Αθήνα
24
04
2023
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Buildings | Bodies»: Δυο ξεχωριστά εργαστήρια από τη Flux Laboratory Athens για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Η σχέση σώματος και χώρου αποτελεί την αφετηρία για τα δύο εργαστήρια, με τίτλο «Buildings | Bodies», που διοργανώνει το Σάββατο 29 Απριλίου 2023 το Flux Laboratory Athens.
Η σχέση σώματος και χώρου αποτελεί την αφετηρία για τα δύο εργαστήρια, με τίτλο «Buildings | Bodies», που διοργανώνει το Σάββατο 29 Απριλίου 2023 το Flux Laboratory Athens.

Ο πολιτιστικός οργανισμός, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, θα τιμήσει με αυτό τον τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, η οποία έχει καθιερωθεί από την UNESCO να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του θεωρητικού του χορού και χορογράφου, Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810).

«Τα τελευταία χρόνια θέλουμε να γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Χορού στο πρόγραμμα δράσεών μας. Πέρσι, για παράδειγμα, είχαμε οργανώσει μια performance στον χώρο του Flux Laboratory Athens, στην οδό Γέροντα 12, ο οποίος άνοιξε το 2019 για να φιλοξενεί παραστάσεις, εργαστήρια, residencies και άλλες καλλιτεχνικές δράσεις που σχετίζονται με το Σώμα και την κίνηση. Στον ίδιο χώρο υπάρχουν και τα γραφεία μας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χριστίνα Δηλάρη, υπεύθυνη συνεργασιών του Flux Laboratory Athens, αναφερόμενη στην περσινή παράσταση «ΔΙΑΦ».

«Φέτος θα κάνουμε δυο πολύ ξεχωριστά εργαστήρια, σε συνεργασία με την Ελένη Παπαϊωάννου, μια νέα χορογράφο, χορεύτρια και δασκάλα χορού. Σκεφτήκαμε η θεματική να αφορά τη σχέση σώματος και χώρου - μάλιστα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι αυτές οι δυο δράσεις θα γίνουν σε ένα κτήριο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ταυτότητα. Πρόκειται για το Κτήριο της οδού Μπενιζέλου Παλαιολόγου 5, που βρίσκεται κοντά στη Μητρόπολη και το οποίο πολύ σύντομα θα ανακαινιστεί για να στεγάσει τους χώρους και τα projects του Flux, καθώς και άλλες ελληνο-ελβετικές συνέργειες», αναφέρει η Χ. Δηλάρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και συμπληρώνει: «Εδώ και μερικούς μήνες στο άδειο, προς το παρόν, Κτήριο της οδού Μπενιζέλου Παλαιολόγου οργανώνουμε περιστασιακά εκδηλώσεις. Ο κόσμος που περπατά στην Πλάκα και βρει την είσοδο θα καταλάβει ότι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κτήριο, στο οποίο κάποτε στεγαζόταν μια εταιρεία εμπορίας χημικών προϊόντων. Σήμερα ενεργοποιείται κατά καιρούς, με δικά μας projects».


Εργαστήρια

Το Σάββατο 29 Απριλίου θα διεξαχθούν στο ισόγειο του κτηρίου δυο εργαστήρια. Το πρώτο, που απευθύνεται σε παιδιά 3-5 ετών και στους γονείς ή κηδεμόνες τους, θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και θα έχει διάρκεια μια ώρα. Πρόκειται για ένα οικογενειακό εργαστήριο δημιουργικής κίνησης και αυτοσχεδιασμού μέσα από το οποίο μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουν καινούργιους τρόπους να κινούν το σώμα τους και να χορεύουν στους ρυθμούς της μουσικής. Έχοντας ως εργαλεία κινητικούς αυτοσχεδιασμούς, θεατρικά παιχνίδια, ασκήσεις μουσικοκινητικής και αισθητηριακά μέσα, τα παιδιά θα εξερευνήσουν έννοιες όπως η ομαδικότητα, η συνεργασία, η αυτοπεποίθηση, ο αυθορμητισμός και η εφευρετικότητα. «Τα παιδιά θα εξερευνήσουν κάποιες βασικές έννοιες που ενδιαφέρουν και την ίδια την καθοδηγήτρια. Θα υπάρχει επίσης ζωντανή μουσική. Θα είναι μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία για παιδιά και γονείς, δηλαδή οικογενειακά να εκφραστούν ελεύθερα με το σώμα και να αλληλεπιδράσουν χορευτικά», σημειώνει η συνομιλήτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το δεύτερο εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες και θα πραγματοποιηθεί 1 με 2.30 το μεσημέρι. «Είναι το εργαστήριο του Passing Through, που βασίζεται στην ομώνυμη τεχνική του David Zambrano. Έχει κι αυτό την έννοια του παιχνιδιού, δηλαδή του αυτοσχεδιασμού. Είναι μια τεχνική με πολύ μεγάλη δυναμική, πώς δηλαδή ένα σύνολο ανθρώπων κινείται, αναπροσαρμόζεται και σταματά ταυτόχρονα. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή η κίνηση -και η μετακίνηση και η ακινησία. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό και απευθύνεται σε κάθε επίπεδο, ανεξαρτήτως προηγούμενης εμπειρίας», πληροφορεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χ. Δηλάρη. Οι συμμετέχοντες, μέσα από απλές οδηγίες, καλούνται να δημιουργήσουν τα δικά τους μονοπάτια και κινητικά μοτίβα, να παρασυρθούν από τη μουσική και τη δυναμική ενός συνόλου που κινείται, αναπροσαρμόζεται, αποσπάται, σταματά και αναπνέει μαζί. Μία ευκαιρία να εξερευνήσουν έννοιες όπως ενέργεια, ροή, ταχύτητα, ρυθμός, συγχρονισμός, ομαδικότητα, αντίληψη, σύνδεση και ελευθερία, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα την κοινωνική υπόσταση του κάθε σώματος και της συλλογικής κίνησης μέσα στον χώρο.

Οι δράσεις, που θα λάβουν χώρα στο ισόγειο του Κτηρίου της οδού Μπενιζέλου Παλαιολόγου 5, σε εξωτερικό χώρο, γίνονται με ελεύθερη είσοδο. Απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση θέσης στην ιστοσελίδα https://fienta.com/international-dance-day-2023-bodies-buildings . Τα εργαστήρια θα συνοδεύσει με ζωντανή μουσική ο Πέτρος Τσαμπαρλής.