30
06
2023
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Κριτική: Ο Indiana Jones και ο Δίσκος του Πεπρωμένου (Indiana Jones and the Dial of Destiny)

Η επιστροφή του θρυλικού ήρωα, Ιντιάνα Τζόουνς, στην πέμπτη και τελευταία (λογικά) δόση αυτής της αγαπημένης σειράς ταινιών.
Η επιστροφή του θρυλικού ήρωα, Ιντιάνα Τζόουνς, στην πέμπτη και τελευταία (λογικά) δόση αυτής της αγαπημένης σειράς ταινιών.

Βρίσκοντας τον εαυτό του σε μια νέα εποχή, που πλησιάζει στη σύνταξη, ο Ιντιάνα Τζόουνς παλεύει με το να ταιριάζει σε έναν κόσμο που φαίνεται να τον έχει ξεπεράσει, αλλά καθώς τα πλοκάμια ενός πολύ γνωστού κακού επιστρέφουν με τη μορφή ενός παλιού αντιπάλου, ο Ιντιάνα Τζόουνς πρέπει να φορέσει το καπέλο του και να σηκώσει ξανά το μαστίγιο του για να βεβαιωθεί ότι ένα αρχαίο και ισχυρό τεχνούργημα δεν θα πέσει σε λάθος χέρια.


Κριτκή:

Η αλήθεια είναι ότι οι fans του Ιντιάνα Τζόουνς θα ήθελαν να απολαύσουν αυτή την ταινία, αλλά δυστυχώς δεν θα τα καταφέρουν, κυρίως επειδή “καταστρέφει” τον χαρακτήρα του. Ήταν πραγματικά κακή, χωρίς να προσπαθεί να προωθήσει κάτι νεό ή να προσπαθήσει να “ανατρέψει τις προσδοκίες”, ήταν απλώς βαρετή.

Ως γενική ταινία δράσης περιπέτειας, ήταν απίστευτα μακρά και περιπετειώδης με τη σκηνοθεσία και την κινηματογράφηση να αισθάνονται άτονες.

Έχουν φύγει τα μεγάλα σωματικά σετ και οι μεγάλες λήψεις που επιδεικνύουν σκηνές πάλης και ξιφομαχίες σε ενδιαφέροντα μέρη, που αντικαταστάθηκαν από στενά κοντινά πλάνα που πάντα κόβουν τη δράση σε συχνά κακώς φωτισμένα και κακώς καθιερωμένα περιβάλλοντα.

Έφυγε το συναρπαστικό κυνηγητό σε όλο τον κόσμο και η αίσθηση της περιπέτειας, που αντικαταστάθηκε από τους κακούς και τους καλούς που ξεπροβάλλουν κάπου ανεξήγητα την ίδια στιγμή ο ένας με τον άλλον.

Δεν υπήρχε καμία γοητεία και φαίνετια σαν να έγραψαν ένα άσχετο σενάριο πριν αποφασίσουν να το χωρέσουν στο franchise του Ιντιάνα Τζόουνς.

Ίσως να του έλειπε η σκηνοθεσία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ίσως ο Χάρισον Φορντ να ήταν πολύ μεγάλος, ίσως χρειαζόταν περισσότερη από τη μαγεία του Τζορτζ Λούκας, αλλά ήταν τόσο προβλέψιμο, βαρετό και γενικό.


- Σκηνοθεσία: James Mangold

- Σενάριο: Jez Butterworth, John-Henry Butterworth, David Koepp, James Mangold, George Lucas (χαρακτήρες), Philip Kaufman (χαρακτήρες)

- Ηθοποιοί: Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas, Karen Allen, John Rhys-Davies, Shaunette Renée Wilson, Thomas Kretschmann, Toby Jones, Mads Mikkelsen

- Διάρκεια: 154 λεπτά

Σταυρούλα Λούρου