29
12
2023
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το βράδυ υποχωρεί», ένα ντοκιμαντέρ του Τίμωνα Κουλμάση για το ζευγάρι καλλιτεχνών Μέμου και Ζιζής Μακρή

Ένα συναρπαστικό ζευγάρι καλλιτεχνών που διέσχισε τη διχασμένη από τον Ψυχρό Πόλεμο μεταπολεμική Ευρώπη έρχεται στην οθόνη με τη νέα χρονιά.
Ένα συναρπαστικό ζευγάρι καλλιτεχνών που διέσχισε τη διχασμένη από τον Ψυχρό Πόλεμο μεταπολεμική Ευρώπη έρχεται στην οθόνη με τη νέα χρονιά.

Είναι το διπλό, καλλιτεχνικό και πολιτικό, πορτρέτο του Μέμου και της Ζιζής Μακρή φωτισμένο με στοχασμό και ποίηση από τον Τίμωνα Κουλμάση στην ταινία του «Το βράδυ υποχωρεί». Η επεξεργασία της ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια, θα ταξιδέψει σε ξένα κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Άξονας της ταινίας είναι η πορεία του σπουδαίου γλύπτη του 20ου αιώνα Μέμου Μακρή και της βραβευμένης χαράκτριας Ζιζής Μακρή (το γένος Σίρνιτς), στις σύνθετες ιστορικές συνθήκες, στις οποίες έζησαν και δημιούργησαν το πανανθρώπινο έργο τους. Η ταινία εστιάζει στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου στη Βουδαπέστη όπου το ζευγάρι εγκαταστάθηκε μόνιμα το 1950 μετά την απέλαση του Μέμου από τη Γαλλία για την πολιτική δράση του.

«Το βράδυ υποχωρεί» είναι ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και τα γυρίσματα έχουν γίνει στην Γαλλία-γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν στο Παρίσι, στη Βουδαπέστη όπου έζησαν και στην Ελλάδα. Ο Μέμος Μακρής απέκτησε ξανά την ελληνική ιθαγένεια το 1975, 40 χρόνια από τότε που ανέβηκε στην «κιβωτό» του Ματαρόα με άλλους τρεις γλύπτες, υπότροφους κι εκείνους του γαλλικού κράτους.

Για τον Τίμωνα Κουλμάση, σκηνοθέτη του «Πορτραίτου του Πατέρα σε Καιρό Πολέμου», το νέο εγχείρημα ήταν πρόκληση.

«Πρώτη φορά πήγα πίσω από την άλλη πλευρά, στις χώρες του σιδηρού παραπετάσματος. Θέλησα να δω πώς έγιναν τα πράγματα με κριτική απόσταση και με ευρεία ματιά, χωρίς τον διαχωρισμό καλοί -κακοί. Στις ταινίες μου πάντα με ενδιέφεραν οι πολύπλοκες ιστορικές καταστάσεις. Γι' αυτό δέχτηκα την πρόταση της Κλειώς Μακρή, της κόρης του ζεύγους, να κάνω την ταινία. Ταυτόχρονα ήταν πολύ σημαντικό για μένα ότι κινηματογράφησα όλο το έργο του Μέμου και της Ζιζής » λέει ο σκηνοθέτης στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.