18
08
2023
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Κριτική: Gran Turismo

Βασισμένο στην απίστευτη, εμπνευσμένη αληθινή ιστορία του Jann Mardenborough και μιας ομάδας αουτσάιντερ που τα ρισκάρουν όλα για να ασχοληθούν με το πιο ελίτ άθλημα στον κόσμο.
Βασισμένο στην απίστευτη, εμπνευσμένη αληθινή ιστορία του Jann Mardenborough και μιας ομάδας αουτσάιντερ που τα ρισκάρουν όλα για να ασχοληθούν με το πιο ελίτ άθλημα στον κόσμο.

Ο Jann είναι ένας παίκτης του ηλεκτρονικού παιχνιδιού Gran Turismo που ονειρεύεται να βρεθεί πίσω από το τιμόνι ενός πραγματικού αγωνιστικού αυτοκινήτου. Όταν η Nissan ξεκινάει έναν διαγωνισμό είναι η στιγμή να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα.


Κριτική:

Πηγαίνοντας σε αυτήν την ταινία γνωρίζοντας μηδέν πληροφορίες για την πολύ ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη ιστορία του Jann Mardenborough είναι ένας από τους κύριους λόγους που μπορεί να κάνει κάποιον να απολαύσει την ιστορία ακόμη περισσότερο. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία που για αυτοκίνητα και αγώνες. Ωστόσο, η ταινία είναι γεμάτη με λάθη και στοιχεία που λείπουν και θα μπορούσαμε να πούμε πως την καθιστά σαν ένα είδος ταινίας “μιας χρήσης”.

Πρώτον, ο πρωταγωνιστής αυτής της ταινίας δεν είναι απλώς ο Jann Mardenborough - στον οποίο βασίζεται όλη η ταινία. Στην πραγματικότητα είναι ο Jack Salter που υποδύεται ο David Harbor και αυτό συμβαίνει απλώς και μόνο επειδή η επιλογή του Archie Madekee ως Jan Mardenborough απλά δεν είναι πειστική. Δυστυχώς, ο ηθοποιός δεν πρόσθεσε τίποτα στον χαρακτήρα ούτε τον έκανε ιδιαίτερο με οποιονδήποτε τρόπο.

Η ταινία “άγγιξε” πολύ σύντομα και έχασε ένα πολύ σημαντικό θέμα που θα έπρεπε να είχε συζητηθεί περισσότερο, το οποίο είναι η σχέση που έχει ο Jann Mardenborough με την οικογένειά του και συγκεκριμένα με τον πατέρα του που υποδύεται ο Djimon Hounsou. Παρά το γεγονός ότι έχει μια πολύ σύντομη δραματική σκηνή και περιορισμένο χρόνο οθόνης, είναι πολύ πειστικός, και οι λίγες σύντομες σκηνές που εμφανίστηκε ειδικά σε αυτή προς το τέλος είναι πολύ πειστικές και πραγματικά σε αγγίζουν.

Ίσως η ταινία θα έπρεπε να είχε αφιερώσει μερικές σεκάνς στον χαρακτήρα και την ιστορία του Danny Moore για τις διαφορετικές προκλήσεις και τους αγώνες που αντιμετώπισε όσον αφορά την επιλογή ενός gamer για να είναι ο επόμενος καλύτερος οδηγός αγώνων από τον προσομοιωτή βιντεοπαιχνιδιών Gran Turismo, καθώς γυρίζει αυτό το όνειρο των παικτών στην πραγματικότητα βασίζεται σε μία από τις στρατηγικές μάρκετινγκ του για την υποστήριξη της Nissan που παρουσιάζεται σε μια πολύ σύντομη σκηνή στην αρχή της ταινίας που δεν είναι αρκετή. Επιπλέον, ο Orlando Bloom κάνει μια πολύ καλή ερμηνεία ως Danny Moore που όμως “χάνεται” μέσα στην όλη ιστορία.

Ωστόσο, η ταινία αναμειγνύει αγώνες πραγματικών αγώνων και βιντεοπαιχνιδιών, καθώς η σκηνή μερικές φορές μεταπηδά μεταξύ των δύο ταυτόχρονα για να την κάνει να νιώθει σαν αγώνας βιντεοπαιχνιδιών σε αγώνα πραγματικής ζωής. Πολύ δημιουργική επιλογή ειδικά αφού η ταινία περιστρέφεται γύρω από αυτή την ιδέα.


- Σκηνοθεσία: Neill Blomkamp

- Σενάριο: Jason Hall, Zach Baylin, Alex Tse

- Ηθοποιοί: David Harbour, Orlando Bloom, Archie Madekwe, Takehiro Hira, Darren Barnet, Geri Horner , Djimon Hounsou, Josha Stradowski

- Διάρκεια: 135 λεπτά

Σταυρούλα Λούρου