Αθήνα
22
10
2023
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το φεστιβάλ «Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2023», γιορτάζει δέκα χρόνια

Με απόλυτο κέφι συμμετέχει το κοινό -κυρίως το νεανικό - στο φεστιβάλ με την επωνυμία το «Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2023», το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Πέμπτη (19/10) στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Με απόλυτο κέφι συμμετέχει το κοινό -κυρίως το νεανικό - στο φεστιβάλ με την επωνυμία το «Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2023», το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Πέμπτη (19/10) στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Πρόκειται για έναν πολιτιστικό θεσμό, του οποίου η 10ετής επιτυχημένη παρουσία στην καρδιά της πόλης, φέτος τιμάται με μια εμπλουτισμένη δεκαήμερη γιορτή τέχνης και πολιτισμού συνδιοργανωμένη από την Περιφέρεια Αττικής, το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο και τον Οργανισμό πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

«Η συμβολή του έχει αναγνωρισθεί από όλους ως ιδιαιτέρως σημαντική για την τουριστική κίνηση, την εμπορική ανάπτυξη, αλλά και την κοινωνική συνοχή της πόλης», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και μέχρι πρότινος αντιπεριφεριάρχης Κεντρικού τομέα Γιώργος Δημόπουλος. Ο ίδιος, διαβεβαιώνει ότι το φεστιβάλ πέρα από την τουριστική υπεραξία που προσδίδει στην Αθήνα, έχει κερδίσει την καρδιά όλων των Αθηναίων». Το χαρακτηρίζει ως μια διαδραστική γιορτή ανοιχτή σε όλους όσοι συμμετέχουν, δηλαδή περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι της Τέχνης, διασκορπισμένοι σε πολλά επιλεγμένα σημεία, εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (θέατρα, γκαλερί, πλατείες, πεζόδρομοι, ξενοδοχεία κ.α).

Αναφέρει ότι το πρόγραμμα πολυθεματικό και πλούσιο ξεδιπλώνεται -κυρίως στο λεγόμενο υποβαθμισμένο κέντρο- με ανοιχτές συναυλίες και δράσεις δρόμου για κάθε ηλικία, με εικαστικές-φωτογραφικές εκθέσεις, διαλέξεις, τουρνουά πετάνκ, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, ζωγραφική δρόμου - murals κλπ.

Ο κ. Δημόπουλος επισημαίνει ότι το επετειακό «Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2023» με θέμα «Ο έρωτας στις τέχνες», εστιάζει στον έρωτα και το πάθος που διαχρονικά έχει εμπνεύσει τους δημιουργούς της τέχνης κάθε κινήματος και κάθε τεχνοτροπίας, ενώ τον παλμό, το φόντο, την επιρροή και την ιστορία του θεσμού μπορεί να αντιληφθεί ο επισκέπτης μέσα από την ομαδική έκθεση αφίσας-φωτογραφίας: «10 χρόνια Μικροπαριζιάνικες στιγμές», στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, (M.Aλεξάνδρου 2).

Συνοπτικά, αναφέρει, ότι αφετηρία του Μικρού Παρισιού των Αθηνών με εμπνευστή του, το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο έγινε η πλατεία Βάθη, τον Οκτώβριο του 2013, όταν υπό τον ζόφο της επεκτεινόμενης οικονομικής κρίσης, μια παρέα ανεξάρτητων καλλιτεχνών και εθελοντών γέμισε με χρώμα και φως για δέκα ημέρες το κέντρο της πόλης, από την Ομόνοια ως το Μεταξουργείο, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τους δρόμους με τα γαλλικά ονόματα.

Έκτοτε επαναλαμβάνεται στην αρχή της σχολικής χρονιάς όταν συγκεντρώνονται και οργανώνονται εθελοντές και συμμετέχοντες «χαράσσοντας» κάθε φορά εμβληματικά τοπόσημα που κοσμούν την πόλη. Πρόκειται για τη ζωγραφική του δρόμου, όπως αποτυπώνεται με τη διεθνώς βραβευμένη «κουκουβάγια» του WD, με «το κορίτσι με τα πολλά βιβλία» του Simple G και πολλά ακόμη μεγάλα και μικρά τέτοια στολίδια στις γειτονιές.

Σημειώνει ότι μέσα από το «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» όλα αυτά τα χρόνια έχουν αναδειχθεί σημαντικοί καλλιτέχνες (μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί, φωτογράφοι, ζογκλέρ και άλλοι καλλιτέχνες δρόμου) ενώ πολλοί νέοι ως εθελοντές στην πολιτιστική ακαδημία του φεστιβάλ, ήρθαν σε επαφή με την πολιτιστική διαχείριση.

Προσθέτει ότι το φεστιβάλ αγαπήθηκε από τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής είτε με τις ανοιχτές εκδηλώσεις είτε με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα στα σχολεία και αποτέλεσε το "γιορτινό ορόσημο" της παιδικής ηλικίας, μιας γενιάς, η οποία ήδη ενηλικιώθηκε». Αλλά κυρίως, συνέβαλε με μεγάλη επιτυχία στην ένταξη και ενσωμάτωση των μεταναστών, κατ' αρχήν των μαθητών, στη συνέχεια των γονέων και κατόπιν όλων των κατοίκων.

Τέλος παρατηρεί ότι όλα αυτά τα χρόνια το φεστιβάλ ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει και να αξιοποιεί δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους όπως είναι το Εθνικό Ωδείο, ο Πολυχώρος Αγγέλων Βήμα, ο πρώην Ακροβάτης, το μπιστρό cafe concerto. Χώροι εστίασης όπως το Μπυράκι και Τυπογράφος, galerie Matchpoint, η κεντρική βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, το πάρκο Πετάνκ, ο πρώην σιδηροδρομικός σταθμός Αθηνών Πελοποννήσου, ο πεζόδρομος Μαιζώνος, η πλατεία Δουρούτη, μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής, το 51ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών κλπ.

Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις άνοιξαν την περασμένη Πέμπτη στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, στο Μεταξουργείο με έκθεση φωτογραφίας και συναυλία στην πλατεία από τους Vanila Swing, συνεχίστηκε την Παρσκευή με μουσικοχορευτικά και ψυχαγωγικά δρώμενα ενώ ακολουθούν καθημερινά ποικιλόμορφες εκδηλώσεις όπως παρατίθενται αναλυτικά στο πρόγραμμα του φεστιβάλ στον ιστότοπό του: https://mikroparisi.eu