Αστυπάλαια
15
03
2024
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καλλιτέχνες του ARTHUB Athens και μαθητές φιλοτέχνησαν τοιχογραφία 450 τμ στο Γυμνάσιο της Αστυπάλαιας

Η ομάδα του ARTHUB Athens βρέθηκε για μια εβδομάδα στο νησί της Αστυπάλαιας και σε συνεργασία με τους καθηγητές και τους μαθητές του Γυμνασίου Λ.Τ. του νησιού, προχώρησαν σε εκτεταμένες εικαστικές παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του σχολικού συγκροτήματος.
Η ομάδα του ARTHUB Athens βρέθηκε για μια εβδομάδα στο νησί της Αστυπάλαιας και σε συνεργασία με τους καθηγητές και τους μαθητές του Γυμνασίου Λ.Τ. του νησιού, προχώρησαν σε εκτεταμένες εικαστικές παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του σχολικού συγκροτήματος.

Αναπτύσσοντας στίχους από τα «Ελεγεία της Οξώπετρας» του Οδυσσέα Ελύτη, μέσω αλληγορικών και αφαιρετικών συνθέσεων, 60 μαθητές του Γυμνασίου μαζί με την καθοδήγηση του Καλλιτέχνη, φιλοτέχνησαν 450 τμ τοιχογραφίας στον προαύλιο χώρο του σχολείου.


«Ένα σχολείο, χτισμένο σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της χώρας της Αστυπάλαιας, με την τοιχογραφία να είναι ορατή από όλα τα σημεία της Χώρας»

Σε πλήρη σύμπνοια, με την αρμονία και το φως του έργου του Οδυσσέα Ελύτη, τον ήλιο του Αιγαίου και τον απόλυτο σεβασμό στο ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τοπίο του νησιού, η τοιχογραφία που αναπτύχθηκε, ενσωματώνεται σε πλήρη βαθμό με τον περιβάλλοντα χώρο και είναι ορατή σχεδόν από όλη τη Χώρα.

Ως προς την επίτευξη της τοιχογραφίας, δόθηκε βάση στην εξοικείωση των μαθητών με τους συμβολισμούς της συλλογής των ποιημάτων, καθώς και η εμπεριστατωμένη γεωγραφική μελέτη του ομώνυμου ακρωτηρίου στο νησί, όπως και οι όποιες αναφορές παρουσίας ή μη του ίδιου του ποιητή κατά το παρελθόν.

Πέραν του πορτραίτου του Οδυσσέα Ελύτη και των συνθέσεων που σχετίζονται με τη συλλογή του, δίνεται βάση στην πλούσια ιστορία από τα προϊστορικά χρόνια, από τις βραχογραφίες στο Βαθύ, την επιρροή της κυκλαδικής και μινωικής τέχνης, το βρεφικό νεκροταφείο με τους αμφορείς έως και τη σημερινή εποχή.

Καταλυτικό ρόλο για την υλοποίηση του προγράμματος ενδυνάμωσης και υποστήριξης σχολικών μονάδων στα νησιά της Δωδεκανήσου, έχει ο τέως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού Γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης αφού η στήριξη του ήταν και είναι πολύτιμη για την ανάπτυξη και την δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για τα παιδιά στις μικρές Κοινωνίες.

Από τη δική του πλευρά, ο δήμαρχος του νησιού, Νίκος Κομηνέας αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη θερμά την ομάδα καλλιτεχνών, καθηγητών και μαθητών για την πρωτοβουλία αυτή, τόνισε πως: «Πραγματικά σας υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά στην Αστυπάλαια, διότι αυτό που κάνετε δίνει χρώμα στο νησί μας, δίνει χαρά, δείχνει αγάπη και ενδιαφέρον για τα παιδιά όλων των ηλικιών του νησιού μας. Σας ευχαριστούμε που ήρθατε στο νησί μας».

Στο πλαίσιο της δράσης με το ARTHUB Athens, οι μαθητές του σχολείου, θα εναποθέσουν στο ακρωτήρι της Οξώπετρας ως ενθύμιο και φόρο τιμής, μεταλλική εκτύπωση του κολάζ από τον Ο. Ελύτη «Ο Άγγελος της Αστυπάλαιας.