06
10
2023
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Κριτική: Αουτσάιντερς (Dumb Money)

Bασισμένη στην “τρελή”, αλλά αληθινή ιστορία καθημερινών ανθρώπων που άλλαξαν το “σενάριο” στη Wall Street και έγιναν πλούσιοι μετατρέποντας, μια αλυσίδα βιντεοπαιχνιδιών, τη GameStop στην πιο καυτή εταιρεία στον κόσμο.
Bασισμένη στην “τρελή”, αλλά αληθινή ιστορία καθημερινών ανθρώπων που άλλαξαν το “σενάριο” στη Wall Street και έγιναν πλούσιοι μετατρέποντας, μια αλυσίδα βιντεοπαιχνιδιών, τη GameStop στην πιο καυτή εταιρεία στον κόσμο.

Όλα ξεκινούν όταν Keith Gill, ένας σχετικά φτωχός άνδρας που εργάζεται ως οικονομικός αναλυτής δημοσιεύει τις απόψεις για μετοχές μέσω του YouTube και προτείνει προς αγορά τη μετοχή της αλυσίδας βιντεοπαιχνιδιών GameStop. Η φρενίτιδα που δημιουργείται εκτοξεύει την τιμή της και απειλεί την ισορροπία ολόκληρης της Wall Street.


Κριτική:

Η αλήθεια είναι ότι δεν θα ενθουσιαστείτε και τόσο με αυτή την ταινία όσο άλλες και σε αυτό συμβάλει ξεκάθαρα το γεγονός πως είναι η πρόσφατη ιστορία που είναι ακόμα φρέσκια στο μυαλό, ειδικά των ανθρώπων που γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια του Covid (τότε συνέβη η πραγματική ιστορία). Ωστόσο, απαθανατίζει την ιστορία αρκετά ρεαλιστικά!

Υπάρχουν στιγμές απίστευτου χιούμορ. Οι χαρακτήρες είναι καλογραμμένοι και έχουν εξαιρετική χημεία. Η ταινία επιλέγει ένα μινιμαλιστικό και απλό στυλ, χωρίς φανταχτερά οπτικά στοιχεία, αλλά υπερέχει στην αφήγηση και το χιούμορ, ενώ διαθέτει επίσης ένα καλό soundtrack.

Πραγματικά, εύχομαι να μου είχε αφήσει μια πιο άρτια εντύπωση, μια εντύπωση που θα κάνει να πιστέψει ότι μπορείς και εσύ να πετύχεις το ακατόρθωτο. Από την ταινία λείπει εκείνη η “μαγνητική γοητεία” που διαθέτουν άλλες ταινίες, όπου σε ελκύει να μιμηθείς τους χαρακτήρες παρά τις συνέπειες.

Αν και είναι καλή ταινία – όπως είπαμε και στην αρχή – δεν καταφέρνει να σε “κρατήσει” στο έπακρο και δεν νομίζω ότι αυτή η ταινία θα έχει χαίρει και τόσο μεγάλης εκτίμηση σε μια δεκαετία από τώρα όπως θα είναι τώρα. Παρ 'όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι μια ευχάριστη, διασκεδαστική και αστεία εμπειρία. Αξίζει σίγουρα να το παρακολουθήσετε, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πράγματα.


- Σκηνοθεσία: Craig Gillespie

- Σενάριο: Lauren Schuker Blum, Rebecca Angelo, Ben Mezrich

- Ηθοποιοί: Paul Dano, Pete Davidson, Vincent D'Onofrio, America Ferrera, Myha'la Herrold, Nick Offerman, Anthony Ramos, Seth Rogen, Talia Ryder, Sebastian Stan

- Διάρκεια: 105 λεπτά

Σταυρούλα Λούρου