23
12
2022
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Κριτική: ΣαμΣαμ (SamSam)

Ο SamSam φαίνεται να τα έχει όλα: τον δικό του ιπτάμενο δίσκο, την υπέροχη οικογένεια του και αληθινούς φίλους. Όμως, το μόνο πράγμα που δεν έχει ακόμη επιτύχει είναι να αποκτήσει υπερδυνάμεις.
Ο SamSam φαίνεται να τα έχει όλα: τον δικό του ιπτάμενο δίσκο, την υπέροχη οικογένεια του και αληθινούς φίλους. Όμως, το μόνο πράγμα που δεν έχει ακόμη επιτύχει είναι να αποκτήσει υπερδυνάμεις.

Κριτική:

Πολύ καλά γραφικά, η δημιουργική ομάδα έκανε εξαιρετική δουλειά συνολικά, παρόλο που μερικές φορές όλα είναι πολύ “επίπεδα”, πιθανώς λόγω χαμηλού προϋπολογισμού. Ωραίο το τραγούδι στο τέλος (που ακούγεται και λίγο στη μέση της ταινίας), όμως η υπόλοιπη μουσική επένδυση της ταινίας ήταν πολύ γενική, απούσα θα μπορούσαμε να πούμε και ξεχασμένη.

Η ιστορία από μόνη της ήταν λίγο γενική και αόριστη, αλλά είχε δυνατότητες, βέβαια έχει γίνει 1000 φορές πριν και η αλήθεια είναι πως λειτούργησε 1000 φορές πριν, αλλά η συγγραφική ομάδα έκανε μια λιγότερο από μέτρια δουλειά για να την κάνει ενδιαφέρουσα.

Δεν υπάρχει αντίθεση μεταξύ των χαρακτήρων, οι χαρακτήρες δεν εξελίσσονται ή δεν μαθαίνουμε τίποτα πραγματικά για αυτούς, δεν υπάρχει πραγματική πρόκληση, ίσως μόνο ο χαρακτήρας του δικτάτορα καταφέρνει να ξεφύγει από αυτό.

Η αλήθεια είναι πως για μία παιδική ταινία δεν θα γελάσετε πάνω από δύο – τρεις φορές και είναι κρίμα για μια παιδική ταινία, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι και ιδιαίτερα “διασκεδαστική”.

Θα ήταν καιρός οι συντελεστές των παιδικών ταινιών να σταματήσουν να σκέφτονται ότι εφόσον απευθύνονται κυρίως σε παιδιά μπορούνε να δημιουργήσουν ότι θέλουν και απλά θα λειτουργήσει. Μπορεί να ήταν αλήθεια πριν από 30 χρόνια, όχι όμως το 2022!


- Σκηνοθεσία: Tanguy de Kermel

- Σενάριο: Valérie Magis, Jean Regnaud, Serge Bloch (βιβλίο)

- Ηθοποιοί: Isaac Lobé-Lebel, Lior Chabbat, Jérémy Prévost, Sébastien Desjours, Léopold Vom Dorp, Victoire Pauwels, Léovanie Raud

- Ηθοποιοί Μεταγλώττισης: Δημήτρης Παπαδάτος, Άννα Σταματίου, Χίλντα Ηλιοπούλου, Τάκης Σακελλαρίου, Στεφανία Φιλιάδη, Ειρήνη Ασπιώτη, Αλεξάνδρα Λέρτα, Μιχάλης Γκίνος, Βασίλης Μήλιος

- Διάρκεια: 77 λεπτά

Σταυρούλα Λούρου