28
07
2023
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Κριτική: Μπαμπάς να σου Πετύχει... (About My Father)

Όταν ο Σεμπάστιαν λέει στον Ιταλό μετανάστη πατέρα του Σάλβο ότι πρόκειται να κάνει πρόταση γάμου στην εξ ολοκλήρου Αμερικανίδα φίλη του, ο Σάλβο επιμένει να έρθει το Σαββατοκύριακο να γνωρίσει τους γονείς της.
Όταν ο Σεμπάστιαν λέει στον Ιταλό μετανάστη πατέρα του Σάλβο ότι πρόκειται να κάνει πρόταση γάμου στην εξ ολοκλήρου Αμερικανίδα φίλη του, ο Σάλβο επιμένει να έρθει το Σαββατοκύριακο να γνωρίσει τους γονείς της.

Κριτική:

Κατά κάποιο τρόπο, όταν πρόκειται να κάνει κωμωδίες το Χόλιγουντ το κάνει λάθος στο 99% των περιπτώσεων και αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα του Χόλιγουντ που τα μπέρδεψε για άλλη μια φορά. Εκτός από έναν πολύ πολύ μικρό αριθμό ταινιών, απλά δεν φαίνεται να τα καταφέρνουν σωστά σε αυτό το συγκεκριμένο είδος.

Ακόμα κι αν κρίνουμε αυτήν την ταινία με τον πιο φιλελεύθερο τρόπο, είναι στην καλύτερη περίπτωση μια ταινία κάτω του μέσου όρου από κάθε άποψη, συμπεριλαμβανομένης της ερμηνείας του Ρόμπερ Ντε Νίρο. Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο δεν είναι ο κατάλληλος ηθοποιός για το ρόλο: ο πατέρας υποτίθεται ότι είναι μετανάστης πρώτης γενιάς από την Ιταλία έχοντας ζήσει το μεγαλύτερο μέρος του Σικάγο του και όμως ο Ντε Νίρο δεν δοκιμάζει καν την ιταλική/σισιλιάνικη προφορά.

Η πιο εκνευριστική πτυχή αυτής της ταινίας είναι ότι οι διάλογοι είναι τόσο ρηχοί και η υποκριτική χωρίς ιδιαίτερη τεχνητή. Ίσως αν αυτή η ταινία είχε γυριστεί εδώ και πολύ καιρό με κάποιους άλλους ηθοποιούς, όπως τον αείμνηστο Robin Williams και οι διάλογοι ήταν πιο πρωτότυποι, θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Η πλοκή είναι προφανώς εμπνευσμένη (εφόσον συνυπογράφει και το σενάριο) από τον Ιταλό πρωταγωνιστή μετανάστη κωμικό δεύτερης γενιάς Σεμπάστιαν Μανισκάλκο, οπότε θα υπέθετε κανείς πως θα μπορούσε να “βρει” περισσότερη ειλικρίνεια, πραγματικά αστεία και μια πραγματική “σύγκρουση πολιτισμών”.


- Σκηνοθεσία: Laura Terruso

- Σενάριο: Austen Earl, Sebastian Maniscalco

- Ηθοποιοί: Robert De Niro, Sebastian Maniscalco, Leslie Bibb, Kim Cattrall, David Rasche, Anders Holm, Brett Dier, Adan James Carrillo

- Διάρκεια: 90 λεπτά

Σταυρούλα Λούρου