17
10
2023
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΚΟΣΜΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ: “Ο ηθοποιός βιώνει τις εξελίξεις και τα απρόοπτα με τον ίδιο τρόπο, όπως όλοι μας”

Ο Κοσμάς Κονδύλης είναι ένας χαρισματικός ηθοποιός - σκηνοθέτης που ξεχωρίζει στο χώρο του θεάτρου, παίρνοντας συνεχώς θετικές κριτικές όπου και αν εμφανίζεται. Δεν είναι όμως μόνο το ταλέντο του στην υποκριτική που τον κάνει τόσο ξεχωριστό, αλλά και το ήθος του καθώς και η επαγγελματική του σοβαρότητα.
Ο Κοσμάς Κονδύλης είναι ένας χαρισματικός ηθοποιός - σκηνοθέτης που ξεχωρίζει στο χώρο του θεάτρου, παίρνοντας συνεχώς θετικές κριτικές όπου και αν εμφανίζεται. Δεν είναι όμως μόνο το ταλέντο του στην υποκριτική που τον κάνει τόσο ξεχωριστό, αλλά και το ήθος του καθώς και η επαγγελματική του σοβαρότητα.

ATHENS24: “Τι ήταν αυτό που σας κέντρισε το ενδιαφέρον στο έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη το “Το Τάβλι””;

ΚΟΣΜΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ:
““Το Τάβλι”, εκτός από εξαιρετικό θεατρικό έργο με μεγάλες αρετές -γι αυτό παίζεται και θα παίζεται συχνά- εκφράζει τις δράσεις και τις αντιδράσεις του λαικού χαρακτήρα, διαθέτει απίστευτη ρυθμολογία λογού και σκηνών, αυθόρμητο γέλιο, πρωτοτυπία στην εξέλιξη του και το πιο σημαντικό: οι σκηνικοί του άξονες απαιτούν τέλειο συγχρονισμό, γιατί κάθε φορά οι ήρωες του δομούν και αποδομουν ο ένας τον άλλον με καταιγιστικό τρόπο! Απαιτεί από τους ηθοποιούς, εξαιρετική φυσική κατάσταση και έντονη σωματικοτητα. Το δικό μας ανέβασμα εστιάζει στην κινησιολογική υποκριτική και ξαφνιάζει ευχάριστα, γιατί ο θεατής συμμετέχει σε μια πραγματική παρτίδα τάβλι, αφού ο σκηνικός μας χώρος είναι ένα τεράστιο τάβλι, εκεί που ζουν και συμπεριφέρονται οι ήρωες μας! Ο Κεχαΐδης μας έχει χαρίσει ένα σπουδαίο έργο, που το μελετούσε δέκα χρόνια, λέξη-λεξη, για να φτάσει σ αυτό το θαυμαστό αποτέλεσμα. “Το Τάβλι” αποτελεί για τον ηθοποιό, σεμινάριο υποκριτικής και ετοιμότητας και παρακαταθήκη για τα “θεατρικά” του συμβάντα.


ATHENS24: “Η παράσταση συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία για 2η χρονιά. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας”;

ΚΟΣΜΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ:
“Η δική μας εκδοχή, προσπαθεί να εντάξει τους δυο χαρακτήρες του έργου, να παίξουν μια παρτίδα τάβλι, την ίδια τους τη ζωή, όχι την θεατρική αλλά την κανονική σε μια μεγέθυνση. Έτσι καταρρίπτει τη σύμβαση και οι θεατές βρίσκονται μέσα σε ένα πραγματικό παιχνίδι. Ο Φώντας και ο Κόλιας, παίζουν τη ζωή τους στο τάβλι”!


ATHENS24: “Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε στο ανέβασμα της παράστασης”;

ΚΟΣΜΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ:
“Η μεγαλύτερη δυσκολία βρίσκεται στο κείμενο που χρειάζεται να ανακαλύπτει ο ηθοποιός - εκτός ρολού - χωρίς να χάνει τον ειρμό του και τη συγκέντρωση του -κάτι σαν στιγμιαίο θέατρο- και που σε κάθε παράσταση είναι διαφορετικό, γιατί του συμβαίνουν διάφορα αναπάντεχα”.



ATHENS24: “Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ του Κοσμά και του χαρακτήρα που υποδύεσαι”;

ΚΟΣΜΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ:
“Όλοι οι ρόλοι - λίγο πολύ - ακουμπάνε πάνω στους εκφραστικούς μας δρόμους. Παρ όλα αυτά, υπάρχουν στιγμές που κοντράρονται και τραβάνε το δικό τους ξαφνικό δρόμο”.



ATHENS24: ““Το Τάβλι” γράφτηκε το 1971. Συνεχίζει να είναι επίκαιρο ακόμα και σήμερα”;

ΚΟΣΜΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ:
““Το Τάβλι”, όχι μόνο εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και προφητικό για την εποχή μας, αλλά θα έλεγα ότι μας συνάντησε, στην ίδια μιζέρια και εξαθλίωση υπαρξιακή και οικονομική που μας άφησε από τη δεκαετία του 70'. Φαίνεται ότι τα πράγματα ή δεν αλλάζουν ή άλλαξαν και δεν το πήραμε χαμπάρι! Κάθε μέρα ονειρευόμαστε “ηλιοτροπία” όχι για την μακρινή Αφρική, αλλά για την ύπαρξη μας”!


ATHENS24: “Τελικά, ηθοποιός σημαίνει φως, κυρίως στις δύσκολες εποχές που ζούμε”;

ΚΟΣΜΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ:
“Ο ηθοποιός βιώνει τις εξελίξεις και τα απρόοπτα με τον ίδιο τρόπο, όπως όλοι μας. Αυτό που λείπει είναι η ίδια η ζωή, γιατί την επισκιάζει η επιβίωση και μόνο. Η φαντασία είναι πιο ισχυρή πολλές φόρες, ακόμα κι από τη γνώση, γι αυτό και προσπαθούμε. Κάποτε όμως όλα θα αλλάξουν”!


ATHENS24: “Στις μέρες μας ο κόσμος πάει θέατρο”;

ΚΟΣΜΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ:
“Αυτό είναι το αισιόδοξο, γιατί στο θέατρο υπάρχει η μετάβαση, υπάρχει το όνειρο, ακουμπάς πάνω στους ήρωες και ξαλαφρώνεις. Μοιράζεσαι κοινά μυστικά και έτσι ζεις την επόμενη μέρα, ευχάριστα. Η ανάγκη της συνύπαρξης είναι η δύναμη των ανθρώπων”.


ATHENS24: “Θέατρο, τηλεόραση, κινηματογράφος. Τι επιλέγετε με σειρά προτεραιότητας και γιατί”;

ΚΟΣΜΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ:
“Επιλέγω Θέατρο γιατί έχω περισσότερους “αγώνες” στα ποδιά μου! Έπειτα στο Θέατρο μπορείς να διορθώσεις. Προτιμώ γενικά τις δεύτερες σκέψεις, στα αλλά μέσα ότι γράψεις, έμεινε, δεν μπορείς να αλλάξεις σκέψη. Εκεί που νοιώθω οικεία με την παράσταση είναι στους εξωτερικούς χώρους. Το φυσικό τοπίο βοηθάει αφάνταστα”.


ATHENS24: “Ποια είναι η ευχή σας για το μέλλον”;

ΚΟΣΜΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ:
“Οι ευχές είναι να τις παίρνει ο άνεμος! Προτιμώ τη συνειδητότητα και τη σκέψη, με πολύ πειραματισμό, αλλά ας ευχηθούμε να μας συμβαίνουν όμορφα πράγματα”.

Σταυρούλα Λούρου