26
01
2024
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Κριτική: Τα παιδιά του χειμώνα (The Holdovers)

Αγγλία, Δεκέμβριος 1970. O καθηγητής Paul Hunham, που διδάσκει στην Ακαδημία Barton “επιβαρύνεται” με την επίβλεψη πέντε μαθητών που δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους για τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Αγγλία, Δεκέμβριος 1970. O καθηγητής Paul Hunham, που διδάσκει στην Ακαδημία Barton “επιβαρύνεται” με την επίβλεψη πέντε μαθητών που δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Σκοπός του Paul, ο οποίος θεωρείται απ’ όλους ως στριμμένος και περίεργος, είναι οι μαθητές να ακολουθήσουν το τυπικό πρόγραμμα του σχολείου ακόμα και την περίοδο των γιορτών. Όταν οι μαθητές από πέντε γίνουν ένας, ο Paul έχει μια τελευταία ευκαιρία να κοιτάξει τη ζωή κατάματα και να επανεκτιμήσει τη δύναμη της καλοσύνης και της φιλίας.


Κριτική:

Το “The Holdovers” είναι, χωρίς αμφιβολία, μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Με φόντο χριστουγεννιάτικο δεν επικεντρώνεται στο δράμα, παρέχοντας ένα στοχαστικό μείγμα κωμωδίας, αφήγησης ενηλικίωσης και μια πινελιά ρομαντισμού, όλα τυλιγμένα με μια πολύ ανθρώπινη πλοκή που σχεδόν όλοι μπορούν να ταυτιστούν προς αυτή.

Οι δύο βασικοί χαρακτήρες, δυο διαφορετικοί άνθρωποι, ένας που είναι πολύ μεγαλύτερος σε ηλικία και βασικά απογοητευμένος με τη ζωή όπως τη γνωρίζει και ένας που είναι πολύ νεότερος, αλλά που νιώθει χαμένος, άσκοπος και αποκομμένος από την οικογένεια και τους φίλους του. Δύο κόσμοι τόσο διαφορετικοί αρχικά, αλλά και τόσο όμοιοι στο τέλος.

Πρόκειται για μια ταινία υψηλής ποιότητας, ξεκινώντας από την άψογη ερμηνεία μέχρι την όμορφη κινηματογράφηση στην τοποθεσία, μέχρι και την αξιοσημείωτη πλοκή. Κάθε στοιχείο εκτελείται με ακρίβεια και φινέτσα. Ο σκηνοθέτης Alexander Payne ξέρει πώς να δημιουργεί μια καλή ταινία και το “The Holdovers” δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι ταυτόχρονα “καλλιτεχνικό”, αλλά και εύκολα “προσβάσιμο” σε όλους. Εν ολίγοις, είναι μια ταινία που προορίζεται πραγματικά για όλη την οικογένεια!


- Σκηνοθεσία: Alexander Payne

- Σενάριο: David Hemingson

- Ηθοποιοί: Paul Giamatti, Da'Vine Joy Randolph, Dominic Sessa, Carrie Preston, Brady Hepner, Ian Dolley, Jim Kaplan, Michael Provost, Andrew Garman, Naheem Garcia

- Διάρκεια: 133 λεπτά

Σταυρούλα Λούρου