04
05
2023
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έναρξη ηλεκτρονικής προπώλησης εισιτηρίων για το Rolex Arts Festival

Επιβεβαιώνοντας τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή της στον πολιτισμό ανά τον κόσμο, η Rolex υποστηρίζει τα τελευταία 20 χρόνια ένα σημαντικό πρόγραμμα καλλιτεχνικής καθοδήγησης. Η πρωτοβουλία αυτή δίνει την ευκαιρία σε ιδιαίτερα υποσχόμενους νέους καλλιτέχνες να περάσουν δημιουργικό χρόνο με καταξιωμένες προσωπικότητες του τομέα τους.
Επιβεβαιώνοντας τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή της στον πολιτισμό ανά τον κόσμο, η Rolex υποστηρίζει τα τελευταία 20 χρόνια ένα σημαντικό πρόγραμμα καλλιτεχνικής καθοδήγησης. Η πρωτοβουλία αυτή δίνει την ευκαιρία σε ιδιαίτερα υποσχόμενους νέους καλλιτέχνες να περάσουν δημιουργικό χρόνο με καταξιωμένες προσωπικότητες του τομέα τους.

Με αφορμή την 20ή επέτειο του προγράμματος καλλιτεχνικής καθοδήγησης, η Rolex διοργανώνει στην Αθήνα το πρώτο στον κόσμο «Φεστιβάλ τεχνών Rolex», το οποίο περιλαμβάνει πλούσιες δράσεις σε διάφορους χώρους τέχνης. Θέατρο, μουσική, χορός, κινηματογράφος, αρχιτεκτονική, εικαστικές τέχνες, λογοτεχνία, ένα ευρύ φάσμα τεχνών θα παρουσιαστεί από τις 26 έως τις 28 Μαΐου σε καλλιτεχνικές σκηνές, γκαλερί και δημόσιους χώρους στην Αθήνα φιλοξενώντας περισσότερες από 18 παραστάσεις και εκδηλώσεις, καθώς και παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες.

Για πάνω από μισό αιώνα, η Rolex έχει συνεργαστεί με σπουδαίους διεθνείς καλλιτέχνες, καθώς και με κορυφαίους θεσμούς του πολιτισμού, ώστε να συνεισφέρει στην καλλιτεχνική κληρονομιά, δημιουργώντας ένα σύνδεσμο ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Το Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό όραμα καλλιτεχνικής καθοδήγησης, που παίζει ενεργό ρόλο στην προαγωγή της αριστείας και στο μέλλον των τεχνών.

Για πρώτη φορά, η Rolex θα φέρει αυτό το πρόγραμμα και δεκάδες από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες του κόσμου στην Αθήνα, γιορτάζοντας την κληρονομιά 20 ετών mentoring. Μεταξύ αυτών είναι οι θεατρικοί σκηνοθέτες Phyllida Lloyd και Robert Lepage οι καταξιωμένοι αρχιτέκτονες Anne Lacaton και David Chipperfield, οι εικαστικοί καλλιτέχνες William Kentridge και Carrie Mae Weems, οι συγγραφείς Colm Toibin και Bernadine Evaristo και οι μουσικοί Gilberto Gil και Zakir Hussain. Το φεστιβάλ είναι όμως αφιερωμένο στους υποτρόφους της Rolex, οι οποίοι είναι πλέον καταξιωμένοι καλλιτέχνες στον τομέα τους και θα παρουσιάσουν τα έργα τους στην Αθήνα.

Δια-τομεακές παραστάσεις, εκθέσεις, αναγνώσεις, προβολές, εγκαταστάσεις και συζητήσεις θα μεταφέρουν τα επιτεύγματα και τις δημιουργικές σχέσεις των προστατευομένων και των μεντόρων της Rolex, που ξεπερνούν τους εξήντα. Παράλληλα, ένα ειδικό προ-φεστιβαλικό πρόγραμμα με εργαστήρια και συζητήσεις, το οποίο είναι αφιερωμένο στους κατοίκους της Αθήνας και διαρθρωμένο έτσι ώστε να προωθήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ των Ελλήνων καλλιτεχνών, των επαγγελματιών των τεχνών και των νέων ανθρώπων, θα παρουσιαστεί από 22 έως 25 Μαΐου. Ανάμεσα στους συντονιστές των ανοιχτών συζητήσεων, εντοπίζουμε μάλιστα γνωστά ονόματα από τη χώρα μας, όπως τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστη Ανδρεαδάκη, τον χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου, αλλά και συγγραφείς, δημοσιογράφους και θεωρητικούς.

Σε πολλές από τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη με προκράτηση θέσης, ενώ σε άλλες το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ. Σε δύο μόνο εκδηλώσεις, στο Gala που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Παρασκευή 26 Μαΐου και στην τελική συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (όπου ο Gilbero Gil θα ανέβει στη σκηνή μαζί με τους υποτρόφους μουσικής), στις 28 Μαΐου, το εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στους εξής χώρους: Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (Πειραιώς 260, Χώρος Ε), Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Εθνική Λυρική Σκηνή, Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, Κινηματογράφος Άστορ, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πύργος Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Ωδείο Αθηνών (πολλαπλοί χώροι).

Δείτε το πρόγραμμα του Rolex Arts Festival: https://www.rolex.org/el/rolex-mentor-protege/rolex-arts-festival/programme

Δείτε το πρόγραμμα των προ-φεστιβαλικών εκδηλώσεων: https://www.rolex.org/el/rolex-mentor-protege/rolex-arts-festival/pre-festival-programme

Η προπώληση των εισιτηρίων και η κράτηση θέσεων έχει ξεκινήσει, μέσω των παραπάνω ηλεκτρονικών συνδέσμων. Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ, 15 ευρώ και δωρεάν (με κράτηση θέσης).