Μασσαλία
10
05
2024
ΣΠΟΡ

Λαμπαδηδρόμοι στη Μασσαλία ξεκινούν το ταξίδι της Ολυμπιακής φλόγας στη Γαλλία

Χαρούμενα πλήθη συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του νότιου γαλλικού λιμανιού της Μασσαλίας την Πέμπτη για να δουν λαμπαδηδρόμους να μεταφέρουν την Ολυμπιακή φλόγα μέσα από τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες της πόλης, μια ημέρα αφότου έφτασε με ένα μεγαλοπρεπές πλοίο με τρεις ιστούς για μια τελετή υποδοχής.
Χαρούμενα πλήθη συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του νότιου γαλλικού λιμανιού της Μασσαλίας την Πέμπτη για να δουν λαμπαδηδρόμους να μεταφέρουν την Ολυμπιακή φλόγα μέσα από τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες της πόλης, μια ημέρα αφότου έφτασε με ένα μεγαλοπρεπές πλοίο με τρεις ιστούς για μια τελετή υποδοχής.

Ήταν το πρώτο σκέλος ενός ταξιδιού 11 εβδομάδων σε όλη τη χώρα για τη δάδα, την οποία θα μεταφέρουν περίπου 10.000 φορείς καθώς θα περάσει από περισσότερες από 450 πόλεις μέχρι την τελετή έναρξης των Αγώνων στο Παρίσι στις 26 Ιουλίου.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής Basile Boli, ο οποίος έπαιξε με την ομάδα της Μασσαλίας τη δεκαετία του 1990, ξεκίνησε τη σκυταλοδρομία της Πέμπτης από τη βασιλική της Notre Dame de la Garde που έχει θέα στη Μασσαλία και τη Μεσόγειο.

«Είμαι πολύ περήφανος», είπε ο Μπόλι. «Νιώθεις σαν να είσαι στην κορυφή του κόσμου, γιατί με μια Ολυμπιακή φλόγα υπάρχει μια ιδιαίτερη ζέση. … Είναι το σύμβολο του αθλητισμού!»

Ο μπασκετμπολίστας Τόνι Πάρκερ πήρε αργότερα τη σειρά του στη σκυταλοδρομία, επαινώντας «μια μεγάλη τιμή». Σε μια κοντινή γεμάτη από κόσμο παραλία, κολυμβητές και ηλιόλουστες επευφημούσαν τους λαμπαδηδρόμους καθώς περνούσε η φλόγα.

«Ο ενθουσιασμός της Μασσαλίας για τη φλόγα είναι εκπληκτικός», είπε ο Maurice Genevois, κάτοικος της περιοχής. «Ειλικρινά, σπάνια έχω δει τέτοια γιορτή».

Ο Magali Evrard, ο οποίος καταγόταν από την πόλη Martigues, στην περιοχή της Μασσαλίας, είπε «έχει περάσει τόσος καιρός από τότε που αρχίσαμε να μιλάμε για αυτό και τώρα είμαστε σε αυτό!

«Είμαστε στο δρόμο για το Παρίσι. Ανυπομονούμε, είναι υπέροχο», πρόσθεσε.

Ένας πρωταθλητής ξιφασκίας, ένας σκέιτμπορντ, ένας βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ και ένας κωμικός επιλέχθηκαν επίσης για να μεταφέρουν τη φλόγα την Πέμπτη.

«Ας πάμε για μια φανταστική γιορτή», είπε ο Tony Estanguet, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. «Οι Αγώνες επιστρέφουν στη χώρα μας. … Ας μοιραστούμε αυτή τη φανταστική στιγμή εορτασμού με εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα.”

Οι συμμετέχοντες ήταν προγραμματισμένο να τρέξουν όλη την ημέρα μπροστά από ορόσημα της πόλης για να φέρουν τη δάδα στην οροφή του φημισμένου Stade Vélodrome, όπου ζουν οι παθιασμένοι οπαδοί του ποδοσφαίρου της Μασσαλίας. Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά από την Ακτή Ελεφαντοστού, πρώην παίκτης σταρ της ομάδας της Μασσαλίας, ήταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος της ημέρας και άναψε το καζάνι του Ολυμπιακού λίγο έξω από το στάδιο.

Η υπουργός Αθλητισμού Amélie Oudéa-Castéra είπε «είναι φανταστικό να δίνουμε αυτή την αίσθηση υπερηφάνειας στον γαλλικό λαό και να δείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο τι μπορούμε να πετύχουμε».

«Θα δώσουμε ευτυχία σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Μεταξύ των λαμπαδηδρόμων ήταν η Ουκρανή αθλήτρια Μαρία Βισοτσάνσκα, η οποία κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2020 και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Η συμπερίληψή της ήταν μια έκφραση αλληλεγγύης προς την Ουκρανία καθώς και μια συμβολική χειρονομία για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, η οποία πέφτει στις 9 Μαΐου κάθε χρόνο. Η Βισοτσάνσκα ηγήθηκε μιας ομάδας 27 άλλων αθλητών που εκπροσωπούν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι ένας τρόπος να γιορτάσουμε πραγματικά την Ευρώπη, τις αξίες της και επίσης να δείξουμε την προσήλωσή μας στο ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο», δήλωσε η Oudéa-Castéra. Η Ουκρανία έλαβε το πράσινο φως πέρυσι για να ξεκινήσει επισπεύδουσες συνομιλίες για την ένταξη στην ΕΕ.

«[Οι Ουκρανοί] αντιμετωπίζουν αυτόν τον τρομερό επιθετικό πόλεμο και θέλουμε να εκφράσουμε πραγματικά ότι τους υποστηρίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε», πρόσθεσε. «Αυτό είναι ενότητα. Αυτό είναι ελπίδα. Αυτό είναι αλληλεγγύη. Και θέλουμε τη νίκη τους».

Η Μασσαλία γιόρτασε την Τετάρτη με μεγάλη φανφάρα την άφιξη της φλόγας, με περισσότερα από 230.000 άτομα να παρευρίσκονται στην τελετή στο Παλιό Λιμάνι, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Benoît Payan.

Κατά τη διάρκεια των Αγώνων, ο αγώνας ιστιοπλοΐας και ορισμένοι αγώνες ποδοσφαίρου θα διεξαχθούν στη Μασσαλία.