιμακίου του ΥΠΠΟΑ πραγματοποίησε αυτοψία στο κτήμα. Όπως δήλωσε, «η εξέλιξη των εργασιών στο π. βασιλικό κτήμα Τατοϊου εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά. Το σύνολο των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ εργάζεται συστηματικά, εντατικά και αποτελεσματικά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μας, ώστε, το 2025 ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος να προσφέρει έναν σημαντικό πόλο αναψυχής και ευεξίας στην Αττική, καθώς και μουσειακές υποδομές που να αφηγούνται ένα μέρος της νεότερης ιστορίας της χώρας μας. Ηδη, ολοκληρώθηκε, από την Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς η μετατροπή της "Οικίας Δασοφύλακα" σε Κέντρο Πληροφόρησης του κοινού, με φυσικά και ψηφιακά εκθέματα, εντός του κτηρίου, και μακέτα του Κτήματος στον περιβάλλοντα χώρο. Οι επισκέπτες μπορούν να ενημερώνονται για την Ιστορία του Κτήματος και τις διαφορετικές λειτουργίες που φιλοξένησε στο πέρασμα του χρόνου. Το Κέντρο Πληροφόρησης λειτουργεί στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ με τον Σύλλογο Φίλων Τατοϊου. Ολοκληρώθηκε, επίσης, η αποκατάσταση του κτηρίου των Μαγειρείων, στο οποίο πρόκειται να λειτουργήσει αναψυκτήριο και πωλητήριο, καθώς και η περιοδική έκθεση σχετικά με τις εργασίες. που εκτελούνται στο κτήμα. Η μελέτη αποκατάστασης των κήπων του Ανακτόρου έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ενώ τις επόμενες μέρες πρόκειται να εισαχθεί στο Συμβούλιο και η μελέτη αποκατάστασης του Μαυσωλείου. Τι επόμενες εβδομάδες δημοπρατούνται και τα έργα της κατασκευής των δικτύων υποδομής στο κτήμα. Τα έργα που έχει αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξελίσσονται ομαλά με διασφαλισμένους πόρους και με απόλυτη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει». Ποια έργα υλοποιούνται στο Τατόι Από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, μετά την εγκατάσταση του αναδόχου, προχωρά η αποκατάσταση του κτηρίου του θερινού Ανακτόρου. Έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των στοιχείων αμιάντου από το κτήριο. Εκτελούνται εργασίες καθαιρέσεων των επιχρισμάτων και καθαρισμού των αρμών των τοιχοποιιών, στους εσωτερικούς χώρους του μνημείου. Εχει, ήδη, εγκατασταθεί ο ανάδοχος στο κτήριο του Παλαιού Βουστασίου (Στάβλου Γεωργίου Α'), το οποίο θα λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος των βασιλικών αμαξών. Οι εργασίες αποκατάστασής του βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο αμέσως προσεχές διάστημα δημοπρατείται και το έργο αποκατάστασης του Νέου Βουστασίου. Ικανοποιητικά εξελίσσεται το έργο αναβάθμισης των Δικτύων Υποδομών Λειτουργικότητας. Σε εξέλιξη, επίσης, βρίσκεται η έγκριση οριστικών μελετών για μια σειρά άλλων κτηρίων του κτήματος (Ιπποστάσιο, Καταφύγιο, Κτήριο Φρουράς Τάφων, Δασονομείο, Γαλακτοκομείο, Κτήριο Εποχικών Εργατών). Από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων προχωρεί η αποκατάσταση εννέα κτηρίων: Της Οικίας Sturm, της Οικίας Φροντιστή και της Αποθήκη της, της Οικία Αρχικηπουρού, του Κτηρίου Τηλεπικοινωνιών, του Συγκροτήματος Στάθμευσης 1 και 2, της Οικίας των Οδηγών 1 και 2, έπειτα από τη συμβασιοποίηση του έργου τον Φεβρουάριο τ.ε. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί εργασίες καθαρισμού και στερέωσης των τοιχοποιιών στα κτήρια του συγκροτήματος στάθμευσης, ενώ πρόδρομες εργασίες έχουν συντελεστεί και στα κτήρια της οικίας Φροντιστή και Τηλεπικοινωνιών. Εκπονήθηκε, επίσης, η μελέτη αποκατάστασης του Κτηρίου Προσωπικού. Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σχεδιάζει και υλοποιεί το πρόγραμμα μουσειακής ανάδειξης επιλεγμένων ιστορικών κτηρίων. Το μουσειακό πρόγραμμα περιλαμβάνει την μετατροπή τριών κτηρίων σε μουσεία (Ανάκτορο, Παλαιό και Νέο Βουστάσιο), με προοπτική άλλων δύο (Οικία Sturm και Κτήριο Τηλεπικοινωνιών). Στα πέντε αυτά κτήρια θα εκτεθούν οι άμαξες (Παλαιό Βουστάσιο), τα αυτοκίνητα της τ. βασιλικής οικογένειας, καθώς και εκθέματα που σχετίζονται με την αγροκτηνοτροφική παραγωγή του κτήματος (Νέο Βουστάσιο), αλλά και έργα τέχνης, οικοσκευή και άλλα αντικείμενα που έχουν βρεθεί στους χώρους του κτήματος (Βασιλική Έπαυλη, Οικία Sturm και Κτήριο Τηλεπικοινωνιών). Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων εκτελεί τέσσερα έργα, στο πλαίσιο εκτέλεσης εργασιών συντήρησης των αντικειμένων των Συλλογών του κτήματος. Τα δύο αφορούν στη συντήρηση του αρχειακού υλικού του Ανακτόρου και των λοιπών βοηθητικών κτηρίων και τα άλλα δύο στη συντήρηση και προετοιμασία προς έκθεση λοιπών αντικειμένων των συλλογών του κτήματος. Αναλυτικότερα, ψηφιοποιείται το αρχείο και το χαρτώο υλικό από τους χώρους του Κτήματος, ενώ προχωρεί η συντήρηση και αποκατάσταση των κινητών αντικειμένων της τ. βασιλικής οικογένειας, καθώς και η προετοιμασία των αντικειμένων που πρόκειται να εκτεθούν. Από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, υλοποιούνται τα έργα Ψηφιοποίησης και Τεκμηρίωσης των Συλλογών του Κτήματος. Αποσυσκευάζονται αντικείμενα από σφραγισμένες κούτες που βρίσκονται στον αποθηκευτικό χώρο, φωτογραφίζονται και καταγράφονται. Στη συνέχεια τεκμηριώνονται και καταχωρούνται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κινητών Μνημείων (ΟΠΣ) του ΥΠΠΟΑ. Έως σήμερα έχουν καταγραφεί και τεκμηριωθεί περισσότερα από 22.000 αντικείμενα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 4000 αρχικές καταγραφές, οι οποίες ενσωματώνονται στο ΟΠΣ.
more