24
11
2022
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Χριστιάννα Ανανιάδου: “Ο “Κώδικας Γυναίκα” είναι μια ωδή στη γυναικεία υπόσταση

Χριστιάννα Ανανιάδου είναι μια νέα και ταλαντούχα ηθοποιός. Με αφορμή την παράσταση “Κώδικας…γυναίκα” που ανεβαίνει κάθε Πέμπτη στο θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής την συναντήσαμε και μας μιλάει αποκλειστικά στο Athens24.
Χριστιάννα Ανανιάδου είναι μια νέα και ταλαντούχα ηθοποιός. Με αφορμή την παράσταση “Κώδικας…γυναίκα” που ανεβαίνει κάθε Πέμπτη στο θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής την συναντήσαμε και μας μιλάει αποκλειστικά στο Athens24.

Athens24: “Φέτος σας βρίσκουμε στο θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής και στη παράσταση “Κώδικας… γυναίκα”, να υποδύεστε τη Ρόζα. Μιλήστε μας για το νέο σας ρόλο”.

Χριστιάννα Ανανιάδου:
“Η Ρόζα είναι μια γυναίκα αρκετά καταπιεσμένη τόσο από το κοινωνικό status του συζύγου της που είναι ιερέας όσο και από το περιβάλλον του . Όλη αυτή η μανιέρα της υποδουλωμένης γυναίκας (σε όλα τα επίπεδα) που της έχουν δημιουργήσει δεν της ταιριάζει καθόλου. Δεν μπορεί να χωρέσει σε κουτάκια και να ταιριάξει σε αυτή τη ζωή γι’ αυτό ψάχνει διέξοδο στα πάθη της”.


Athens24: “Μια παράσταση αφιερωμένη στις γυναίκες και όχι μόνο! Τέσσερις γυναίκες από διαφορετικές δεκαετίες καταθέτουν τη δική τους αλήθεια . Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τη παράσταση “Κώδικας… γυναίκα””;

Χριστιάννα Ανανιάδου:
“Ο “Κώδικας Γυναίκα” είναι μια ωδή στη γυναικεία υπόσταση. Όπως κι αν αυτή ορίζεται. Τέσσερις φαινομενικά διαφορετικές ιστορίες και δεκαετίες με ένα κοινό παρανομαστή: Το πολυσύνθετο και υπέροχο γυναικείο σύμπαν. Με τα θετικά και τα αρνητικά του ,με τα πάθη και τις αδυναμίες του. Το σύμπαν αυτό λοιπόν το συνθέτουν τέσσερα υπέροχα πλάσματα , το καθένα κουβαλάει το δικό του φορτίο και δίνει την προσωπική του αλήθεια μέσα από τα βιώματά του. Βιώματά που μάλλον επεκτείνονται περισσότερο κοινωνικά από απλές ιστορίες χαρακτήρων”.


Athens24: “Κάθε μια από τις γυναίκες αυτές ξεπηδούν από μια διαφορετική δεκαετία. Εσείς ποια δεκαετία έχετε αναλάβει; Έχει αλλάξει η θέση της γυναίκας από το τότε μέχρι το σήμερα; Θα δούμε ομοιότητες ή διαφορές από τις εξομολογήσεις των γυναικών αυτών”;

Χριστιάννα Ανανιάδου:
“Η Ρόζα ανήκει στη δεκαετία του '90. Η θέση της γυναίκας έχει αλλάξει μόνο επιφανειακά όσο η κοινωνία κρατά αναχρονιστικές απόψεις δεν θα υπάρχει εξέλιξη. Ενώ βλέπουμε τις γυναίκες να διαπρέπουν σε υψηλές θέσεις σε όλους τους τομείς ακόμα τα εργασιακά τους δικαιώματα κάποιες φορές δεν είναι ίσα με τον αντρών . Ενώ οι γυναίκες κατά ένα μεγάλο ποσοστό είναι πια πλήρως χειραφετημένες ακόμα υπάρχουν άντρες και όχι μόνο που πιστεύουν ότι η θέση τους είναι στο σπίτι και μόνο εκεί. Και άλλα τόσα παραδείγματα που θέλουν ώρες ανάλυσης. Όσο έστω και μια γυναίκα φιμώνεται η κατάσταση δεν αλλάζει. Θα δείτε λοιπόν πιο πολλές ομοιότητες παρά διαφορές στις ηρωίδες μας αφού θα δείτε πολλά κοινά γνωρίσματα του σήμερα στο χθες”.


Athens24: “Ο Βαλεντίνος Τσίλογλου είναι ο δημιουργός αυτής της σκηνικής σύνθεσης. Σας εμπιστεύεται κατά κόρον κεντρικούς ρόλους δυναμικών γυναικών. Μιλήστε μας για τη σχέση σας καθώς και για τον ίδιο”.

Χριστιάννα Ανανιάδου:
“Με τον Βαλεντίνο Τσίλογλου νομίζω ότι είμαστε πια “οικογενειακή υπόθεση”. Εκτός από το επαγγελματικό κομμάτι μοιραζόμαστε και μια μακροχρόνια βαθιά φιλία. Θα σας έλεγα ότι είναι ο αδερφός που πάντα ήθελα να έχω . Ήταν καρμική η συνάντηση μας από τη σχολή κιόλας. Με το Βαλεντίνο μοιραζόμαστε πολλά κοινά σε ότι αφορά την δουλειά μας. Από την αισθητική μέχρι και την αγάπη μας για αυτή. Έχω βρει το θεατρικό alter ego μου σε εκείνον .
Μου εμπιστεύτηκε τον αγαπημένο μου ρόλο την Κλεοπάτρα στο έργο του “Δείπνο Βασιλισσών” και από τότε τα πράγματα καλλιτεχνικά για εμάς κυλούν αβίαστα . Φέτος εκτός από τη Ρόζα μου εμπιστεύτηκε να συμμετέχω μαζί του και στη δραματουργική επεξεργασία του έργου πράγμα που απόλαυσα πολύ . Τον θεωρώ απίστευτα ταλαντούχο , αστείρευτο δημιουργικό κι ανήσυχο πνεύμα, έναν πολυδιάστατο χαρακτήρα και έναν από τους πιο ευφυείς ανθρώπους που υπάρχουν στη ζωή μου. Τον αγαπώ για όλα αυτά που μας έχουν δέσει εντός και εκτός σκηνής και τον ευγνωμονώ απεριόριστα”.

Athens24: “Ποιο μήνυμα θέλει να περάσει η παράστασή σας στο κοινό”;

Χριστιάννα Ανανιάδου:
“Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι μέσα από τις αντιξοότητες να μπορούμε να βγαίνουμε πάντα πιο δυνατές , να πιστεύουμε στη διαφορετικότητα, να την υπερασπιζόμαστε , να την αγαπάμε ,να την αγκαλιάζουμε και να δίνουμε φωνή στα θέλω μας ακόμα κι αν χρειαστεί να πολεμήσουμε για ' αυτά. Καμία μας δεν είναι μόνη”.


Athens24: “Θα μας παρουσιάσετε και τους υπόλοιπους συντελεστές τις παράστασης; Ποιες ημέρες θα μπορέσουμε να σας απολαύσουμε”;

Χριστιάννα Ανανιάδου:
“Η Κατερίνα Παπαθανασιάδη ερμηνεύει το ρόλο της Λίλας μιας σκερτσόζας και αφελούς ηθοποιού που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο Βαλεντίνος Τσίλογλου την Σόνια μια γυναίκα διεμφυλική που μας διηγείται τη ζωή της και η Έφη Χατζούλη παίζει την Έλσα μια γυναίκα συντηρητική που αρέσκεται στο να ζει μέσα από τις ζωές των άλλων .
Η σύλληψη – απόδοση – σκηνοθεσία είναι του Βαλεντίνου Τσίλογλου , βοηθός σκηνοθέτη είναι η εξαιρετική συνάδελφος και αγαπημένη μας Λούλα Τριανταφύλλου, την επιλογή κοστουμιών έχει κάνει η Αναστασία Δαραή , τους φωτισμούς ο Σάββας Σουρμελίδης και το τραγούδι της παράστασης υπογράφει και ερμηνεύει μοναδικά η Χρύσα Μπανδέλη”.


Athens24: “Ποιά είναι τα επόμενα σχέδια σας”;

Χριστιάννα Ανανιάδου:
“Συζητάμε για ένα καινούριο project με τον Βαλεντίνο Τσίλογλου το οποίο θα ανακοινωθεί εν καιρώ”.


“ΚΩΔΙΚΑΣ…ΓΥΝΑΙΚΑ”

Ο Βαλεντίνος Τσίλογλου επιστρέφει στο θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής με το έργο “ΚΩΔΙΚΑΣ… ΓΥΝΑΙΚΑ”. Εμπνευσμένος από συνεντεύξεις του διαδικτύου και κείμενα του Άλαν Μπένετ, συνθέτει μια παράσταση που αποτελείται από τέσσερις συγγενικούς μονολόγους, διαφορετικών δεκαετιών και δημιουργεί τέσσερις μικρόκοσμους, ασύνδετους φαινομενικά μεταξύ τους, αλλά με κοινές αναφορές και υπόγειες διαδρομές.

Υπόθεση του έργου:

Τέσσερις γυναίκες , που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, μικροαστικής τάξης, που για κάποιο λόγο βρίσκονται σε προσωπικό αδιέξοδο, αναζητούν τη λύτρωση.
Κωμικές εκ πρώτης όψεως φιγούρες, παλεύουν να παραμείνουν αναλλοίωτες μέσα σε ένα κόσμο εχθρικό.

Σε μια κοινωνία που τις γυναίκες αυτές τις χαρακτηρίζει ως “περιθωριακές” , οι ίδιες παραμένουν εκτεθειμένες και ευάλωτες μπροστά μας, με την ελπίδα να μην γίνουμε επικριτικοί μαζί τους αλλά να τις αγκαλιάσουμε και να τις αγαπήσουμε.
Ταυτότητα παράστασης:

Απόδοση - Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Βαλεντίνος Τσίλογλου
Δραματουργική επεξεργασία: Βαλεντίνος Τσίλογλου – Χριστιάννα Ανανιάδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λούλα Τριανταφύλλου
Κοστούμια: Αναστασία Δαραή
Μουσική επιμέλεια: Βαλεντίνος Τσίλογλου
Φωτισμοι: Σάββας Σουρμελίδης
Σκηνικά: Βαλεντίνος Τσίλογλου
Φωτογραφία - Promo Video: Γιάννης Βολιώτης - Volition
Σχεδιασμός αφίσας: Γιάννης Βολιώτης
Παραγωγή: LIMINAL SPACE - VOLITION

Το τραγούδι της παράστασης ερμηνεύει η Χρύσα Μπανδέλη.

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:

Χριστιάννα Ανανιάδου
Κατερίνα Παπαθανασιάδη
Βαλεντίνος Τσίλoγλου
Έφη Χαντζούλη

Info:

Χώρος: Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής
Αγίου Όρους 16 & Λ. Κωνσταντινουπόλεως 115, Κεραμεικός (πλησίον Μετρό Κεραμεικός)

Κάθε Πέμπτη στις 21:15.
Διάρκεια: 100’
Τιμές Εισιτηρίων: 15 Ευρώ, 12 Ευρώ (μειωμένο για φοιτητές, ΑμΕΑ και ανέργους)

Τηλέφωνα Κρατήσεων: 6984095984

Ισχύουν ειδικές τιμές εισιτηρίων για συλλόγους και γκρουπ στο τηλ. 6984095984

Σταυρούλα Λούρου