08
04
2024
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα (passsive smoking), ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα (passsive smoking), ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την πιο συχνή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού παγκοσμίως, με εκτιμήσεις να δείχνουν ότι ένας στους τρεις Ευρωπαίους θα αντιμετωπίσει αυτήν την πάθηση κατά τη διάρκεια της ζωής του. Τα άτομα που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους τους.

Η έρευνα περιλάμβανε συνολικά 400.493 ενήλικες ηλικίας 40-69 ετών, οι οποίοι είχαν χρησιμοποιήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας για οποιονδήποτε λόγο και είχαν εγγραφεί στη βρετανική τράπεζα δεδομένων «UK Biobank». Αποκλείστηκαν από τη μελέτη οι καπνιστές και όσοι είχαν ήδη κολπική μαρμαρυγή.

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τον αριθμό των ωρών που είχαν εκτεθεί σε καπνό άλλων ανθρώπων κατά την τελευταία εβδομάδα, είτε στο σπίτι, είτε σε άλλα περιβάλλοντα. Το 21% των συμμετεχόντων είχε εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα το προηγούμενο έτος, με μέση έκθεση 2,2 ώρες την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 12,5 ετών, η κολπική μαρμαρυγή αναπτύχθηκε στο 6% των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα και της εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, ο δείκτης μάζας σώματος, η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά λιπίδια αίματος και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Βρέθηκε ότι η ομάδα που εκτέθηκε στο παθητικό κάπνισμα είχε 6% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής σε σύγκριση με αυτή που δεν εκτέθηκε. Ο κίνδυνος αυξήθηκε τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Επιπλέον, κάθε αύξηση στη διάρκεια της εβδομαδιαίας έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα συνδέθηκε με ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Για παράδειγμα, η έκθεση σε 7,8 ώρες παθητικού καπνίσματος την εβδομάδα συσχετίστηκε με 11% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης διαταραχής του καρδιακού ρυθμού σε σύγκριση με τους μη εκτεθέντες.

"Η μελέτη δείχνει ότι μόλις ένα άτομο εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα, η πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής αυξάνεται, με την αύξηση να γίνεται σημαντικά πιο επιβλαβής όσο περισσότερο παρατείνεται ο χρόνος έκθεσης. Η διαπίστωση ότι το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει όχι μόνο τους κλειστούς εσωτερικούς χώρους αλλά και τα εξωτερικά περιβάλλοντα υπογραμμίζει τη σημασία των μέτρων απαγόρευσης του καπνίσματος για τη δημόσια υγεία", σημειώνει ο συγγραφέας της μελέτης, Κιούνγκ-Γέον Λι από το Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σεούλ, στη Δημοκρατία της Κορέας.